آمیخته با هنر و صنعت؛ آشنایی با یک مبتکر و صنعتگر سقزی
سقز همواره هنرمندان وصنعتگران شاخصی داشته که استعداد و خلاقیت ویژگی بارز آنان بوده است. چاقوسازی یکی از صنعت هایی بوده که از روزگاران دور عده زیادی را به خود مشغول داشته است و این افراد با استفاده از خلاقیت خود در این زمینه نقش آفرینی کرده اند. هنوز هستند کسانی که نه تنها این صنعت را فراموش نکرده اند بلکه به یاد آن روزگاران به خلق این نوع آثار ادامه داده و عده ای نیز با خرید و فروش محصولات مشابه، آن نوستالژی را برای خود زنده می کنند.
محمد صدیقی (په پوو) بازنشسته آموزش و پرورش روایتگر آثار یکی از این مبتکرین سقزی است که در ادامه این روایت را با همدیگر مرور خواهیم کرد:
آقای محی الدین فرجی صنعتگر سقزی یکی از این افراد است. البته باید اذعان داشت خانواده شیلانگرها در سقز بخصوص خانواده میرزا عبدالله دلشاد جد آقایان فرجی و فرزندانشان چون مرحوم درویش سلیم که عمری در خدمت دین و صنعت بود و همچنین کلیه فرزندان مرحوم درویش سلیم هر یک به نوعی و در رشته ای نبوغ و مهارت و تبحر دارند. آقای محی الدین فرجی تا کنون با ارائه کارهای منحصر به فرد در خلق این نوع آثار ماندگار کوشا بوده و به زیبائی هر جه تمامترآثاری را خلق نموده که در نوع خود کم نظیر یا بی نظیراست و این امر تنها با تمرکز بر احساسات و افکار میسر گشته است. علاوه بر امر صنعت، آقای محی الدین فرجی هنر مند موسیقی، نی نواز و مربی این رشته از هنر دارای صوتی جمیل و زیبا و دستانی خلاق و کار آمد است. کار و ابداعات آقای فرجی در زمره تولیدات فرهنگی است، مواد بکار رفته در موارد ساخته شده توسط ایشان با استفاده از مواد اولیه ی بومی و محلی و به کمک دست و ابزار دستی است که در تولید هر واحد آن ذوق هنری و خلاقیت فکری ایشان به نحوی تجلی یافته که همین عامل وجه تمایز اصلی گونه های محصول دستی از انواع کارخانه و ماشینی گشته است. نامبرده توانسته است با ساعتها کار و تلاش و بکار بردن ذوق هنرمندانه و از نظر زیبا شناختی در سطحی بالا، افکار و اهداف خود را با پشتکار فراوان منعکس نماید.
چند روز پیش برای تعمیر آب پاش ماشینم به گاراژ اطمینان رفتم در آنجا آقای فرجی را دیدم، مدتها بود او را ندیده بودم، بعد از احوالپرسی گفت کار جدیدی دارم دوست دارم آنها را ببینی وقتی آورد خیلی زیبا و جالب و ستودنی بود. همانجا روی کاپوت ماشین چند عکس از کارهای جدیدش گرفتم که تقدیم عزیزان می نمایم. قبلا نیز انواع چاقویی که با کشیدن بر روی پارچه پشمی تیز میشود و همچنین برای اولین بار نی (نت) کلید دار را ساخته است. امید است مسئولین کمک نمایند تا این هنرمند بتواند ابتکاراتش را در سطح وسیع تولید نماید و این امر باعث رغبت جوانان به این نوع خلاقیتها گردد.