بانوی زعفران کار کردستانی نخستین مزرعه زعفران استان را راه اندازی کرد
یک بانوی زعفران کار کردستانی با همت و تلاش اعضای صندوق خرد زنان روستایی نخستین مزرعه زعفران استان را در روستای ‘گرده میران’ دهگلان راه اندازی کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ‘سیران ویسی’ به عنوان نخستین بانوی زعفران کار کردستان با همکاری صندوق خرد زنان روستای گرده میران از توابع شهرستان دهگلان، توانسته مزرعه زعفران را راه اندازی کند و با تلاش مستمر، آن را به مرحله بهره دهی برساند.
وی دارای مدرک دیپلم بوده و پس از عضویت در این صندوق توانسته برای خود و تعدادی از زنان دیگر روستا، شغل ایجاد کرده و در قسمتی از مزرعه پدری خود با کشت زعفران موفقیت خوبی کسب کند.
وی در این روزها که فصل برداشت محصول است هر روز صبح زود به همراه جمعی از اعضای صندوق به مزرعه رفته و گل های زعفران را می چیند، گل های چیده شده را به منزل می برد، سپس عصاره های زعفران را از گل جدا کرده و خشک می کند و تا پایان فصل گل دهی هر روز این پروسه را ادامه می دهند.
این بانوی کارآفرین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سه سال قبل برای نخستین بار و پس از بروز خشکسالی و کاهش شدید باران، ایده کشت زعفران به ذهنم رسید.
سیران ویسی گفت: برای عملی کردن این ایده با کارشناسان ترویج جهاد کشاورزی مشاوره کردم و اعضای صندوق خرد زنان روستایی نیز قول مساعدت و همکاری دادند.
وی اضافه کرد: با شرکت در چند دوره و کلاس آموزشی کشت و داشت زعفران به مرحله عملیاتی کردن ایده ام رسیدم و نخستین محموله پیاز زعفران را از استان همدان خریداری کردم.
وی اظهار کرد: با همکاری اعضای صندوق، زمین مورد نظر را برای کشت آماده کردیم و نخستین پیازهای زعفران را با امید و شور و اشتیاقی فراوان کاشتیم.
ویسی گفت: در مهر ماه امسال مزرعه را آبیاری کردیم و پس از چند روز نخستین دسته از گل های زعفران از خاک سر بیرون آوردند.
وی اضافه کرد: این روز یکی از شادترین روزهای زندگی من و دیگر اعضای صندوق بود و از روستاهای دور و نزدیک برای شکوفایی شدن مزرعه زعفران آماده بودند.
او از مسئولان دستگاه های اجرایی خواست که اعضای صندوق را بیشتر حمایت کنند تا آنها بتوانند کارگاه ها و مشاغل جدید را راه اندازی کنند.
**پنج صندوق خرد زنان روستایی در دهگلان راه اندازی شده است
مسئول امور زنان روستایی جهاد کشاورزی دهگلان گفت: در این شهرستان پنج صندوق خرد زنان روستایی در مجموع با بیش از یکصد عضو فعال وجود دارد که ۲ صندوق در روستای گرده میران، ۲ صندوق در روستای باشماق و یک صندوق در روستای مرادآباد راه اندازی شده است.
فروزان فاتحی افزود: اعضای این صندوق هر کدام مبلغی را برای سرمایه گذاری جمع آوری کرده و ماهیانه حق عضویت پرداخت می کنند و از سرمایه های جمع آوری شده شغل های مختلفی ایجاد کرده اند.
وی اظهار کرد: هر کدام از صندوق های خرد زنان روستایی این شهرستان تسهیلات بانکی ۱۵۰میلیونی دریافت کردند و با تقسیم بین اعضای خود مشاغلی کوچک و زودبازده ایجاد کردند.
فاتحی گفت: با حمایت های این صندوق و سرمایه گذاری اعضا در این سه روستا تاکنون بیش از ۵۰ شغل در زمینه های دامپروری، صنایع دستی، کشاورزی، فراورده های لبنی، باغات، زنبورداری و فرآورده های عسل ایجاد شده است.
وی اضافه کرد: توانمندسازی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تقویت روحیه خودباوری در زنان روستایی، تقویت فرهنگ پسانداز و امکان مشارکت آنان در تصمیمگیریها از مهمترین اهداف راهاندازی این صندوق های اعتباری است.
** آب و هوای کردستان با کشت زعفران سازگار است
کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی دهگلان گفت: کشت زعفران با شرایط آب و هوای این منطقه سازگار بوده و در چند مزرعه، کشت آن با موفقیت همراه بوده است.
مینا وطن دوست افزود: این منطقه یکی از خواستگاه های قدیمی زعفران بوده و حتی گونه های وحشی از زعفران در مناطق مختلف استان رویش پیدا می کنند.
وی اضافه کرد: در این شهرستان در حدود ۲ هکتار مزرعه زعفران احداث شده و ۲ هکتار دیگر نیز برای امسال آماده کشت است.
وی اظهار کرد: با توجه به کمبود منابع و ذخایر آبی در کشور، زعفران می تواند کشت جایگزین بسیار خوبی در منطقه باشد و از لحاظ اقتصادی بازدهی بالایی دارد.
وطن دوست گفت: کارشناسان اداره ترویج جهاد کشاورزی ضمن برگزاری دوره های آموزشی، در نوبت های مختلف به مزارع زعفران سرکشی کرده و راهنمایی و مشاوره های لازم را در اختیار زعفران کاران ارائه می دهند.
وی اضافه کرد: کشت زعفران مانند کشت دیگر محصولات معمول مانند گندم، جو و نخود نیست و شرایط و ویژگی های خاصی دارد و کارشناسان باید در مراحل کاشت، داشت و برداشت کشاورزان را راهنمایی کنند.
این کارشناس جهاد کشاورزی کردستان گفت: کشت این محصول باید در خاک های آهکی با بافت رسی – شنی انجام شود و مراحل آبیاری و استفاده از کودهای مختلف باید بر اساس اصول و استانداردهای لازم باشد.
وی توصیه کرد: زعفران کاران در زمان کاشت ضمن استفاده از غده (بذر) سالم و ضدعفونی شده، عمق و فاصله ردیفی کاشت را نیز رعایت کنند.
انسان های خلاق و کارآفرینی مانند این بانوی زعفرانی کار در کشور ما کم نیستند اما رسیدن به خودباوری و پشتکار آنها نیازمند حمایت و همراهی مسئولان است تا بتوانند ایده های خود را در میدان عمل پیاده کنند.
در شهرستان دهگلان ۱۶۵ هزار هکتار زمین زراعی و باغی وجود دارد و در مزارع این شهرستان بیشتر محصولاتی مانند گندم، جو، نخود و سیب زمینی کشت می شود.
منبع : ایرنا