مشکلات زمینهای وقفی دامنگیر ساکنان محلهی قهوخ
هر روز به یک اسم؛ منابع طبیعی، اراضی ملی، اوقاف، میراث فرهنگی و…. اینها تنها بخشی از اداراتی هستند که روزانه شهروندان باید به آنها مراجعه و استعلام زمین خود را دریافت کنند.
بیشتر ما کم و بیش از نحوهی شکلگیری و الحاق محلهی قهوخ به محدودهی شهر باخبریم، قریب به اتفاق ساکنان آن را طبقات فقیر و مهاجرین از روستا به شهر تشکیل دادهاند، زمینهای این محله در ابتدا خیلی زود جلب توجه کرد و در مدت کوتاهی در صدر بازار خرید و فروش قرار گرفت و چه افرادی که سودهای کلان به جیب نزدند!
اما این همهی ماجرا نیست؛ بخش بزرگی از زمینهای محله قهوخ جزو زمینهای وقفی است و افرادی که قصد خرید و فروش و یا ساخت و ساز در این زمینها را دارند باید ابتدا نظر اوقاف را جویا شوند و بابت کارشناسی این زمینها علاوه بر پرداخت هزینهی کارشناسان شهرداری، هزینههای دیگری نیز بابت کارشناسانی که اداره اوقاف معرفی میکند پرداخت کنند، هزینهای که شاید کم به نظر بیاید اما به گفتهی خود میتوانند به زخم دیگری بزنند.
در این ارتباط رئیس اداره اوقاف سقز در گفتگو با واکاوی اظهار داشت: روزانه چندین مورد نه تنها از قهوخ بلکه از سایر محلهها جهت استعلام زمین به ما مراجعه میکنند و ما فقط برای قهوخ کارشناس میفرستیم، چرا که چهار پلاک عمده از زمینهای این محله وقفی است و بنا بر این اگر کسی قصد خرید و فروش و یا احداث بنا در آنها را داشته باشد باید نظر این اداره را جویا شود.
جهاندار امجدی گفت: قولنامه بیشتر این زمینها آشفته است و تداخلات زیادی با همدیگر دارند و نیاز است کارشناس آنها را بررسی کند، کارشناس نیز از سوی دادگستری تعیین میشود و بر اساس تعرفه کانون کارشناسان هزینه را دریافت میکند. به گفتهی امجدی، ریالی از این پول به حساب اوقاف واریز نمیشود و نهایتا پس از رأی کارشناسی، اگر زمین جزو پلاکهای وقفی نباشد فرد طبق روال معمول کار خود را از شهرداری و سایر ادارات ادامه میدهد، اما اگر زمین جزو پلاکهای وقفی باشد فرد باید بسته به مساحت زمین و ملک با این اداره اجارهنامه امضا کند که سهم اوقاف سالانه حدود ۷۰ تا صد هزار تومان است.
در هر حال با توجه به بافت قدیمی این محله و مشکلات مختلفی که ساکنان با آن دست و پنجه نرم میکنند خوب است مسئولین با تبعیضهای مثبت باری از این مشکلات بردارند.