اگر امکانات پزشکی تهران در کردستان بود، برای طبابت به زادگاهم بر میگشتم
در گفتگو با دکتر حسن عباسی از متخصصان خوشنام ارتوپد

کار سنگین و طاقت فرسا باعث شده تا بیماری های مرتبط با ستون فقرات و مفاصل جزیی جدایی ناپذیر از زندگی مردمان استان کردستان شود و بر همین اساس مراجعه به پزشکان حاذق و با تجربه در شهرهای محتلف و خصوصا پایتخت نیز به یک امر طبیعی برای کسانی که با این بیماری ها دست و پنجه نرم می کنند تبدیل شده است، در این مراجعات اگر پزشک مورد نظر همزبان و همشهری فرد باشد می توان گفت بیمار با آرامش خاطر بیشتری به روند درمان خود ادامه خواهد داد.
دکتر حسن عباسی متخصص ارتوپد و جراح مفاصل لگن و ران را نیز می توان نمونهی بارزی از جامعهی پزشکی برخاسته از شهرستان سقز دانست که سالیان زیادی است در تهران خدمات ارزندهای را نهتنها به همشهریان سقزی خود بلکه به سایر کوردهایی که در جاهای دیگر ساکنند ارائه کرده است. وی در حوزه جراحی استخوان و مفاصل از بهترین متخصصان ایران است. این پزشک خوشنام علاوه بر طبابت، میانه خوبی نیز با اهالی موسیقی و خصوصا استاد آواز ایران محمدرضا شجریان دارد.
در بیمارستان جم تهران فرصتی برای پایگاه خبری واکاوی دست داد تا گفتگویی با این پزشک خوشنام سقزی داشته باشیم که در ادامه می خوانید:
واکاوی: یک بیوگرافی مختصر از خودتان به خوانندگان واکاوی ارایه دهید!
دکتر عباسی: حسن عباسی هستم، زادهی روستای سرا از توابع شهرستان سقز. فرزند اسماعیل آغای سرا و عضو چهارم خانوادهای ۸ نفره. تحصیلات ابتدایی خود را در همانجا گذراندم و برای ادامه تحصیلات راهی تهران شدم. تحصیلات دبیرستانی و دانشگاهی خود را در تهران به پایان رساندم.
واکاوی: تحصیلات دانشگاهی را در کدام دانشگاه گذراندید و آیا برای تخصص تان به خارج از کشور نیز رفته اید؟
دکتر عباسی: تحصیلات دانشگاهی در رشته پزشکی در دانشگاه تهران و سپس تخصص ارتوپد گرایش به مفاصل لگن و ران را با توجه به علاقهی خود انتخاب کردم و دورههای آموزشی مربوط به این تخصص را نیز در اروپا از جمله سویيس، آلمان واتريش سپری کردم و اکنون سالهای زیادی است در تهران مشغول طبابت هستم.
واکاوی: سختترین عمل جراحی که تا الان داشتهاید چه عملی بوده است؟
دکتر عباسی: در واقع دقیقا نمیتوانم بگویم که سختترین عملم کدام بوده است، چون تعدادشان زیاد است و هر عملی که موفقیتآمیز نبوده و نتیجهاش مثمرثمر نباشد برای ما خاطرهای تلخ بهجا می گذارد.
واکاوی: آیا در کارنامهی شما از این نوع عملجراحی که همراه با خاطرهای تلخ بوده وجود دارد؟
دکتر عباسی: هیچ جراحی در دنیا وجود ندارد که در کارنامهاش شکست وجود نداشته باشد. از سوی دیگر هر عمل جراحی سختیهای خاص خود را دارد و برای یک جراح تنها چیزی که در اتاق عمل روی آن تمرکز دارد به نتیجه مثبت کارش می اندیشد که بتواند به بهترین شیوهی ممکن کارش را انجام دهد و بعد از پایان عمل جراحی خبر خوشی را به بیمارش بدهد.
واکاوی: آیا تا بهحال به فکر ساخت یک کلینیک در شهرستان سقز بودهاید؟
دکتر عباسی: اولین شرط برای انجام این کار داشتن بودجه است و بودجهای سنگین هم میخواهد که البته پیشتر همکاران من به فکر این بودهاند، اما متاسفانه شکل اجرایی به خود نگرفته و از قدرت ما خارج است که دلیل اصلی آن هم بحث بودجه است، البته غیر از این هم هرکس می تواند در جایگاه خود با دلسوزی به مداوای همشهریان خود بپردازد و هر کوردی که به سراغ ما می آید مثل خانواده خود به آن نگاه می کنیم حتی اگر از کشورهای دیگر هم برای معالجه بیایند.
واکاوی: آیا برنامهای برای ارائه تجربیات خود به همشهریانتان دارید؟
دکتر عباسی: این برنامه را که من نمیتوانم طراحی کنم، باید یک طرح ملی از سوی وزارتخانه و کسانی که در رأس این کارند ارائه شود تا کسانی که تازهکارند از تجربیات پیشکسوتان استفاده کنند، اما با این اوصاف هر زمان که لازم باشد هر کمکی که از دست من برآید کوتاهی نکردهام.
واکاوی: به نظر شما دلیل مشکلات ستون فقرات در ایران چیست و چرا در مناطق کوردنشین این مشکل بیشتر نمود پیدا می کند؟
دکتر عباسی: ستون فقرات در تمام دنیا بیشترین مشکل را برای افراد درست می کند و یکی از شایعترین گرفتاریهای کل بشر در دنیا است و آماری که هست نشان می دهد ۳۰ الی ۴۰ درصد افراد در تمام دنیا از مشکلات ستون فقرات و کمردرد رنج می برند. طبیعتا در مناطق کوردنشین به دلیل فشار کار زیاد و انجام کارهای سنگین این آمار بالاتر می رود.
واکاوی: آیا تغذیه و فقر در این افزایش آمار تاثیرگذار است؟
دکتر عباسی: اساسا انواع بیماریها و دفرمیته در جاهایی که فقر گستردهتر است بیشتر است و مخصوصا در زمینه ستون فقرات کسانی که تغذیه درستی ندارند و کار طاقتفرسا میکنند بیشتر با این عارضه دستوپنجه نرم می کنند.
واکاوی: همانگونه که آگاه هستید مناطق کوردنشین به علت عدم توسعهیافتگی و شرایط اقتصادی خاص شمار زیادی از مردم مشغول کولبری هستند، آیا تاکنون کولبری به علت درد کمر و مشکل ستون فقرات ناشی از کولبری به شما مراجعه کرده است؟
دکتر عباسی: بله. نه یکبار بلکه چندین بار هم دیدهام، کسانی که کار سنگین انجام می دهند چه به صورت کولبری و چه به صورت کارگری فشار زیادی به ستون فقرات آنها وارد می شود، حتی در عکسهای گرفتهشده از ستون فقرات یک فرد ۲۵ ساله که کولبری کرده نشان می دهد که در حد بیمار ۸۰ ساله آرتروز دارد.
واکاوی: آیا اگر امکانی فراهم شود دوست دارید به کردستان و سقز برگردید و آنجا مشغول کار طبابت شوید؟
دکتر عباسی: حتما، آرزوی ما همین است، اما صرف داشتن مطب کافی نیست چون کار اصلی ما عمل جراحی است و اگر نتوانیم برای بیمار هرکاری که لازم است انجام دهیم بیفایده است و فقط صرف دیدن مریض کفایت نمی کند و این کار پزشک داخلی است. دکتر روماتولوژی هم می تواند همین کار را انجام دهد و به بیماران دارو تجویز کند. پس اگر قطعا امکانات لازمی که در تهران وجود دارد، در کردستان هم باشد ماهم دوست داشتیم در شهر و زادگاه خودمان به ارائه خدمت به همشهریان خود بپردازیم.

واکاوی: به عنوان فردی که سالها در حوزهی سلامت و پزشکی مشغول کار هستید عمده ایرادی که به این حوزه وارد می دانید با توجه به افزایش بیش از حد هزینههای درمان چیست؟
دکتر عباسی: من از لحاظ کارشناسی و مدیریتی زیاد تجربه ندارم و نمیتوانم نظرات کارشناسانه بدهم، اما طرح تحول سلامت از ابتدا با تبلیغات گستردهای که شروع شد نوید دهندهی روزهای خوشی برای این حوزه بود چون قشر زیادی از مردم را شامل می شد، اما به مرور زمان روز به روز نحوهی کمکرسانی و خدمات به اقشار پایین و آسیبپذیر جامعه کمتر می شد و نتیجهی آن بعد از چند سال بسیار تاسفبار است و هزینههای بسیار زیادی را بر بودجهی سلامت تحمیل کرد و وزیر پیشین بهداشت-قاضیزاده هاشمی- بیشترین سهم را در این بحران داشته است.
واکاوی: مقداری از حوزهی پزشکی فاصله بگیریم. خارج از کار طبابت و جراحی به چه چیز مشغول هستید؟
دکتر عباسی: غیر از کار پزشکی بیشتر وقت خودم را صرف ورزش و گوشدادن به موسیقی می کنم. از جوانی به ورزش کاراته علاقه داشتم و آنرا به صورت حرفهای دنبال می کردم و سالها عضو تیم دانشگاه بودم و با تیم ملی نیز همکاری داشتهام. اکنون نیز هفتهای ۲-۳ جلسه تمرین می کنم.
واکاوی: شما از دوستان نزدیک استاد شجریان هستید و با وی ارتباط صمیمی و دوستانهای دارید. این ارتباط به کِی برمی گردد و در حال حاضر استاد شجریان در چه وضعیت سلامتی بهسر می برد؟
دکتر عباسی: من از سال ۱۳۷۰ با استاد شجریان آشنا شدم و از آن زمان افتخار دوستی با وی را دارم و هر نیاز پزشکی داشته صمیمانه در خدمت ایشان بوده ام. استاد شجریان نیز به من لطف بیش از حدی داشتهاند، اما الان ۲ سالی است که حال عمومی وی رضایتبخش نیست و بعد از عمل جراحی که در آمریکا انجام داد گرفتاری عمدهای برایش پیش آمد و صدمه زیادی به وی وارد شده است. هفتهای یکیدوبار به وی سر می زنم و در طول هفته ۳-۴ بار از فیزیوتراپهای ماهر برای معالجهاش بهره می بریم که انشاالله هرچه زودتر بهبود یابند.

واکاوی: و سخن آخر!؟
دکتر عباسی: ممنون از وقتی که در اختیار من گذاشتید و امیدوارم مردم ایران و به ویژه مناطق کوردنشین سالم، تندرست و در خوشی و آرامش بهسر ببرند و هیچگاه دچار بیماری نشوند و اگر هم به ما مراجعه کنند با کمال افتخار در خدمتشان هستیم.


از امکانات و سهمیه مناطق محروم استفاده کرده اند و تخصص قبول شده اند ، اما با کمال تأسف همینکه طرح دو ساله شان در این مناطق تمام شد بخاطر راحت طلبی و زندگی بهتر برای خانواده راهی تهران میشوند ولی وانمود میکنند که بخاطر کمبود امکانات تو شهرشون خدمت نمی میکنند . وا اسفا از این افراد ناصادق .
حقیقت اینگونه نیست ، حقیقت اینست که اینها فکر میکنند که فقط تهران جای زندگی است و لاغیر
پس چگونه است که پزشکان دیگری همچون سلاطی و بهمنی نژاد و سابقی و قندهاری و ….. که اهل و زاده ی سقز نیستند در سقز خدمت کرده اند و میکنند ؟؟
قضاوت با خوانندگان محترم است و بس .
بهترین دکتر ارتوپد هستن.. چون تهران هستن.. خیلیا میتونن مراجعه کنن و درمان شن..
بی انصافی میکنید آخه با کدوم امکانات بیمارستانی بیاد شهرستان جراحی کنه تنها خدمتی که میتونه در شهرستانهای کردستان بکنه نوشتن نسخه ی درمانی هست
دوست عزیز اگر زندگی نامه اش را خوانده باشی، ایشان دوران دبیرستان را تهران گذراندن، دیگر چطور میتونن از سهمیه مناطق استفاده کنند چرا، قضاوت میکنی
عملهای سنگین ستون فقرات،مستلزم امکانات خوبی میباشد که شهر سقز در حد عمل فتق و سینوس امکانات دارد
جناب بختیار
بی ادبی وجسارت به ساحت بزرگان فقط پوچی شما را نشان میدهد،
آخه عزیزم هر آدم عاقلی میداند که در رودخانه کوچک سقز نهنگ نه جا میگیرد و نه نمی تواند شنا کند،
مگر امثال شما پرخاشگران منفی نگر و تنگ نظر آیا اجازه رشدکردن و چشم و چراغ ترقی کردن به هرگونه از همشریان میدهید؟!!
براستی توهین و برچسب ناصداقتی و قضاوت ناعادلانه شما مایه شرم بنده و بسیاری از هزاران کوردهای کوردستان ایران و عراق و تمام شهرهای ایران است که از نزدیک دکترعباسی را دیده و بدلیل مشکلات مالی بصورت رایگان بدست او مداوا شده و باصمیمیت مورد لطف و محبت بی پایان این بزرگمرد تاریخ سقزوسقزیها قرار گرفته اند،
ضمناً دکترعباسی یک بزند جهانی در علم پزشکی و ارتوپدی است چرا با افراد دانشجوی تازه کار و تازه تاجر و کاسب مقایسه میکنی؟!!
جای افتخار است ، اما اشخاصی مانند جناب دکتر عباسی همشهری محترم فقط یاد گرفته اند شعارهای کلیشه ای بدهند و بگویند اگر …
اقای بختيار خیلی بچه گانه و ساده لوحانه حرف می زنید اخه امكانات سقز و بیمارستانهای ان در چه سطحی هستند که دکتر عباسی برگردد زادگاهش ایشان به همزبانان کورد خود در تهران خدمات ارزنده ای ارائه داده لطفا جانب انصاف را رعایت کنید
آقاى بختيار
بهتر بود يك بار متن گفتگو را مى خواندى ، بعد اطهار نظر مى نمودى! دكتر عباسى تحصيلات دوره متوسطه را در تهران سپرى نموده و قبل از انقلاب وارد دانشگاه شده اند ، منظور شما از استفاده از امكانات و سهميه مناطق محروم چيست؟! را من كه نفهميدم!
ايشان انسانى فرهيخته ، وارسته و پزشكى متعهد و بى نظير هستند و باعث افتخار ملت كرد و ايران هستند .
واقعا جای افتخاره افراد بزرگی مثل جناب دکتر عباسی و جناب دکتر فیروزی اهل سقز هستن و در ایران حرفی برای گفتن دارن حتی جناب دکتر رستگار رحمانی که اهل جوانرود هستن و از استعداد برتر کنکور ۸۸ بودن برای ما جای افتخارن و برای افراد مثل بخیار و سهیل عربی که حتی به این فکر نمی کنن که این بزرگان اگه برگردن سقز در حد همان پزشکان معمولی میمونن که الان میریم مطب و نتیجه ای نمیگیریم و اخرسر باید بریم شهربزرگ برای معالجه حالا چقد خوبه بری تهران و پزشک ماهر هم زبان خودمان انجا باشن به شخصه که مفتخرم به این بزرگان حالا هرجای دنیا باشن.
اینم بگم هرکسی رفته تهران چه کار قلب که جناب دکتر فیروزی هستن و چه ارتوپد که جناب دکتر عباسی هستن از نحوه برخورد و ادب و احترام و مهمان نوازی این بزرگان بینهایت راضی بودن و امیدوارم مصاحبه دکتر فیروزی هم اینجا ببینم.
اتفاقا دکتر فیروزی خودش را حسابی گم کرده وکسی را نمی شناسد چرا اغراق می کنید قضاوت عالانه بکنید اینها دلشان بحال مردم نمی سوزد فقط تو فکر خوشون هستند
باسلام وخسته نباشید ۳۰سال پیش آقای دکتر ای خواهرم راکه همه جواب کرده بودن اول خدابعداقای دکتر عباسی خوب کردو۱۵سال پیش مادر خانمم نمیتوانست راه بروداقای دکتر عباسی خوب
والان هرچه زنگ ۱۱۸میزنم متاسفانه نمی توانم شماره تلفن آقای دکتر حسن عباسی را پیدا کنم لطفاً وخواهش عنایت بفرمایید شماره تلفن وادرس آقای دکتر را اعلام بکنید تا من کارواجب دارم یعنی مریض دارم عنایت بفرمایید باتشکر من از شهرستان پیام میدم ۰۹۱۲۳۴۴۶۷۷۹
سلام . سال ۱۳۶۷پای من بر اثر برخورد مین متلاشی شده بود . چند تا جراح اومدن و می خواستن پای منو از بالا زانو قطع کند .ایشون پیش از یکماه روی پای من کار کرد هر روز صبح خودش می آمد پانسمان پای منو عوض می کرد . بعد از ترخیص از بیمارستان تا یکسال خدمت ایشون میرفتم یک ریال حق ویزیت نمی گرفت . پزشک خوب و مهربانی هستند . چند نفر هم پیش ایشون معرفی کردم با حداقل دستمزد مشکلات اونا را حل کردن .
من سلامتی پام رو مدیون ایشان هستم .
سلام خوش به حالتون من عاشق این شغلم ولی متاسفانه فرصت زیادی رو واسه کنکور از دست دادم و پزشکی تقریبا برام رویایی شد تا اخر عمرم…
درد بزرگیه…
سایه تون مستدام
فقط در یک جمله میتونم بگم بهترین جراح ارتوپد، تعویض مفصل ران و زانو دکتر افشین طاهری اعظم
پدر جراحی لگن هستند
کارشون به معنای واقعی کلمه فوق العادست
رکورد بیشترین جراحی تعویض مفصل ایران هم دست ایشون(دکتر طاهری اعظم) هست.
خوب داستان را نخوندی گفته دبیرستان را دد تهران خواندن پس از سهمیە ی نناطق محروم استفاده ای نکردند
با سلام خدمت همشهری های عزیزم
درود میفرستم خدمت تمامی کسانی که نظری در خصوص مصاحبه دکتر عباسی نوشته اند، چه آنهایی که انتقاد کرده اند و چه آنهایی که قدر و احترام بزرگان را تذکر و یادآوری نموده اند.
در تمام ملیت ها همواره نخبگان و بزرگان مایه سربلندی و افتخار بوده اند و بسیار زیبا گفته اند که «اگر خواهی نامت رود در جهان/ مکن نام نیک بزرگان نهان» و این درس و سرمشقی اساسی برای همگان است.
خوشبختانه ملت کورد هم در طول تاریخ از نخبگان و افتخار آفرینان کم نداشته است و امروزه نیز هر روز بر این گنجینه ها افزوده میشود. آنچه که مهم است اینست که متاسفانه در بسیاری از موارد عمداً و یا سهواً مورد بی مهری واقع میشوند و آنان نیز جز اندکی انگشت شمار، آنچنان که شایسته آنان است و از آنان انتظار میرود سعه صدر نشان نمیدهند و دلشان می شکند. از طرفی دیگر هم جامعه از این نخبگان و پیشکسوتان انتظار دارد که علاوه بر ارتقای موفقیت علمی و شغلی خود، جهت بهبود وضعیت جامعه شان نیز تلاش کنند چرا که مطالبه گری بزرگان نسبت به درخواستهای افراد عادی اجتماع قابل قبول تر ، موثرتر و مسموع تر است.
جناب دکتر عباسی، استاد به تمام معنا و مهمتر از آن انسان به تمام معناست. حقیقتاً بی نظیرند. دور باد آفت دور فلک از جان و تنش!