وضعیت سرویسهای بهداشتی؛ از بازار تا ادارات و مدارس
بحث سرویس بهداشتی در حالی در حاشیه سایر دلمشغولیهای روزمره قرار گرفته است که یک نیاز ابتدایی و ضروری است و طرح آن نه زشت است و نه عیب. زشت و عیب زمانی است که جهت قضای حاجت به یک سرویس بهداشتی مراجعه میکنید اما با توالتهایی مملو از یادگارینویسیهای عجیب و غریب، شیرآلات و روشویی خراب شده، نبود مایع دستشویی و … مواجه میشوید، تاجاییکه ترجیح میدهید قضای حاجت را به چند ساعت بعدتر اما در سرویس بهداشتی مناسبتری موکول کنید.
قسمت بد ماجرا اینجاست که موضوع نبود سرویس بهداشتیِ مناسب مختص محیطهای عمومی شهری نیست. متأسفانه این موضوع در برخی ادارات و مدارس نیز دیده میشود. تصور کنید که کارمند یک اداره و یا دانشآموز یک مدرسه هستید، یا خیر یک شهروند عادی هستید و همزمان با کار اداری نیازمند قضای حاجت هم هستید، ولی سرویس بهداشتی آن اداره یا مدرسه وضعیت مناسبی ندارد، آیا تصورتان از بهداشت و هر چیزِ آن اداره و مدرسه به هم نمیخورد؟ آیا نگران سلامتی کسانیکه از آن سرویسها استفاده میکنند نمیشوید؟
سرویس بهداشتی مناسب از نیازهای اولیه جوامع امروزی است و به جهت ارتباط آن با سلامتی مردم از اهمیت ویژهای برخوردارند. این امر خصوصا در مورد کودکان و یا کسانیکه مدت زمان زیادی را در بیرون و یا محل کار خود هستند باید مورد توجه قرار بگیرد. با نگاهی به وضعیت سرویسهای بهداشتی که در جایجای شهر، ادارات و مدارس مورد استفاده شهروندان قرار میگیرد میتوان متوجه میزان اهمیت آن نزد مسئولان مربوطه شد. تعدادی از شهروندان تجربیات خود را از سرویس بهداشتیهای عمومی شهر، ادارات و یا حتی مدارس برای ما ارسال کردهاند و با این تعابیر میتوان گفت وضعیت بهداشت در این شهر در برخی موارد غیر قابل تحمل و حتی حاد گزارش میشود.
هر روز با خودم آب میآورم
یک شهروند میگوید: با توجه به کاری که دارم، روزانه باید ساعات زیادی را در بیرون باشم و طبیعی است که نیاز به قضای حاجت پیدا کنم، اما باید تأکید کنم وضعیت سرویسهای بهداشتی که نزدیک محل کارم است هیچ مناسب نیست و من پس از هر بار قضای حاجت، دستهایم را با آب و مایع دستشویی که هر روز با خودم میآورم دوبار شستشو میدهم.
یک کارمند: مگر میشود یک اداره نظافتچی نداشته باشد؟
کارمند یک اداره در سطح شهر سقز با اشاره به وضعیت سرویس بهداشتی مورد استفاده کارکنان میگوید: چطور میشود یک اداره که محل مراجعه شهروندان زیادی نیز هست از یک نظافتچی محروم باشد و چند ماه یکبار این سرویس بهداشتی تمییز نشود؟ آیا چنین فضایی بر عملکرد کارمندان و نحوه پاسخگویی آنها به ارباب رجوع تأثیر نمیگذارد؟
استانداردها در مدارس رعایت نمیشود
بر اساس اطلاعات موجود، بایستی به ازای هر ۴۰ دانشآموز حداقل يک چشمه توالت در نظر گرفته شود. همچنین مصالح بکار رفته که بایستی قابل شستشو باشد، وجود سیفون، سطل زباله، ارتفاع شیرهای آب و … جزو مواردی است که باید رعایت شود! با نگاهی به مدارس سطح شهر میتوان متوجه شد که در کمتر مدرسهای چنین استانداردهایی رعایت شده است.
یک دانشآموز وضعیت سرویس بهداشتی و آبخوری مدرسه اینگونه بیان میکند: پیش از هرچیز عدم فرهنگسازی مناسب را نباید نادیده گرفت، اما گاهی فکر میکنیم مدرسه مقوله نظافت را رها کرده است. مواردی مانند سیفون و … که اصلا در سرویسها موجود نیست. یا سیفون از ابتدا نبوده و بعدا هم اضافه نکردهاند. هر از گاهی محتویات چشمه توالتها بالا میآید و قابلیت استفاده را از دست میدهد ولی چون مدت زیادی در مدرسه میمانیم مجبوریم وضعیت را تحمل کنیم. همچنین آب از آبخوری مدرسه رد نمیشود و گاهی از لبه آبخوری سرریز میکند و وارد حیاط میشود. موضوع را هم به مدیر اطلاع دادهایم اما گویا کسی گوشش بدهکار بهداشت مدرسه نیست.
منکر مشکلات سرویس بهداشتی مدارس نیستیم
گلباغی، رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان سقز در گفتگو با واکاوی ضمن تأیید وجود مشکلات میگوید: هم اداره آموزش و پرورش و هم ادارهکل نوسازی مدارس سالانه اعتباراتی برای احداث، تعمیر و بهسازی سرویسهای بهداشتی اختصاص میدهند و امسال هم در مدارس حاشیه اقدامات خوبی آنجام شد، با اینحال منکر مشکلات نیستیم که بهشی از آن به کمبود نیروی خدماتی، مراقب سلامت و یا دو شیفته بودن مدارس برمیگردد و بخش از آن نیز به توان خانواده و آموزش و پرورش در فرهنگسازی کودکان و دانشآموزان که محیط مدرسه و ازجمله سرویس بهداشتی را پاکیزه نگه دارند.
رئیس مرکز بهداشت: بازدیدهای دورهای انجام میدهیم
رئیس مرکز بهداشت شهرستان سقز درباره بررسیهای دورهای از سرویسهای بهداشتی میگوید: بازدیدهای دورهای مرکز بهداشت از اماکن عمومی ازجمله رستورانها و… به جهت بررسی بهداشت عمومی آن محل انجام میشود و هر موردی که مشاهده شود را به مسئول مربوطه اطلاع و خواهان رفع آن در یک مدت زمان مشخص میشویم که معمولا هم انجام میشود.
خالد فتاحی افزود: اگرچه این کار در مورد ادارات تاکنون انجام نشده، اما شهروندان مواردی را از بهداشت ادارات به ما اطلاع دادهاند و ما نیز با مراجعه به محل و راستی آزمایی، خواهان اصلاح شدهایم و در موارد فوق نیز شهروندان میتوانند کمک حال ما باشند.
با این حال و اگرچه نمیتوان این وضعیت را به تمامی سرویسهای بهداشتی در محیطهای عمومی و یا ادارات و مدارس تعمیم داد و مشخص است که وضعیت نسبت به قبل بهتر شده است، اما حتی اگر چند مورد از سرویسها هم چنین وضعیتی داشته باشند باید نگران سلامت شهروندان بود.
در مورد آموزش و پرورش باید با حساسیت بیشتری موضوع دنبال شود و سلامت کودکان در این محیطها را نباید دست کم گرفت. شهرداری نیز اگرچه اخیرا اهتمام بیشتری به استفاده از مایع دستشویی و … به خرج میدهد اما میبایست در نظافت سرویسهای بازار فعالتر شود و یا در چند نقطه از شهر سرویسها مناسب درست کند.