افتتاح داریم چه افتتاحی!
واکاوی به رسم هر ساله نگاهی میاندازد به برنامههایی که در این ایام مرسوم است، بخشی از برنامهها جلسات معمول و مراسمات خاص در قالب هماندیشی، سخنرانی، مسابقات ورزشی و سایر مراسم معمول است، اما بخش مهمی از برنامهها کلنگزنی و افتتاح و بهرهبرداری از پروژههای عمرانی و خدماتی است که با توجه به نیازهایی که شهرستان سقز دارد ساکنان مشتاقاند تا بدانند که مسئولان برای سقز در یک یا چند سال گذشته چه کاشتهاند که امروز بخواهند دِرو کنند!
راستش ما هم مشتاق بودیم که از این تریبون جشن بهرهبرداری از کارخانه ذوبآهن، هتل ورزش، باند دوم جاده سقز_بوکان و سقز_بانه، افتتاح دانشکده علوم و فنون، ارتقای مجتمع آموزش عالی سلامت به دانشکده پرستاری، خبر افزایش پرواز هفتگی در فرودگاه سقز، بهرهبرداری از پُل و بلوار ۴۵ متری نشمیلان، بلوار ۴۵ متری شهرک دانشگاه، افتتاح یک یا دو روگذر و زیرگذر جهت رفع ترافیک، کلنگزنی کارخانه تولید قطعات فلان توسط فلان شرکت بزرگ دولتی، کلنگزنی مدرسه و خوابگاه شبانهروزی در دهستان میرەدێ، کلنگزنی کتابخانه در خیابان موکریان و … را اطلاعرسانی کنیم، اما با نگاهی به برنامههایی که فرمانداری منتشر کرده است هیچ خبری از این افتتاح و کلنگزنیها نیست و جز در مواردی محدود میتوان گفت دست مسئولان امسال هم برای شهرستان سقز خالی است.
جدولی با بهرهبرداریهای تکراری
در جدول دهه فجر شهرستان سقز و آنطور که فرماندار این شهرستان هم اعلام کرده است این طرحها دیده میشود: بهرهبرداری و افتتاح ۱۲ طرح مخابراتی، ۱۳ طرح گازرسانی، ۵ طرح عمران شهری از جمله بهرهبرداری از پارکهای محلهای، ۲ واحد مسکن محرومان، گرمخانه، ۱۴ طرح حوزه کشاورزی، ۳ پروژه آبرسانی، ۷ مدرسه، ۸ طرح هادی روستایی، ۱۳ کیلومتر آسفالت راه روستایی، پروژههای عمرانی دهیاریها و طرحهای اشتغالزایی کمیته امداد امام (ره) و ساختمان این نهاد.
بخشی از این پروژهها پیشتر به بهرهبرداری رسیدهاند، مثلا کمیته امداد از چند ماه قبل به ساختمان جدید در شهرک دانشگاه منتقل شده است، همچنین در بهمن سال گذشته استاندار سابق جشن پایان گازرسانی را در استان کردستان اعلام کرد ولی اکنون خبر از بهرهبرداری از ۱۳ طرح گازرسانی میدهند. در موردی دیگر بهرهبرداری از پایگاه امداد و نجات بخش سرشیو که البته مهم به نظر میرسد و برای امدادرسانی در حوادث مختلف اهمیت دارد در ساختمان بخشداری سابق سرشیو در روستای حسنسالاران صورت میگیرد.
خیّرسازانِ فریادرس
امسال هم خیّرین مدرسهساز به یاری دولت شتافتند. از موارد مهمی که در جدول مطرح شده است افتتاح چند مدرسه در روستاهای هبکی، عرباوغلی سفلی، طالهجر، قلعهچغه و … است و آنطور که در همین جدول مطرح شده است دو مورد آخر خیّرساز هستند. چند روز قبل واکاوی در گزارشی از کمبود فضای آموزشی در بیشتر مناطق آموزش و پرورش استان کردستان خبر داد و بنابر این ساخت چنین مراکزی چه خیّرساز و چه توسط آموزش و پرورش و سازمان نوسازی را باید به فال نیک گرفت.
آب و آبادانی
از دیگر طرحها مهم در این جدول بهرهبرداری از مجتمع آبرسانی کوچهطلاست. طرحی که به سبب آن قریب به ۱۰ روستای شهرستان سقز از نعمت آب شُرب پایدار بهرهمند میشوند. همزمان با آغاز این طرح در سال ۹۴، مجتمع آبرسانی باغلوجه نیز آغاز شد، اما این طرح که مهمتر و اساسیتر هم به نظر میرسد و قرار است برای ۱۴ روستا آب شرب پایدار تأمین کند پیشرفت چندانی ندارد و امید است یا اتمام طرح کوچهطلا و باز شدن دست آبفا اتمام طرح باغلوجه نیز تسریع شود. اما در کنار این نباید از ظرفیت سدهای اطراف سقز به سادگی گذشت، سالهاست طرح پایاب ۵ هزار هکتار از زمینهای پاییندست سد چراغ ویس مطرح است ولی شاهد کمترین پیشرفت در آن نیستیم. طرحی که اگر اجرا شود میتواند موجب رونق کشاورزی منطقه و آبادانی باشد.
طرحهای دم دستی شورا و شهرداری
در جدول امسال چند جا هم نام شورا و شهرداری سقز به چشم میخورد. ازجمله در افتتاح و کلنگزنی پارک محلهای بهارستان، بهرهبرداری از گرمخانه، طرح ساماندهی ورودی بوکان، مسابقه دیدهشو (هنرهای تجسمی و دستسازههای بانوان) توسط کمیته بانوان شورای شهر، کلنگزنی پارک محلهای شهید فخریزاده و صالحآباد.
مشخص نیست عنوان همزمان کلنگزنی و افتتاح برای پارک محلهای بهارستان به چه معناست، اما بهرهبرداری از این پارک و بوستانها آنهم در محلههای حاشیهای شهر جهت بهرهمندی ساکنان کاری درست و اساسی است. برگزاری مسابقه دیده شو هم که احتمالا از برنامههای تنها بانوی حاضر در شوراست از روی عنوان آن مشخص است که با چه هدفی برگزار میشود. اما صرفا جهت یادآوری شورا و شهرداری، قراربود در دهه فجر ۱۴۰۱ بوستان خبرنگار افتتاح شود.
باری به هر جهت دریغ از یک جو نوآوری و خلاقیت و حتی بلندپروازی توسط شورا و شهرداری سقز که مثل سه سال گذشته دستشان در چنین روزهایی خالی است. این روزها که باید خبر بهرهبرداری از پُل و بلوار ۴۵ متری و یا طرحهای جذاب حاشیه رودخانه خُشکیده سقز را میشنیدیم شاهد طرحهای دم دستی و پوپولیستی شورا و شهرداری هستیم.
جای خالی طرحهای اشتغالزا
در میان برنامهها تنها یک مورد “بهرهبرداری از طرح تولیدی” شرکت پویان دخت و بهرهبرداری همزمان از ۲۲ طرح اشتغالزایی مددجویی کمیته امداد دیده میشود. جزئیاتی از این طرحها، میزان سرمایهگذاری و تعداد اشتغال ایجاد شده در دست نیست و احتمالا روز سهشنبه که زمان بهرهبرداری است این جزئیات مشخص شود. اما اینها نشان میدهد که در چند سال گذشته اندک توجهی به جذب سرمایهگذار و ایجاد طرحهای متوسط و بزرگ مقیاس نشده است.
وضعیت فعلی سقز=کارنامه شورای اداری
جدول مذکور را فرمانداری تهیه کرده است، اما مجری هیچکدام از این برنامهها فرمانداری نیست، اساسا فرمانداری کار اجرایی نمیکند و احتمالا برای همین نامی از این نهاد برده نمیشود. اما این نباید به معنی شانهخالی کردن از زیر بار مسئولیت تلقی شود!. تعریف بستههای تشویقی و تببین جذابیتهای سقز برای سرمایهگذاری و چانهزنی برای جذب سرمایهگذار، تکلیف به مدیران دستگاههای اجرایی و اعضای شورای اداری در جهت تعریف بستههای توسعهای، عمرانی، سرمایهگذاری و هماهنگی و تسهیلگری میان شهرستان و استان و سایر نهادهای مربوطه از بدیهیترین وظایف و اختیارات یک فرماندار است و اکنون که سقز را در این وضعیت میبینیم روشن میشود که شورای اداری شهرستان و در رأس آن فرماندار کارنامه قابل قبولی در این زمینه ندارند و شرایط فعلی سقز همان کارنامه شورای اداری تلقی میشود!