گلایه شدید سقزیها از اجارهبهای سنگین خانهها
تازیانه اجارههای سرسامآور
با نزدیک شدن به پایان سال، تکاپوی مستأجرین آغاز میشود. قیمت منازل اجارهای نیز از ۲۰۰ میلیون رهن با ۵۰۰ هزار تومان کرایه و یا ۱۵۰ میلیون رهن و ۱۰۰ هزارتومان اجاره شروع میشود تا به ۴۰۰ هزارتومان در بافتهای فرسوده و دورافتادهترین نقاط شهر میرسد. اینها حکایت از آن دارد که این قشر سال سختی برای پیدا کردن خانەی دلخواه خود پیشرو دارند.
به گزارش واکاوی، در یک سال گذشته قیمت اجاره مسکن مانند سایر کالاها رشد چشمگیری داشته و در برخی موارد افزایش ۱۰۰ درصدی به خود دیده است، با وضعیتی که بوجود آمده قدرت اقتصادی برخی خانوادهها به شدت کاهش یافته و گاهی اجاره مسکنِ دلخواه بیشتر شبیه یک رؤیاست تا واقعیت. بر همین اساس خانوادههای زیادی هستند که اگر تا قبل از این ساکن مرکز شهر بودند دایرهی انتخابشان محدود شده و ناچار به محلات حاشیه پناه میبرند.
یکی از املاکیها در محله بهارستان به خبرنگار واکاوی میگوید: در سالهای گذشته روال بر این بود که خانوادهها جستجو برای منزل موردنظر را در اوایل اسفند آغاز کنند، اما امسال مراجعات از دیماه و حتی زودتر شروع شده و جالب اینکه بیشتر مراجعین تا قبل از این ساکن بهارستان و یا هر محله حاشیهای دیگری نبودند و اکنون نگاهشان به مناطق حاشیه دوخته شده است.
این بنگاهدار افزود: در محلات حاشیه و در بافتهای فرسوده کمتر خانهای را میتوان با ۴۰۰ هزار تومان اجاره کرد که البته بسته به انصاف صاحبخانه و شرایط و امکاناتی که دارد متفاوت است، اگر متوسط قیمت را برای یک واحد تازه ساخت با یک اتاق خواب، آشپزخانه و پذیرایی در نظر بگیریم چیزی حدود ۶۰۰ هزار اجاره و ۱۰ الی ۱۵ میلیون رهن خواهد بود. این بنگاهدار اضافه میکند: رهن کامل تا ۶۰ میلیون وجود دارد و کرایه ها نیز تا ۸۰۰ هزار تومان وجود دارد.
در یک املاکی دیگر و در مرکز شهر، فردی که دنبال یک خانه با متوسط متراژ و قیمت میگردد میگوید: سال گذشته یک واحد ۴۵ متری بدون پارکینگ و … را با ۵ میلیون رهن و ۵۰۰ هزار تومان اجاره در اختیار داشتم، اما امسال صاحبخانه قیمت را به ۱۰ میلیون رهن و ۸۰۰ هزار تومان کرایه افزایش داده که من توان پرداخت آن را ندارم و منتظرم خانهی دیگری پیدا کنم.
وضعیت در محلههایی همچون خیابان شهدا، بلوار انقلاب، شهرک دانشگاه و … بسیار متفاوت است و پایینترین قیمتهاست در این محلات با بالاترین ها در محلات حاشیه برابری میکند و چون نهاد خاصی برای نظارت و کنترل وجود ندارد صاحبخانه خود میبُرد و میدوزد و جای چانهزنی برای بنگاهدار و مستأجر وجود ندارد.
اگر نگاهی به ساختمانها در محلات مختلف شهری بیندازیم تفاوتهای طبقاتی به خوبی نمایان است، همین تفاوتها در اجاره منازل نیز به وضوح دیده میشود. اگر در حاشیەی شهر افرادی برای پیدا کردن خانه ای با ۳۰۰ هزار تومان سه ماه دوندگی میکنند، در محله ای همچون بلوار انقلاب منازل ویلایی که صد تا ۱۵۰ میلیون تومان رهن و ماهیانه یک میلیون پول اجارهشان است به وفور دیده میشود.
شواهد حاکی است که هزینه ساخت و ساز نسبت به سال گذشته بسیار بالاتر رفته و اگر در سال ۹۷ یک متر زیربنا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه داشت امسال این مبلغ به ۲ میلیون و حتی بیشتر رسیده است، در نتیجه قدرت اقتصادی برای ساخت و ساز کم و تقاضا برای اجاره نسبت به سال گذشته بیشتر شده است.
همچنین اگر در چند سال گذشته امیدی به مسکن مهر وجود داشت اکنون کمتر واحدی از مسکن مهر را می توان خالی از سکنه یافت. قیمتها برای فروش و اجاره در همین مسکنهای مهر نیز بالا رفته است، تا سال ۹۵ و ۹۶ هر واحد مسکن مهر بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون خرید و فروش می شد که اکنون به بالای ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است.
اگر یادمان باشد در چند سال گذشته ۲۹۰ هکتار زمین به محدوده شهر سقز اضافه شد، اما بخشی از این زمینها درگیر کارهای اداری است، آماده سازی آنها به کندی پیش میرود و هنوز اجازه ساخت و ساز نهایی صادر نشده است، نکته قابل توجه این که خرید و فروش این زمینها به شدت در بورس است و قیمت آنها طی دو سال اخیر بیش از چهار برابر و بالای ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است.
با این حال باید گفت در نبود نظارت و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا راه برای دلال بازی در حوزهی زمین و مسکن باز شده و در این بین بسیاری از خانوادهها بایستی قسمت اعظم درآمد خود را صرف اجاره منزل کنند و ساخت و اجاره منزل به دغدغه بخش اعظمی از خانوادهها تبدیل شود.
واکاوی_اخبار سقز