موافقان و مخالفان جمع‌آوری قلیان

سقز- واکاوی- بار اول نیست که جمع‌آوری قلیان سر و صدا به پا می‌کند، موضوعی که هم موافقان و هم مخالفان جدی دارد و هر کدام نیز استدلال‌ها خاص خود را دارند.

اخیرا نیز مرکز بهداشت شهرستان سقز در اخطاریه‌ای که در پی دستور دادستان کل کشور صادر شده، ممنوعینت عرضه قلیان در اماکن عمومی را اعلام کرده است و بار دیگر شاهد صف‌آرایی موافقان و مخالفان این امر هستیم.

قانون جمع آوری قلیان به قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در سال ۸۵ برمی‌گردد. به موجب ماده ۱۱ این قانون، فروش و عرضه دخانیات به استثنای اماکن موضوع ماده ۷، عرضه محصولات بدون شماره سریال و علامت مصوب‌ مستوجب مجازات است‌ و در تنها تبصره ماده ۷ نیز توزیع فرآورده‌های دخانی از سوی اشخاص فاقد پروانه فروش ممنوع اعلام شده است‌.

اما نگاه یکطرفه، بی گدار به آب زدن و عدم پیش‌بینی برخی مشکلات پیش‌رو مشکلاتی را هم در پی خواهد داشت. موافقان این طرح و از جمله متولیان سلامت استدلال می‌کنند که اولویت سلامت شهروندان و اجرای قانون است و در این بین اگر اشتغال چند ده نفر نیز تحت‌الشعاع قرار بگیرد ممکن است چندان مسأله‌ی مهمی نباشد.

رئیس مرکز بهداشت سقز در این رابطه به واکاوی گفت: دستور دادستان، سلامت شهروندان، دغدغه خانواده‌ها و همچنین بحث کرونا مسایلی است که کارگروه به اتفاق در این مورد تصمیم گرفته و تمامی واحدهای عرضه کننده می‌بایست طی ۱۵ روز پس از دریافت اخطاریه، عرضه قلیان را متوقف کنند در غیر این صورت با پلمپ واحد مواجه خواهند شد چرا که سلامت شهروندان بر هر موضوعی اولویت دارد.

همچنین رئیس اتاق اصناف سقز و رئیس اتحادیه مواد پروتئینی و… نیز ضمن تأیید این موضوع اعلام کردند که در پروانه کسبی که به متقاضیان صنف قهوه‌خانه ارائه می‌شود “عرضه قلیان ممنوع” عنوان شده است.

اما مخالفان این طرح چه می‌گویند؟
همانگونه که عنوان شد ممکن است قوانین موجود دارای ایراداتی باشند و چه بسا باید اصلاح شوند، چرا که فارغ از بحث اشتغال مباحث فرهنگی نیز در این مورد به چشم می‌آید. فردی که به قهوه‌خانه جهت استعمال قلیان مراجعه می‌کند در صورت نبود چنین مکانی_ و بر اساس مشاهدات میدانی اجرای موقتی این طرح در دوره‌های پیشین_ به فضاهای سبز، محیط عمومی و پارک‌ها و حتی در منزل خود اقدام به مصرف قلیان می‌‌کند و اینگونه سبب ایجاد پدیده‌ای ناپسند در متن جامعه و احتمالا شیوع گسترده‌تر مصرف قلیان را هم پی داشته باشد.

بنابراین مطالعات فرهنگی، جامعه‌شناختی، بهداشتی و حتی شرعی و… متعددی باید صورت گیرد و تمامی جوانب چنین تصمیماتی لحاظ شود تا بهترین تصمیم اتخاذ و در نهایت اجرایی شود، چراکه برخوردهای سلبی در پدیده‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی ممکن است کمتر مفید و موثر واقع شود.

سقز- واکاوی-کیوان جلالی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا