آخرین ساعات ورمقانی در پست فرمانداری سقز
از تاریخ آغاز بکار مهندس علی اکبر ورمقانی به عنوان فرماندار شهرستان سقز سه سال و هفت ماه می گذرد، انتصاب او به این سمت طی یک پروسه طولانی مدت صورت گرفت، آن روزها برای مدیریت سازمان جهاد کشاورزی از کرج به کردستان فراخوانده شد اما طی یک تصمیم سر از فرمانداری سقز در آورد. در ماههای اخیر بحث انتقال او از سقز به عنوان دومین شهرستان استان به بیجار مطرح شد که به زعم بسیاری این یک تنزل درجه است اما ورمقانی این موضوع را تمکین به رأی مدیر بالادستی می داند. علی رغم این که جانشینی برای وی تعیین نشده و فعلا سقز به دست سرپرست اداره می شود چند روز آینده او به عنوان فرماندار بیجار معارفه خواهد شد. واکاوی در آخرین روزهای کاری به دفتر وی رفته و گفتگوی صریحی را با وی مطرح کرده است که در ادامه می خوانید:
واکاوی: برگردیم به روزهای اول که مأمور به خدمت شدن در فرمانداری سقز با شما مطرح شد، شما به عنوان یک مدیر که در سطح ملی نیز سابقه داشتید، با علم به وضعیت کنونی سقز آیا اگر امروز با همان شرایط پیشنهاد فرمانداری را به شما می دادند این مسئولیت را می پذیرفتید؟
ورمقانی: علی رغم اینکه ده سال بود از کردستان دور بودم اما قبل از آن ۱۳ سال در کردستان مدیر بودم و بعد از آن نیز به واسطه دوستان و رفت و آمدهایی که داشتم از اوضاع کردستان و شهرستان سقز مطلع بودم. در روزهای بازگشتم به کردستان بحث بر سر مدیریت من در جهاد کشاورزی استان بود تا اینکه در نشستی که با استاندار وقت و معاون سیاسی ایشان داشتم و بحث هایی که در مورد شرایط و وضعیت استان مطرح شد تصمیم بر آن شد که به عنوان فرماندار سقز معرفی شوم و چون به سقز با پیشینه مشهوری که داشت علاقمند بودم مسئولیت را پذیرفتم و کمتر از یک ماه خانواده ام را در سقز مستقر کرده و شروع به کار کردم چون معتقدم که خانواده من نسبت به سایر شهروندان تافته جدا بافته نبوده و نیستند. اکنون نیز با علم به شرایط امروز اگر به عنوان فرماندار سقز مطرح می شدم قطع به یقین قبول می کردم.
واکاوی: ورود شما به سقز به عنوان یک مدیر با سابقه بسیار مهم بود، اما ابزارهایی لازم است تا یک مدیر امور را بهتر پیش ببرد، بحثی که مطرح است نبود ابزار در اختیار مدیران است و همین باعث میشود مدیریت آنگونه که لازم است به منصه ظهور نرسد، آیا در سقز ابزار لازم برای مدیریت در اختیر شما بود؟ یا خیر؟
ورمقانی: مهمترین ابزار بودجه است. منابعی که به استان کردستان و به تبع آن به سقز اختصاص پیدا می کند توسط سازمان برنامه و بودجه تعریف خواهد شد که قاعدتا کارشناسی های لازم بر روی آن انجام می شود. از آنجا که سهم سقز ۱۴ درصد بودجه استان است بسیار محدود است و به نوعی ابزار اصلی برای کار کردن در دسترس نیست ناچار باید به جذب اعتبار از سوی سرمایه گذاران روی بیاوریم، با مجموعه مدیران و تعامل با نماینده توانستیم در این راه قدم های مثبتی برداشته ایم.
واکاوی: اگر از شما بپرسند که در چهار سال گذشته آنچه به عنوان عملکردهای شاخص از خود بجا گذاشته اید به چه مواردی اشاره می کنید؟
ورمقانی: در بحث اقتصادی و زیرساختی با توجه به نظری که شرکت فرودگاههای کشور در مورد نبود توجیه اقتصادی ساخت فرودگاه داشت تمام توان خود را به کار بردیم تا روند ساخت فرودگاه از سر گرفته شود و به همین دلیل کماکان بر این باورم که دو سال بعد اولین پرواز در فرودگاه سقز صورت خواهد گرفت، همچنین ساخت بازارچه سیف را به یک مطالبه عمومی تبدیل کردیم و اعتبارات مناسبی برای آن در نظر گرفته شد، تکمیل سد چراغ ویس و سایت روستای بله جر و الحاق قوخ و تازآباد به محلات شهری، همچنین پروژه های مهم راهسازی از جمله سقز-بوکان و سقز-بانه از مهمترین اینهاست. در حوزه اقتصادی نیز جذب چند سرمایه گذار از جمله کارخانه سیگار، کارخانه طلا، کارخانه ذوب آهن و … قابل توجه است که در این میان باید از افرادی که در این راه کمک حال من بوده اند قدردانی کنم. اما در بحث اجتماعی و فرهنگی نیز اقدامات قابل توجهی صورت گرفته است، توجه به حوزه فرهنگ و هنر از جمله تئاتر به عنوان یک خط قرمز، تاریخ باستانی سقز و نگاه ویژه به میراث فرهنگی را می توان نام برد، تقویت جایگاه زنان و انتصاب اولین مدیر زن در شهرستان و همچنین تکریم ارباب رجوع از مهمترین مواردی است که در حوزه های فرهنگی و اجتماعی قابل ذکر است.
واکاوی: آیا مورد یا مواردی بوده است که بخواهید به سرانجام برسانید اما در مدت حضور در سقز نتوانسته باشید آن را نهایی کنید؟
ورمقانی: بله. علی رغم تلاش مجموعه مدیریت شهرستان، اما موارد زیادی بوه که بسیار مایل بودم به سرانجام برسد اما بنا به دلیلی واقع نشد، از آن جمله می توان به ساخت یک سالن اجتماعات چندهزار نفری که در شأن و جایگاه مردم سقز باشد، تخریب و بازسازی قازاخانه، افتتاح کنارگذر، افتتاح بیمارستان جدید و انتقال دامداری های تازآباد به مکان مشخص از مواردی بوده که بسیار مایل به اتمام آنها بودم و هرچند تلاش های فراوانی صورت گرفته است اما به سرانجام نرسیده و از فرماندار آتی سقز می خواهم این موارد را در اولویت کاری خود قرار دهد.
واکاوی: در طول این مدت برای پیشبرد امور و یا کارهایی که قصد به سرانجام رساندن آن را داسشته اید آیا مواردی بوده که ارگان خاصی برای شما مانع تراشی کند؟ چرا که در سطوح بالا از جمله ریاست جمهوری همیشه از موانعی صحبت می شود که تا حد زیادی دست و پای دولت را گرفته و مانع از پیشبرد امور هستند.
ورمقانی: به عنوان نماینده عالی دولت در شهرستان سقز با چنین موضوعاتی برخورد نداشته ام.
واکاوی: در مدت زمانی که در سقز مشغول به کار بودید در بعضی موارد از جمله انتصاب معاونین و یا مدیران اختلاف نظرهایی مابین شما، نماینده مجلس و فعالین ستاد دولت منتخب وجود داشت و شما تا حدی توانستید این موارد را مدیریت کنید، از سوی دیگر سیاست و تعامل استاندار جدید با نمایندگان مجلس ممکن است متفاوت باشد، در قضیه انتصاب شما در بیجار تعامل با نماینده را چگونه ارزیابی می کنید؟
ورمقانی: کسی که در یک شهرستان به عنوان نماینده انتخاب می شود کمتر ممکن است برخلاف منافع عمومی شهروندان تصمیم بگیرد و می تواند به عنوان یک مشاور امین کمک حال مدیر ارشد شهرستان باشد و نماینده سقز نیز تا آخرین لحظات مخالف رفتن من از شهرستان سقز بود. در دو ملاقاتی هم که با نماینده شهرستان بیجار داشته ام احساس می کنم به راحتی می توانیم همکاری و تعامل داشته باشیم.
واکاوی: این که رفتن شما به بیجار انتخاب خودتان بوده چقدر صحت دارد؟
ورمقانی: همانگونه که در مصاحبه نوروزی نیز گفتم، در طول ۲۸ سال مدیریتم هیچ وقت نافرمانی مدیر مافوق خود را نکرده ام. در قضیه بیجار نیز حتما استاندار محترم به صورت کارشناسی به این موضوع نگاه کرده و تصمیم گرفته است.
واکاوی: وقتی به سقز آمدید مدیریت ذره بینی را مطرح کردید و مدام از ارزیابی عملکرد مدیران حرف زدید، ذهنیت امروز مردم این است که تکریم ارباب رجوع از سوی مدیران و کارکنان ادارات در حد بسیار پایینی است، در این زمینه کدام مدیر از شما نمره قبولی و یا مردودی دریافت می کند؟
ورمقانی: در طول این مدت بهترین همکاری را و تعامل را با مجموعه مدیریت شهرستان داشته ایم. ملاک های زیادی برای ارزیابی مدیران وجود دارد. اما آنچه مطرح است ورود ارباب رجوع به فرمانداری است که شاید آن شهروند از مدیریت ارگانی که به آن مراجعه کرده نتیجه ای نگرفته و ناچار به فرمانداری پناه می آورد، اگر ادارات شهرستان را از نظر رضایت ارباب رجوع به صورت یک طیف در نظر بگیریم، ارگان هایی از جمله آب و فاضلاب روستایی، آب و فاضلاب شهری و اداره ورزش و جوانان شهرستان به سبب عملکرد مثبتی که داشتهاند در ابتدای این طیف قرار می گیرند و نمره قبولی خوبی دریافت می کنند، همچنین اداره امور مالیاتی و دارایی شهرستان نیز علی رغم بحث اخذ مالیات که ممکن است خوشایند شهروندان نباشد عملکرد موفقی داشته است، در آنسوی طیف با توجه به وضعیتی که مشاهده می شود به نظر می رسد اداراتی از جمله جهاد کشاورزی، بنیاد شهید و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی درانتهای طیف قرار گیرند.
واکاوی: در سطح استان بیشترین تعامل را با کدام ادارات کل داشته اید؟
ورمقانی: به سبب موقعیت زمانی و مکانی شهرستان و تلاش در راستای توسعه شهرستان ارتباط و تعامل با بعضی ادارات کل بیشتر بوده است و در این زمینه می توان به ادارات کل راه و شهرسازی، صنعت معدن و تجارت، اداره کل دامپزشکی و سازمان برنامه و بودجه اشاره کرد که بیشترین تعامل را با آنان داشته ایم. اما از مدیریت آب منطقه ای استان به سبب وضعیت آب شهرستان گله هایی وجود دارد.
واکاوی: در شهرهای استان کردستان اتفاق نیفتاده است که یک نماینده برای سه دوره متوالی در مجلس حضور داشته باشد، فکر می کنید نماینده سقز و بانه در مجلس دوازدهم حضور خواهد داشت؟
ورمقانی: با وجود استقلال شورای نگهبان، هیچ دلیلی برای عدم تأیید صلاحیت نماینده کنونی در دور بعدی نمی بینم و معتقدم ایشان در صورت کاندید شدن کماکان در مجلس یازدهم نیز حضور خواهند داشت، مگر اینکه خود مایل به ادامه این راه نباشد./.
کلی گویی. فرودگاه تمام نشد. بازارچه ای ساخته نشد. تیاتر که از قبل از ایشان بود. سد چراغ ویس هم در جریان بود.
من نگرفتم که کارکرد ایشان چه بود.
شما بفرمایید اگر بودجه مهم است آیا ۱۴٪ را ۱۵٪ کردید؟ سعی کردن کافی نیست. همه سعی میکنند ولی مدیر واقعی به عمل میرساند.
کاش برمیگشتید ولایت خودتان و سقز را به سقزی ها و بیجار را به بیجاری ها میسپردند.
کاش ایرانی ها به این درک میرسیدند که وقتی بهشان پیشنهاد(مقام)ی شد که میدانستند شخصی شایسته تر و عمل گرا تر ممکن است وجود داشته باشد، دست میکشیدند و کنار میکشیدند.
کلی گویی و به دور از رقم، عدد و جزئیات حرف زدن برای ما کافیست تا بدانیم شما مدیر موفقی بودید یا فقط به قول خودتان به دستور مدیران عمل کرده آید.