امنیت استان‌های مرزی با اشتغال فراهم می شود/ آمار بیکاری کردستان حدود ۵۰ درصد است

استان کردستان به لحاظ آبی منشأ سه حوزه آبخیز کشور بوده و تنها در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه حدود ۱۷ درصد آورده آب این دریاچه را از دو رودخانه سیمینه رود و زرینه رود تأمین می کند، در همین حال سد شهید کاظمی به عنوان یکی از بزرگترین سدهای کشور با ظرفیت ۸۵۰ میلیون متر مکعب در کنار تأمین آب شرب شهر سقز و تعدادی از شهرهای آذربایجانات، اما کمتر از ۵۰ میلیون متر مکعب آب آن ( در کلیه مصارف) به سقز تخصیص داده شده است، هرچند این میزان نیز محل شک و تردید است.

سخن از منابع آبی، آورده و حقابه آبی در سالهای اخیر به بحث روز در کشور تبدیل شده است و تنش هایی که اخیرا در استان های مرکزی رخ می دهد مؤید این نکته است که  بحران آب را بایستی جدی گرفت و اگر فکری اساسی برای سهم آب استان کردستان اندیشیده نشود تکرار اتفاقات استان های مرکزی در کردستان و آذربایجانات دور از انتظار نیست.

در این میان مجلس به عنوان یک نهاد قانونگذار می‌تواند با در نظر گرفتن دغدغه‌های مردم، دولت و در رأس آن وزارت نیرو را ملزم به جبران این مهم کند. به همین منظور اعضای کمیسیون‌ آب، کشاورزی و منابع طبیعی مجلس و مدیرکل اداره كل امور اداری و پشتيبانی وزارت نیرو و نیز نماینده و مدیران شهرستان سقز روز پنجشنبه در دشت لگزی گرد آمده و در این باره به بحث و گفتگو پرداختند.

محسن بیگلری نماینده سقز و بانه در این جلسه با عنوان اینکه همه وزاری نیرو به کردستان ظلم کرده اند گفت: امیدوارم دکتر اردکانیان به این جمع افزوده نشود. بیگلری افزود: از یک میلیارد و پانصد میلیون متر مکعب آب حوزه دریاچه ارومیه در سقز، تنها سی میلیون متر مکعب آن در اختیار ماست و این اگر جبران نشود ظلم بزرگی در حق مردم کردستان است. بیگلری گفت: میانگین زمین های آبی در کشور ۴۶ درصد است اما در کردستان این میزان تنها ۱۱ درصد بوده و با همین وضعیت توانسته ایم ۱۲ درصد گندم کشور را تأمین کنیم و همین توجیه کننده ورود به موضوع جهت جبران این کمبودهاست و در صورت تخصیص آب بیشتر و اجرایی شدن پایاب زمین‌های سد چراغ‌ویس آمار بیکاری کردستان که حدود ۵۰ درصد است وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد.

به گفته بیگلری میزان مصرف سقز از حوزه دریاچه ارومیه ( در دو رودخانه زرینه رود و سیمینه رود) روی هم رفته کمتر از ۱۵۰ میلیون متر مکعب است (در این مورد میان وزارت نیرو، آب منطقه ای و ستاد احیای دریاچه ارومیه اختلاف نظر وجود دارد) و قرار است در صورت ساماندهی مصرف، این میزان به ۳۱۰ میلیون متر مکعب برسد.

در حاشیه این نشست علی وقفچی نماینده زنجان و طارم ضمن تأکید بر لزوم نگاه ویژه به استان های مرزی گفت: یکی از ارزانترین راههای تأمین امنیت استان‌های مرزی توجه به اشتغال است و این مهم با توجه به ظرفیت های عظیم آبی و کشاورزی در کردستان بایستی در اولویت باشد. وقفچی با اشاره به اینکه هم اکنون بسیاری از کارگران مشغول به کار در زنجان و طارم از مناطق کردستان و کرمانشاه هستند گفت: تا زمانی که ظرفیت‌های اشتغال در کردستان وجود داشته باشد بایستی از آن ها استفاده کرد و آب بهترین ظرفیت در این استان است.

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در پاسخ به این سوال که در راستای جلوگیری از تکرار آنچه امروز از آن به عنوان تنش های آبی در استان های مرکزی یاد می‌شود، مجلس به عنوان یک نهاد قانون‌گذار چه اقداماتی انجام داده است گفت: بایستی یک بازنگری اساسی در تخصیص آب کشور اتفاق بیفتد و در این میان اولویت های شرب برای کل کشور تأمین شود و در صورتی که دولت در این راه همت کند مجلس خلأهای قانونی را برطرف خواهد کرد تا ایجاد اشتغال به عنوان ارزان‌ترین مسیر امنیت داخلی با استفاده از ظرفیت های آبی و کشاورزی خصوصا در استان های مرزی روند مناسب خود را طی کند و در این راستا طی نامه ای با ۳۵ امضا از رییس‌جمهور خواسته ایم تدابیری بیاندیشد تا استان هایی که خود منشأ آب هستند، از این آب تولیدی در راستای اشتغال آن استان استفاده بهینه شود که استان کردستان و زنجان جزو این استان ها هستند.

مطالب مرتبط

دکمه بازگشت به بالا