تاکسی آنلاین در گیر و دار سنت و مدرنیته

آغاز به کار تاکسی آنلاین در سقز مدتی است خبرساز شده و موافقان و مخالفانی با خود به همراه داشته است. مخالفان تاکسی آنلاین که رانندگان تاکسی های درون شهری اعم از ویژه، خطی و آژانس را شامل می شود با این عنوان که تعداد زیاد تاکسیهای شهری، اتوبوس های واحد و ماشینهای شخصی از یک سو و نیز وضعیت نامناسب خیابان های کم عرض و معابر شهری که هیچگونه آینده نگری در آنها لحاظ نشده ظرفیتی برای این کار باقی نگذاشته است. آنان همچنین استدلال می کنند که در این برهه زمانی معیشت رانندگان از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده و تاکسی آنلاین در تشدید این وضعیت بغرنج تأثیرگذار خواهد بود و به همین دلیل این صنف امروز برای ساعاتی دست به اعتصاب زده و از ارائه خدمت صرفنظر کردند که در نهایت با حضور تعدادی از مسئولین در میان اعتصاب کنندگان و با قول پیگیری مسأله و تلاش در راستای حل آن خبر از پلمپ دفتر تاکسی آنلاین دادند و اعتصاب پایان یافت.
در همین حال و در چند روز گذشته دو نفر از اعضای شورای شهر سقز با عنوان اینکه مطابق آیین نامه اجرایی حمل و نقل کلیه امورات مدیریتی این حوزه در شهر و حومه تحت نظارت کامل شهرداریها می باشد و صدور هر گونه پروانه فعالیت مستلزم اخذ مجوز از شهرداریها می باشد از مخالفت خود با این نوع سرویس دهی که به گفته آنان خارج از چهارچوب تاکسیرانی است سخن گفته اند.
اما این یک سوی قضیه است. سوی دیگر قضیه رقابت در خدمت رسانی است. در عصری که دقت، سرعت، میزان و نحوه خدمات دهی برای مصرف کنندگان از اولویت بالایی برخوردار است رقابت به یک اصل تبدیل شده و افراد ناگزیر بایستی به این مهم در جلب رضایت مشتریان و مصرف کنندگان توجه ویژه داشته باشند، ورود تکنولوژی های جدید به کمک افراد آمده و توانسته است تا حد زیادی این مسأله را مورد توجه قرار دهد، با ورود تاکسی آنلاین به سقز این قضیه در حوزه حمل و نقل بُعد جدیدی به خود گرفته و از قرار معلوم مقاومت هایی را با خود به همراه داشته است. ماجرایی که درشهرهای بزرگ و به دنبال ورود سرویس های تاکسی اینترنتی از جمله اسنپ به وجود آمد اما اسنپ با سرویس دهی مناسب و جلب رضایت مشتریان توانست تا حد زیادی بر مخالفت ها غلبه کرده و جای پای خود را در خیابان ها محکم کند.
در این رابطه ایوب فقیهی مدیر تاکسی آنلاین سقز در گفتگو با واکاوی گفت: این نوع سرویس دهی ضمن احترام به کسب و کارهای سنتی هیچ تصمیمی به مقابله با تاکسی داران ندارد و دیگران از جمله مسئولین و سایر رانندگان به جای مخالفت با این امر باید از دستاوردهای جدید در حوزه حمل و نقل استقبال کرده و خود را برای استفاده از این سیستم آماده کنند و ما حتی پیشنهاد همکاری با تاکسیرانی را داده ایم. فقیهی همچنین افزود: مجوز این کار به اجازه شهرداری منوط نشده و تنها بر نظارت شهرداری آنهم در مواردی همچون شرایط ثبت نام رانندگان اشاره شده که این مورد نیز هنوز ابلاغ نشده نشده است. وی در پایان گفت: حسب دستور دادستان محترم شهرستان سقز و ابلاغیه دادستان محترم کل کشور باید مقدمات نظارت شهرداری فراهم شود و به زودی فعالیت ها از سر گرفته خواهد شد.
در پایان باید گفت همه اینها نمی تواند مانعی باشد بر سر انتخاب شهروندان در نحوه استفاده از امکاناتی که برای آنان فراهم است. به عنوان مثال، در شب و یا ساعات خاصی از روز شهروندان در دسترسی به تاکسی مشکلاتی دارند و این امر برای ساکنان محلاتی که فاصله بیشتری با مرکز شهر دارند به مراتب سخت تر بوده و دامنه وسیع تری را شامل می شود، همچنین پرداخت کرایه تاکسی هم برای مسافرین و هم برای رانندگان به یک معظل تبدیل شده است، این موارد نمی تواند توجیه مناسبی باشد برای محروم کردن مردم از سرویسهای آنلاین که تا حدودی خدمات رسانی بهتری دارند و با اینکه سقز شهر نسبتا کوچکی است و شاید پذیرای چنین امری نباشد اما مسئولین می توانند بستر سازی های لازم را برای این نوع کسب و کار فراهم کنند چرا که تاكسی سرويسهای اينترنتی امری اجتناب ناپذير است و اگر امروز نه حتما در آينده نزديك خود را بر سيستم حمل و نقل شهری تحمیل خواهند کرد، از سوی دیگر مسئولین حمل و نقل، اتحادیه تاکسیرانی و حتی رانندگان تاکسی می توانند با همفکری و بازنگری در سیاست های حمل و نقل و با نوآوری در این عرصه در صدد جلب رضایت شهروندان برآیند و در این صورت رقابتی عادلانه در ارائه خدمت بوجود خواهد آمد و بهتر و مناسب تر می توان به استقبال تکنولوژی و تغییراتی که ناگزیر از آن هستیم رفت.