گفتگو با مدیرکل ارشاد استان کردستان

حوزه فرهنگ و هنر در ایران همیشه دارای حساسیت های ویژه ای بوده و در کردستان این حساسیت ها به مراتب بیشتر و سختگیرانه تر بوده است تا جایی که در ۳۹ سال گذشته انتخاب یک مدیر کُل که همزمان دو شاخصه کُرد و اهل سنت را داشته باشد یک تابو بوده است، اما سرانجام این تابو شکسته شد و جلال قلعه شاخانی به عنوان اولین مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان از میان نیروهای کُرد و اهل سنت انتخاب شد. قلعه شاخانی از نیروهای جوان بومی است که به صراحت خود را اصلاح طلب می داند ، وی سابقه معاونت در اداره کل متبوع را نیز دارد و مورد وثوق اکثر گروهها و جریانات سیاسی داخل استان است. به بهانه حضور وی در اختتامیه چهاردهمین جشنواره تئاتر کُردی سقز واکاوی به سراغ این مدیر جوان رفته است تا گزارشی از وضعیت حوزه مربوطه را به مخاطبین ارائه دهد.
————————-
واکاوی: توسعه فضاهای فرهنگی همواره یکی ازدغدغه های مردم سقز خصوصا اهالی فرهنگ بوده است، مدیران پیشین اداره کل مطبوع در این ارتباط قول هایی دادند اما تا کنون عملیاتی نشده است، آیا شما با توجه به تنوع گروههای هنری در شهرستان سقز برای تحقق این اهداف برنامه ای دارید؟
قلعه شاخانی: طبیعتاً برای تمامی شهرستان های استان برنامه ها و اهدافی منظور شده اند از جمله در سقز که به دلایل خاصی همچون اهمیت و جایگاه این شهر در اُستان، جمعیت زیاد، پیشینه تاریخی و فرهنگی آن و نیز ظرفیت ها، استعدادها و پتانسیل های آن که می تواند در سطح استان، منطقه، کشور و جهان مبدأ یک جریان فرهنگی باشد. برای دستیابی به این اهداف بایستی شرایطی فراهم شود که این استعدادها بیشتر نمایان شوند که اداره کل همچنان به تلاش های خود ادامه می دهد.
واکاوی: دیدگاهی وجود دارد که در اُستان کردستان خصوصاً در حوزه فرهنگ، چشم اندازه ها و خطوط اصلی را نهادهایی خارج از اداره کل فرهنگ و ارشاد تعیین می کنند، آیا تا کنون با چنین امری روبرو شده اید و تا چه حدی سیاست های اداره کل فرهنگ و ارشاد استان تحت تأثیر این نهادها قرار دارد؟
قلعه شاخانی: یکی از اولویت هایی که ما در اداره کل با رایزنی دنبال می کنیم این است که نقش مرجعیت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه فرهنگ و هنر به عنوان متولی اصلی این امور ارتقا یابد چرا که با این کار دقت نظر بیشتری توسط شوراهای تخصصی در حوزه های مختلف اتفاق می افتد و لازمه این امر این است که دوستان و مراجع و ادارات دیدگاه کارشناسی ارشاد و شوراهای وابسته به آن را (انشاالله ) پذیرا باشند.
واکاوی: این روزها شاهد برگزاری چهاردهمین دوره جشنواره تئاتر کُردی در سقز هستیم، بودجه این رویداد را در هر دوره بایستی نهادهایی از جمله شهرداری، فرمانداری و … تأمین کنند، این روند تا کی قرار است ادامه یابد و آیا توافقنامه ای برای تقبل این هزینه ها بین اداره کل و شهرداری وجود دارد؟
قلعه شاخانی: دوره های مختلف شورا و شهرداری در گذشته و حال نقشی کلیدی در این رویداد هنری داشته اند، در این ارتباط سعی در جذب حامیانی از بخش خصوصی و فعالان بخش اقتصادی و فرهنگی که علاقه و توانایی برعهده گرفتن این مراسم را دارند داشته ایم تا به شیوه ای بهتر و در خور شأن اهالی فرهنگ و علاقمندان به این هنر برگزار گردد.

واکاوی: آیا در شورای برنامه ریزی استان برای این جشنواره اعتبار خاصی در نظر گرفته شده است؟ و رایزنی هایی انجام شده است تا جشنواره متکی به یک ارگان نباشد؟
قلعه شاخانی: اعتبارات دولتی برای این امور حتما پیگیری می شود، همچنین در قالب فصل پنج از اعتبارات هزینۀ اداره کل ارشاد اعتبار مشخص سالیانه برای کلیه فعالیت های فرهنگی هنری که اداره کل متولی آن است در نظر گرفته می شود، قاعدتاً تئاتر کردی نیز در همان چهارچوب جای می گیرد، اما به دلیل محدودیت هایی که همیشه در اعتبارات دولتی وجود دارد باید به فکر منابع پایدار خصوصاً در قالب بخش خصوصی باشیم.

واکاوی: در سقز منتظر چه اتفاقاتی در حوزه فرهنگ باشیم؟
قلعه شاخانی: تلاش اهالی فرهنگ در شهرستان سقز در حوزه های مختلف از جمله زبان و ادبیات کُردی، تئاتر و سایر حوزه ها قابل تقدیر است و تلاش برا ین است تا به تمامی حوزه ها توجه درخور شود و ما نیز در این ارتباط از نگاه تک بعدی به یک حوزه خاص دوری می کنیم که این مهم با همفکری فعالان بخش های مختلف امکان پذیر خواهد بود. از سوی دیگر ما سعی بر آن داریم تا هر شهری که در زمینه خاصی پتانسیل بیشتری دارد به عنوان یک قطب در آن حوزه مورد توجه قرار گیرد که این مهم را در آینده با همفکری هنرمندان اعلام خواهیم کرد.
واکاوی: برنامه ای برای حمایت از اصحاب رسانه خصوصا برای سامان دهی به کانال های تلگرامی و رسانه هایی که تا کنون موفق به اخذ مجوز نشده اند دارید؟
قلعه شاخانی: معاونت مطبوعاتی در وزارت ارشاد و به تبع اداره کل فرهنگ و ارشاد نیز اعلام کرده اند که در مهلت زمانی مشخص و به منظور ساماندهی پایگاههای خبری فاقد مجوز اقدام لازم صورت گیرد، حمایت ها نیز از سوی معاونت مطبوعاتی در قالب های مختلف در سامانه وزارت فرهنگ و ارشاد به شیوه شفاف مشخص شده است همچنین بسته های حمایتی و مشوق هایی نیز تعیین شده اند تا در قالب اعتبارات مشخص از اصحاب رسانه حمایت شود.
واکاوی: معمولا استانداران سابق دلالیل داشتند که نمی توانستند برای کردستان یک مدیر کُرد و اهل سنت انتخاب کنند، شما به عنوان اولین مدیر کُرد اهل سنت در اداره کل فرهنگ و ارشاد که تخصص های لازم را در زمینه های مختلف فرهنگی دارید و مورد قبول اکثر فعالین سیاسی هستید گره کار را در کجا می بینید؟
قلعه شاخانی: با قاطعیت اعلام می کنم که از دیدگاه حاکمیتی چنین محدودیت هایی وجود ندارد، همچنین با شرایطی که با حضور استاندار محترم فراهم شده است این امید وجود دارد که از نیروهای بومی بیشتر استفاده شود چراکه ایشان تا حد زیادی نیز در انتصابات خود قاطع عمل کرده اند.

واکاوی: دیدگاهتان در مورد اُستاندار:
قلعه شاخانی: از دیدگاه ما استاندار چهره ای فرهنگی هستند که علاقۀ ویژه ای به موسیقی دارند، همچنین ایشان پشتیبان اصلی حوزه فرهنگ و هنر هستند که این مهم برای ما فوق العاده امیدوار کننده است.
واکاوی: عدم حضور استاندار در مراسم اختتامیه چه دلیلی داشت؟
قلعه شاخانی: استاندار کردستان علی رغم اینکه علاقه زیادی به حضور در این مراسم داشتند اما با توجه به نشست سراسری استانداران در نهاد ریاست جمهوری برگزار خواهد شد نتوانستند در این مراسم حضور یابند.با این وجود استاندار محترم پیام مکتوبی به این جشنواره فرستادند، همچنین معاونت محترم توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار به عنوان نماینده ایشان در این مراسم حضور دارند.
واکاوی: گرایش سیاسی شما چیست ؟
قلعه شاخانی : اصلاح طلب

واکاوی_ به عنوان سوال آخر: آقای هیوا حاجی محمدی همیشه یکی از نیروهای مورد وثوق اقشار مختلف اعم از سیاسی و فرهنگی بوده است، با توجه به روابطی که در میان فعالین این حوزه وجود دارد برای تغییر مدیریت ارشاد سقز اقداماتی انجام داده اند که تا کنون موفق نبوده اند، نظر شما در مورد ایشان چیست؟
قلعه شاخانی: آقای حاجی محمدی یکی از موفق ترین، کارآمدترین و مؤثرترین مدیران فعلی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان است و همچون گذشته بنا بر استفاده از ایشان و نگرشهای مثبتشان داریم، تا جایی که از ایشان تقاضا کردیم در استان و در اداره کل در خدمتشان باشیم اما ایشان به دلایل شخصی این کار قبول نکردند اما همچنان در سقز به اهالی فرهنگ و و علاقه مندان به حوزه های مختلف خدمت خواهند کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا