اینجا فقط بازار دلار نیست

در ماههای اخیر دلار به عنوان ارز رایج بین الملل به دلیل شرایط داخلی در ایران موجب تغییر و تحولات عمده ای در وضعیت اقتصادی مردم شد. در این میان عده  زیادی از مردم جهت حفظ ارزش دارایی خود به بازار دلار پناه بردند، به گونه ای که بازار زمین، مسکن و… رکود بی سابقه ای به خود دید. این امر تاجایی پیش رفت که کسبه های بازار پس چندین سال مغازه داری با تعطیل کردن مغازه های خود وارد معاملات ارزی شدند.

این امر تنها مختص کسبه نبود، اگر برای یک بار نیز سَری به بازار ارز زده باشید در آنجا دوستان و آشنایانی خواهید دید که حتی ممکن است موجب تعجب شما شوند و به طور کلی می توان گفت بخضش عمده ای از شهروندان به صورت مستقیم و غیر مستقیم دست به کار شده اند.

با این حال تغییرات دلار موجب از دست رفتن مشاغل زیادی شد که البته بررسی های دقیق تری را می طلبد. شغل هایی که شاید سال ها برای آن برنامه ریزی و سرمایه گذاری شده است و احیای آن نیز با وضعیت موجود ممکن است مدت ها طول بکشد.

سقز نیز از این تغییر و تحولات به دور نماند، بازار کوچکی که تا قبل از دی ماه ۹۶ شاید روزانه تعداد کمی افراد را به خود می دید و بیشترین معامله ای که در آن صورت می گرفت در حوزه دینار و ریال بود به یکباره مملو از جمعیت شد و اینبار نه برای دینار بلکه برای رایج ترین ارز بین المللی. بازار روبروی تاناکورا و یا بازارچه شهرداری در این مدت خصوصا در یک ماه اخیر التهابات زیادی به خود دید و با رسیدن دلار به قیمت ۱۹ هزار تومان به اوج خود رسید به گونه ای که به دلیل ازدحام جمعیت چهار راه “که وه سوار” قفل شد.

مسئولینی که توانایی مقابله با التهابات را نداشتند چاره را در هدایت افراد به زیر پل “که وه سوار” دیدند. اما اینجا شروعی تازه بود. جمعیت زیر پل تجمع و خرید و فروش خود را انجام می دادند و عده ای نیز بر روی عرشه پُل تنها نظاره گر این بازار بودند. بازار در خُنکای پاییزی در چم سقز گرم بود، اما در ظهر روز دوشنبه به یکباره  قیمت کاهشی می شود. این کاهش مانند کاهش های چند روز قبل که افزایشی هرچند کوچک و یا لااقل ثباتی به همراه داشت نیست، اخبار (برای کسانی که دلار در دست دارند) نگران کننده به گوش می رسد و هر لحظه کاهش ها بیشتر می شود. جو روانی نیز به کمک می آید و همین باعث می شود کسانی که ممکن است دارایی خود را نقد کرده باشند از فروش دلارشان بترسند، به همین دلیل فروشنده از فروش و خریدار از خرید می ترسد… راکد شدن خرید و فروش نمی تواند مانع کاهش شود…

یکی از افراد حاضر در بازار به خبرنگار واکاوی می گوید: همزمان با پایین آمدن ما از خیابان به زیر این پل قیمت دلار نیز مرتب پایین می آید و به نوعی این برای بازار شوم و نا میمون بود. یکی دیگر از افرادی که حدود ۲۰ برگه دینار در دست دارد می گوید: اگر قیمت دلار همینطور پایین بیاید کسر قابل توجهی از دارایی ام را از دست می دهم چون من دلار را با قیمت ۱۸ هزار تومان خریده ام، پس از این گفتگو داد می زند ۱۶۲۰۰ و کسی خریدار نیست.

اما همه این اُفت و خیزها را که کنار بگذاریم نباید از بازاری که زیر این پُل درست شده است غافل بود. اینجا غیر از سوداگری ارز عده ای دیگر فرصت را غنیمت شمرده و سریع دست به کار شده اند. این افراد ایحاد غرفه های مختلف برای نشستن و ارئه ی خدماتی از جمله چای، سیب زمینی سرخ کرده، فلافلی، بلال و… در دستور کار خود قرار داده اند. سرگرمی هایی همچون فوتبال دستی نیز دیده می شود تا دقایقی فارغ از غم دلار و تومان با دوستان سرگرم باشند. یکی از قهوه چی ها که اتفاقا سرش شلوغ است می گوید: بسیار عالیه و امیدوارم حداقل در فصل پاییز و تا قبل از شروع سرما ادامه داشته باشد…

در پایان باید گفت با اینکه بسیاری از فروشندگان کالاهای مصرفی افزایش قیمت دلار را دلیل افزایش چند برابری قیمت کالاها اعلام می کردند و در روزهای اخیر رشد قیمت دلار متوقف و روند کاهشی به خود گرفت و نشانه ها از کاهش قیمت همچنان ادامه دارد اما تغییری در قیمت اجناس و کالاهای مصرفی دیده نمی شود و بی ثباتی و نگرانی ها از وضعیت این بار اما به شیوه ای دیگر همچنان ادامه دارد.

 

در ادامه عکس هایی از این بازار را می بینید…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا