بدون تعارف با محسن بیگلری نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی

طبق اصل ۸۴ قانون اساسی نمایندگان در قبال تمامی مردم کشور مسئول اند و درباره تمامی مسائل داخلی و خارجی کشور حق اظهارنظر دارند. در این رابطه نماینده برای پیگیری مطالبات مردم چند اهرم کاربردی از جمله تذکر شفاهی و کتبی، استیضاح و … در برابر وزرا و رییس جمهور دارد، اما تا چه حد بتواند از این ابزار در پیشبر اهداف منطقه بهره ببرد نیز به توانایی های آن نماینده بستگی دارد. در کردستان به دلایل مختلفی ورود نخبگان و مدیران کورد و اهل سنت به لایه های نخست دولتی بسیار سخت است و به همین دلیل عمده انتظارات مردم به سوی نماینده سرازیر شده و کار نماینده نیز سخت خواهد شد. گفتگوی واکاوی با محسن بیگلری در باره مهمترین مسایل استان و شهرستان را در ادامه می خوانید:

واکاوی: ضمن تبریک سال نو، ممکن است اهم دستاوردهای خود در یک سال گذشته و بطور کلی در مجلس دهم را بیان کنید که چه بوده است ؟

بنده هم سال نو را به تمام هم میهنان عزیز و بالاخص شهروندان فهیم سقز و بانه تبریک و تهنیت عرض می نمیام.

همانطور که مستحضرید در طول ۵٫۵ سال گذشته شاهد حضور مداوم وزرا ، معاونین وزرا و مسئولین کشوری و حضور هیات رییسه کمسیون برنامه و بودجه برای اولین بار در سقز بوده ایم و خوشبختانه استراتژی بنده برای حضور این مسئولان در منطقه بسیار موثر بوده است که بصورت خلاصه به موارد زیر اشاره می کنم :

– سد چراغ ویس هم اکنون آبگیری شده که ذخیره مخزن آن به ۳۵۰ میلیون مترمکعب می رسد و آماده بهره برداری است.

– سد عباس آباد بانه به طور کامل به اتمام رسیده است و آماده بهره برداری است.

– مورد مسیرهای ارتباطی و جاده سازی هم اکنون کریدور شمال به جنوب شاهد عملیات وسیع عمرانی هستیم که با اتمام پل آدینان و شروع به کار در جاده سقز بوکان تا ۹۰ درصد شاهد پیشرفت خواهیم بود.

– برای مسیر های سقز – بانه ، بانه -سردشت و بانه به مریوان ۳۶ میلیارد بودجه تعیین شده است و ۱۰ کیلومتر از جاده سقز به بانه هم بزودی عملیات اجرایی آن شروع می شود و پیمانکار تجهیز کارگاه کرده است.

– در حوزه سلامت بیمارستان های سقز رو به اتمام است و در سال ۹۷ قطعا کار عمرانی آنها تمام خواهد شد.

– مجوز مجتمع عالی آموزش سلامت در سقز  و دانشکده پرستاری و دانشکده علوم و فنون در سقز و آموزشکده فنی بانه در مراحل احداث و صدور مجوز می باشند.

– کلینیک تخصصی در خیابان شهدا در سقز آماده بهره برداری است

– در بحث فرودگاه کارهای بسیار مهمی صورت گرفته و پیمانکار برای احداث ترمینال و ساختمان های مربوطه معرفی شده و در حال انتقال زمین ها هستیم. تا ۳ آینده در فرودگاه سقز شاهد اولین پرواز خواهیم بود.

– در سایر موارد مانند گازرسانی به روستاها و ایجاد زیر ساخت های ورزشی ، پیگیری بازاچه سیف و کارهای متعدد دیگری انجام شده است که امکان بیان تک تک آنها در این مجال نمی گنجد.

 

واکاوی: بحث منطقه آزاد بانه و مریوان به کجارسید؟ آیا ممکن است بعد از تصویب این طرح به الحاق سقز نیز امیدواربود؟

بیگلری: نقشه های این طرح در دفتر مناطق آزاد کشور با ریاست مرتضی بانک نهایی شده و به کمیسیون اقتصادی آمده است. بنا بر این بود تا قبل از نوروز جهت رأی گیری به صحن علنی بیاید اما به دلیل استیضاح وزرای دولت در روزهای اخیر این بحث به تعویق افتاد ولی در اواخر فروردین و یا اوایل اردیبهشت۹۷ جهت رأی گیری به صحن خواهد رسید. بحث الحاق سقز به این مناطق نیز مطرح است که پیگیری آن جدیت بیشتری می طلبد. منطقه آزاد بانه و مریوان امتیازات ویژه ای برای تمامی شهرهای استان خصوصاً دو شهر سقز و سنندج خواهد داشت همانگونه که در منطقه آزاد اروند سایر شهرهای خوزستان از آن بهره مند هستند.

واکاوی: چقدر اعتقاد دارید نطق و تذکر نمایندگان در پیگیری امورات منطقه توسط وزرا یا ریاست جمهوری تأثیرگذار است؟

بیگلری: طبق اصل ۸۴ قانون اساسی نمایندگان در قبال تمامی مردم کشور مسئول اند و درباره تمامی مسائل داخلی و خارجی کشور حق اظهارنظر دارند. در این رابطه نماینده چند اهرم کاربردی دارد، از جمله آنها تذکر شفاهی و کتبی است. در تذکر شفاهی نماینده با ثبتنامی که قبلا انجام داده است در مدت زمان دو دقیقه می تواند تذکر خود را ارایه دهد ، درتذکر کتبی نیز موارد لازم را کتبا به هیأت رییسه تحویل داده و هیأت رییسه در پایان جلسات علنی این تذکرات را قرائت می کند. اهرم دیگر نمایندگان سوال از وزراست و وزیر می بایست در کمیسیون مربوطه به سوال آن پاسخ دهد.اما بعضی از این سوالات در سطح ملی و منطقه ای بوده و نماینده در کمیسیون قانع نخواهد شد و سوال به صحن علنی خواهد آمد که وزیر می بایست در صحن به آن پاسخ دهد که در نهایت رأی گیری صورت گرفته و اگر نمایندگان قانع شدند وزیر به کار خود ادامه داده ولی اگر بیش از نیمی از نمایندگان قانع نشدند وزیر کارت زرد خواهد گرفت. اهرم دیگر استیضاح است که نمونه آن را در روزهای پایانی سال ۹۶ شاهد بودیم که در جریان آن نمایندگان موافق و مخالف در ارتباط با موضوع اظهارنظر کردند و وزیر مربوطه نیز از خود دفاع کرد در این رابطه اگر وزیر قادر به اخذ رأی اعتماد نشد از وزارت برکنار و بایستی سرپرست و یا وزیر جدید معرفی گردد. اهرم دیگر نمایندگان تحقیق و تفحص است که نماینده طبق اصل ۷۶ قانون اساسی می تواند به بررسی مسایل مربوط به یک ارگان خاص بپردازد. اما تمامی این اهرم ها بسته به نماینده ای دارد که سوال، تذکر و یا تحقیق و تفحص را مطرح کرده و به درخواست نماینده توجه خواهد شد، پیگیری های منظم نماینده نسبت به درخواست خود که اگر دلیل و منطق محکمی پشت آن باشد قطعا این اهرم ها تأثیرگذار خواهد شد. در این ارتباط سوال آخر من از وزیر علوم بوده است که چرا ساختمان دانشکده علوم و فنون سقز به اتمام نرسیده و یا علی رغم قول هایی که داده شد رشته های موردنظر این دانشکده در دفترچه آزمون سراسری ورودی ۹۷ دانشکده ها نیامده است و یا امور آموزشکده فنی بانه مورد توجه قرار نگرفته است که من قطعا این موارد را پیگیری خواهم کرد تا در سال ۹۸ این دو مرکز علمی پذیرای دانشجویان باشند.

واکاوای: این روزها بحث تغییر فرمانداران سطح استان به شدت داغ است، آنچه در ظاهر می بینیم این است که علی اکبر ورمقانی فرماندار بیجار خواهد شد، چه اقدامی برای انتخاب فرماندار سقز داشته اید؟ آیا پس از سالها می توانیم منتظر انتخاب فرمانداری سقزی باشیم؟

بیگلری: با سخنانی که با استاندار داشته ام رضایت خود را از عملکرد آقای ورمقانی اعلام کرده ام چرا که ایشان در این مدت عملکرد مناسبی داشته و به امورات سقز به طور کامل واقف شده اند، اما بنابر تصمیم استاندار مبنی بر چرخش مدیران، اگر قرار باشد هر کدام از فرمانداران کنونی ادامه کار دهند بایستی در یکی دیگر از شهرهای استان خدمت کنند و نظر ایشان بر این است که فرماندار کنونی سقز به بیجار برود اما تاکنون این قضیه نهایی نشده و مهندس ورمقانی همچنان فرماندار سقز است. در این راستا من نیز همچون شما و سایر همشهریان دوست دارم که یک سقزی فرماندار باشد و در این راستا با استاندار بر روی یک گزینه که یکی از مدیران استانی بود به توافق رسیدیم ولی فرد موردنظر این مسئولیت را نپذیرفتند. در هرحال اگر گزینه ای جامع الشرایط وجود داشته باشد قطعا فرماندار سقز بومی خواهد بود در این راستا با استاندار محترم متفق القول هستیم.

واکاوی:. در چند سال اخیر بارها شاهد بسته شدن مرزها بوده ایم. با توجه به اینکه کسب و کار اهالی منطقه ارتباط مستقیمی با مرز دارد نظرتان در مورد این موضوع چیست و چه ایده ای برای حل همیشگی این معضل دارید؟

بیگلری: دولت مرکزی عراق تنها بازارچه های رسمی از جمله سیرانبند بانه، باشماق مریوان را به رسمیت می شناسد که ما در تلاشیم سیف سقز نیز در این ردیف قرار گیرد. اما آنچه مهم است بحث تعرفه گمرکی است که سابق بر این ورود هر نوع کالایی به بانه و مریوان بدون پرداخت هرگونه عوارض گمرکی بود ولی با اجرا شدن طرح ساماندهی کولبران و ارائه کارت الکترونیک به آنان، بخشی از پول پرداختی به مرزنشینان و کولبران از طریق دریافتی هایی که از تجار و کسبه به عنوان عوارض گمرکی دریافت می شود پرداخت خواهد شد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد از رونق مرزهای استان کاسته خواهد شد مگر اینکه تخفیفات گمرکی برای تجار و کسبه در نظر گرفته شود، در این رابطه من در روز بیست و دوم اسفند از معاون اول رییس جمهور دستوری مبنی بر بازگشایی هرچه زودتر مرزها از سوی وزارت کشور اخذ کردم، همچنین دستوری دیگر از سوی آقای جهانگیری مبنی بر طرح تخفیف چهل درصدی توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت در هیأت دولت اخذ شد که بنا بر صحبت هایی که با اکثر وزرا داشته ام  و اتفاق نظر در محرومیت منطقه و استان با این درخواست ها موافقت خواهد شد. در نهایت با درنظر گرفتن تخفیفات گمرکی، کسبه و تجار کالاهای بیشتری را از مرزها وارد خواهند کرد. آنچه از نطر من اهمیت دارد ترانزیت منطقه است که بایستی هفتاد تا هشتاد درصد کلاهای وارده از مرزها جهت فروش در بانه و مریوان بماند چراکه در این شهرها چندین پاساژ، هتل و رستوران به امید بازار موجود ساخته شده است که در غیر اینصورت مردم و خصوصا بازاریان بانه ضررهای زیادی متحمل خواهند شد.

واکاوی: اولویت شما برای مدت باقی مانده از عمر مجلس دهم چیست؟

بیگلری: اولویت ها زیاد است، در بحث اشتغال جوانان همراه با مسئولین استانی و شهرستانی تلاش خواهیم کرد تا با جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی از حجم بیکاری بکاهیم. احداث کارخانه سیگار، معدن طلای سقز و ذوب آهن سقز که کلنگ زنی آن به زودی انجام خواهد شد و چند پروژه دیگر که تا نهایی شدن آن نمی توان اظهارنظر کرد در این راستا هستند. اتمام هرچه زودتر بیمارستان سقز یکی دیگر از اولویت ها خواهد بود. بحث راه آهن میاندوآب سقز که اعتبار آن را نیز اخذ کرده ایم یکی از این موارد مهمی است که ردیف بودجه آن نیز تعیین شده است. در مورد فرودگاه سقز که یک پروژه حیاتی و اولویت دار است باید گفت شرکت چهل چشمه برنده مناقصه احداث ترمینال و برج مراقبت در مرحله تجهیز کارگاه بوده و به زودی آغاز به کار خواهند کرد و بعد از تعطیلات نیز مناقصه احداث باند فرودگاه نیز برگزار خواهد شد. در حوزه راهها نیز کنارگذر سقز تقریبا نهایی شده و کلنگ مسیر سقز بوکان نیز توسط وزیر راه به زمین زده شد و برای مسیرهای بانه، مریوان و راههای روستایی نیز اقدامات موثری صورت گرفته است. از دیگر اولویت ها پیگیری بحث مناطق ویژه اقتصادی بانه و مریوان و الحاق سقز به آنهاست که از لحاظ تجاری، معافیت مالیاتی و ایجاد اشتغال بسیار حایز اهمیت است. قرار بر این است در این مدت باقی مانده تمامی روستاهای بالای بیست خانوار سقز و بانه از نعمت گاز برخوردار شوند. در مورددخانیات سقز نیز اقداماتی صورت گرفته و با همراهی شرکت دخانیات کشور مشغول عقد قرارداد با سرمایه گذار هستیم و به این منظور ماشین آلات جدیدی نیز وارد ده اند که سعی در برطرف کردن مشکلات گمرکی آن داریم.

واکاوی: از بین مدیران استانی کدام مدیر را مردمی تر و کارآمدتر می دانید؟ رابطه تان با استاندار چگونه است؟

بیگلری: ضمن تبریک عید نوروز به همه این بزرگواران، هم من و هم تمامی مدیران به خوبی واقف هستیم که کدام یک از آنان دلسوزتر و مردمی تر بوده و کدامیک توانمند نبوده و پاسخگوی مطالبات مردم نیستند، صندلی های مدیریت برای تعدادی از مدیران واقعا بزرگ است و ماندن در آن جایگاه را ظلم به نخبگان استان می دانم، اگر قرار بر عدم پاسخگویی است توصیه من به این افراد این است که تلاش کرده و سعی در جبران و اصلاح رویه داشته باشند و در غیر اینصورت کنار کشیده تا راه برای دلسوزان واقعی باز شود چراکه اینگونه بهتر است و لازم به ورود استاندار، نماینده و یا وزارتخانه مربوطه نیست. در مورد استاندار باید بگویم من پنج سال است که استاندار را می شناسم و تا به امروز همکاری و هماهنگی مثبتی با یکدیگر داشته ایم، هرکجا لازم به همفکری باشد دریغ نخواهم کرد و متقابلا نیز خود را از مشورت آنان فارغ نمی دانم.

واکاوی: بزرگترین چالشی که در دوره نمایندگی با آن مواجه شده اید چه بوده است؟

بیگلری: مهم این است که تعریف ما از چالش چه باشد، در جایی که مسئولین دولتی به ما قول هایی داده باشند و آن را عملی نکرده باشند برای ما سخت و سنگین بوده است و مسئولین از این دست وعده ها زیاد داشته اند که سبب ایجاد توقعاتی شده است و در ادامه نیز نارضایتی هایی به دنبال داشته است. هرچند وظیفه نماینده نظارت است اما شرایط به گونه ایست که مردم انتظار دارند نماینده در تمامی امور ورود کند که این یک چالش مهم و جدی است. مورد بعدی قدرت ها و اختیارات نماینده است که تنها شامل مواردی است که در بالا ذکر شد حال آنکه مردم نماینده را دارای قدرت بی حد و حصر می دانند درحالی که اینگونه نیست. نماینده ای که بخواهد در خدمت مردم باشد و از اهرم های موجود به بهترین نحو استفاده کند و از معاملات شخصی و گروهی به دور باشد می تواند منشأ تغییر و اثرگذاری باشد. بیکاری جوانان برای من یک چالش بزرگ بوده و با توجه به تحصیلات دانشگاهی جوانان این امر به یک ابر چالش تبدیل شده است.

واکاوی: در پایان اگر مورد ناگفته ای هست که علاقمند به بیان آن هستید بفرمایید!

بیگلری: از تمام کسانی که دغدغه توسعه شهر، منطقه، استان و کشور را دارند خصوصا اصحاب رسانه که بار عمده این مسئولیت را به دوش می کشند، از مردم کردستان و خصوصا سقز و بانه می خواهم در راستای توسعه و پیشرفت به نمایندگان کمک کنند و ما را از نظرات خود بی بهره نکنند، در این مورد دست کسانی را که بتوانند در رفع محرومیت و جذب سرمایه گذاران تأثیرگذار باشند به گرمی میفشارم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا