تکلیف مردم را مشخص کنید؛ آموزش رایگان است یا خیر؟

بارها بحث رایگان بودن آموزش در ایران حداقل تا دوره متوسطه مطرح شده و حتی اصل سی ام قانون اساسی بر این موضوع صحه گذاشته و اعلام می دارد؛ “دولت موظف است وسایل آموزش و پروش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم آورد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خود کفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد”.

اما با این وجود بسیاری از مدارس در نوبت های متناوب اقدام به اخذ وجه از خانواده ها کرده و این موضوع به یک معضل جدی برای طرفین تبدیل شده است. مدیران مدارس با علم به اینکه این کار غیر قانونی است اما بنا به دلایلی از جمله کمبود سرانه دانش آموزی و جبران گوشه ای از هزینه های جاری و یا نوسازی تجهیزات و … مدرسه دست به این کار می زنند و جالب است در نامه ها و درخواست هایی که نوشته می شود همیشه مبالغ را (البته بسته به وضعیت مالی خانواده دانش آموز) دست بالا گرفته تا والدین بتوانند حداقل وجه را پرداخت کنند.

lp

این امر اما برای بسیاری از خانواده ها که در وضعیت موجود توانایی پرداخت حداقل ها را نیز نداشته و بنا به اخبار موجود بسیاری از آنها قادر به تأمین نوشت افزار دانش آموزانشان نیز نیستند بسیار ناخوشایند بوده و مؤید آن شروع بکار کمپینهایی بود که در تابستان امسال و با هدف تأمین لوازم التحریر دانش آموزان بی بضاعت تشکیل شد.

نباید از نظر دور داشت که مدارس نیز خود در بسیاری از موارد به دانش آموزان و خانوارهایی که از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نیستند کمک کرده و در طول سال و از طریق صندوق دانش آموزی اقدامات انسان دوستانه ای در این باره انجام می دهند، اما در هر حال عمده والدین از این وضعیت (درخواست پول) راضی نبوده و بارها به این امر اعتراض کرده اند که دولت بایستی تکلیف مردم را مشخص کند که آیا تحصیلات تا پایان دوره دبیرستان رایگان است یا خیر؟

به نظر می رسد که نوآوری و خلاقیت در این زمینه می تواند تا حدی ولو اندک کمک حال مدارس باشد، به عنوان مثال چند روز پیش بود که خبر یک معلم دهگلانی مبنی بر تشویق دانش آموزان کلاس و بعدها کل مدارس سطح شهرستان به جمع آوری کاغذ باطله خبر خوبی بود که در این زمینه منتشر شد و مدیران مدارس نیز در ازای تحویل این کاغذها به پایگاهی در اداره آموزش و پرورش دهگلان بن خرید لوازم التحریر دریافت کردند و بخشی از نیاز مدرسه به تامین کاغذ حل شد. باید تأکید کرد که یک جنبه آموزش و پرورش تربیت افراد خلاق است تا به تناسب بحران بتوانند تصمیمی درست اتخاذ کنند، امروز آموزش و پرورش با وجود مشکلات بنیادینی که دارد بیشتر به این امر (خلاقیت و نوآوری) نیاز دارد تا دانش آموزان بتوانند در فضایی آرام تر و با ذهنی مهیاتر به تحصیل مشغول شوند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا