به مناسبت روز جهانی گردشگری
قلعهی زیویه؛ شاهکار مادها و غریب در میان مردمان عصر حاضر
۲۷ سپتامبر به عنوان روز “گردشگری” نامگذاری شده است، اگر بخواهیم یکی از جاذبههای گردشگری در سقز را معرفی کنیم بدون شک آن جاذبه “قلعه باستانی زیویه” است، شاهکاری بهجا مانده از دوران مادها و البته تا حدودی غریب در میان مردمان عصر حاضر.
دلیل نامگذاری چنین روزی، بالا بردن سطح آگاهی در مورد نقش گردشگری در جامعه جهانی و نشان دادن چگونگی تاثیر گردشگری بر ارزشهای اجتماعی در سراسر جهان است.
اما در مورد زیویه جا دارد از خودمان و از مسئولان بپرسیم که “چه میزان در معرفی این شاهکار تاریخی برای جذب گردشگر و شناخت ارزشهای تاریخی، اجتماعی و فرهنگی منطقه تلاش کردهایم؟”
تپه تاریخی زیویه در یک کیلومتری روستایی به همین نام و حدود ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر سقز قرار دارد.
قدمت این بنای عظیم به قبل از میلاد مسیح و دوران حکومت مادها بر میگردد، ۴۰ هکتار وسعت و ۱۱۰ متر ارتفاع دارد.
راه پلههای سنگی و ستوندار، حیاط سنگفرش، اطاق و انبارهای متعدد، تالار ستوندار (با ۱۶ ستون) و… از بخشهای تشکیل دهنده قلعه هستند.
در سال ۱۳۲۵ بخشی از این تپه ریزش و گنجینههای ارزشمند درون آن نمایان شد و تا کنون ۱۵ فصل حفاری در آن انجام شده است. آثارفراوانی از این گنجینهها سر از موزههای معروف جهان از جمله متروپلیتن نیویورک، لوور فرانسه، موزه بریتانیا، موزه ملی ایران و … در آوردهاند.
اما این شاهکار تاریخی در شهر و منطقه خودمان مهجور مانده و آنچنان که لازم است به مردم معرفی نشده است.
عدم حضور کارشناس جهت راهنمایی گردشگران، عدم اهتمام در اتمام کمپ گردشگری در روستای زیویه از جمله این بی توجهیها است. همچنین قول ایجاد محور گردشگری زیویه_کرفتو_تخت سلیمان که از سوی مسئولان اعلام شد تا کنون عملی نشده است.
تنها تلاش آنها در نقش برجسته “گردنبند زيويه” در خیابان شهدا خلاصه شده که آنهم از نظر کارشناسان جانمایی مناسبی برای آن صورت نگرفته است.