مسکن ملی در سقز به کجا رسید؟
یک سال از آغاز ثبتنام اولیه مسکن ملی میگذرد، اما هنوز چشمانداز روشنی پیش چشم متقاضیان گذاشته نشده است.
ناگفته پیداست که وضعیت زمین و مسکن در سقز نسبت به سایر شهرهای استان کردستان بغرنجتر است و احتمالا بر همین اساس شهروندان با هزار امید و آرزو و به امید خانهدار شدن از چنین طرحهایی استقبال میکنند، طوری که در طرح اقدام ملی مسکن، سقز رتبه دوم را پس از سنندج در استان به خود اختصاص داده است.
به گفته رئیس اداره راه و شهرسازی سقز، در فاز اول طرح ملی ۱۴۹ نفر ثبتنام کردند که پرونده ۱۲۵ نفر تأیید شد و در فاز دوم نیز ۱۳۸۶ اعلام شد که تعداد افراد ثبتنامی در این فاز یک هزار و ۲۰۰ بود و با اینکه آمار نهایی نشده اما برای ۲۰۳ نفر پیام افتتاح حساب ارسال شده و ۱۵۷ نفر نیز در انتظار افتتاح حساب هستند.
باقی رحمانپور در مورد زمین مورد استفاده در این طرح گفت: برای این طرح چند قطعه زمین در نظر گرفته شده اما تاکنون هیچکدام به صورت قطعی نهایی نشده است، چرا که به دلیل حجم بالای کار بررسیهای بیشتری لازم است تا آورده اولیه، دریافتیهای بعدی و سرانجام اقساط پرداختی در شرایط متفاوت تعریف شود.
همین آمار را اگر با شهرستان بانه مقایسه کنیم به وضعیت مسکن در سقز پی میبریم، به گفته “صالح فرجی” رئیس اداره راه و شهرسازی بانه، تنها ۶۸ پرونده برای مسکن ملی در این شهر نهایی شده و استقبال چندانی صورت نگرفته است، با این تفاوت که زمین مورد استفاده برای این طرح معرفی شده و در آستانه تعیین پیمانکار هستند.
موضوع دیگر در این طرح بحث توانایی متقاضیان در آورده اولیه و پرداخت اقساط در آینده است. بسیاری از متقاضیان به اندازهای درآمد ندارند که بتوانند مبلغ اولیه را تأمین کنند و حتی در صورت تأمین مبلغ اولیه چون چشم انداز مشخصی برای شروع و پایان کار وجود ندارد ترس کم ارزش شدن پولی که اکنون در دست دارند آنان را در یک دو راهی قرار داده است.
همچنین بحث پیمانکاری و اینکه چه کسی باید مسکن ملی را بسازد و آیا مانند مسکن مهر توسط تعاونیها درست میشود یا با روش دیگری اجرا میشود از ابهامات این طرح است که هنوز جواب مشخصی برای آن وجود ندارد.