کشاورز؛ محبوبِ دیروز، سرگردانِ امروز

تابستان تمام شد و گندمکاران سقزی حدود ۲۱۵ هزارتن گندم تولید کردند که از این میزان دولت ۲۰۱ هزار تن را به صورت تضمینی خریداری و مابقی نیز حالت خودمصرفی برای کشاورزان داشته است، اما با این وجود گلایه هایی نسبت به پرداخت طلب ها وجود دارد. در روزگاری که هر لحظه ارزش پول ملی کاهش می یابد کشاورزان نیز از وضعیت مبهم پیش رو نگران هستند.

 

در همین ارتباط ابراهیم آذری از کشاورزان سقزی در گفتگو با واکاوی ضمن بیان نگرانی های کشاورزان از وضعیت موجود گفت: مرحله اول پرداختی ها حالت مرتب و مناسبی داشت اما به نظر می رسد دولت در پرداخت نیمه دوم طلب ها نتواند به وعده خود عمل کند و اگر تأخیری خارج از عرف صورت گیرد کشاورزان با اینکه محصول مناسب و درخور توجهی از لحاظ کمی و کیفی داشتند متضرر شوند.

 

آذری می گوید: تمامی کشاورزان با اینکه نزد دولت طلب دارند اما برای خرید بذر مورد نیاز خود باید به صورت نقدی و با در دست داشتن حواله اقدام به خرید بذر مورد نیاز کنند ، این در حالی است که قیمت تضمینی گندم ۱۳۰۶ الی ۱۳۵۰ تومان بود، اما این قیمت برای بذر زیر کشت دیم ۱۷۵۰ و برای بذر زیر کشت آبی ۱۹۵۰ تومان است و این تفاوت فاحش متضرر شدن کشاورزان را در پی دارد.

 

این کشاورز در ادامه سخنان خود می گوید: با توجه به اینکه فصل کاشت بذر فرا رسیده و از سویی نیز گزارش هایی مبنی بر احتمال بارش های زودرس وجود دارد کشاورز مجبور است گندم خود را به صورت ردیف کار در سریع ترین زمان ممکن بکارد و متعاقب آن کود دهی لازم را در زمین اعمال کند، اما به نظر می رسد در این زمینه نیز کشاورزان با مشکلاتی مواجه شوند و نشانه هایی مبنی بر کمبود کود در بازار و یا شکل گیری بازار سیاه وجود دارد.

 

 

در همین ارتباط رییس جهاد کشاورزی شهرستان سقز نیز می گوید: با پایان یافتن فصل خرید تضمینی گندم از کشاورزان شهرستان سقز، بیش از ۲۰۰ هزار تن گندم تولیدی از آنها خریداری شد، که عدد مذکور رکورد فوق العاده ای را در تولید این محصول نشان می دهد و به این ترتیب کردستان رتبه دوم کشور و شهرستان سقز نیز برای نخستین بار رتبه دوم استان را بدست آورد و اینگونه بیش از ۲۶۰ میلیارد تومان که نتیجه تلاش های کشاورزان و دیگر دست اندرکاران بخش کشاورزی است وارد چرخه اقتصاد شهرستان شده است.

 

وی در تشریح این دستاورد گفت: شرایط مطلوب آب و هوایی، افزایش دانش و تلاش بهره برداران، استفاده از روش های کشاورزی حفاظتی، معرفی ارقام جدید پر محصول گندم، و تلاش های کارشناسان و مروجین بخش کشاورزی، از عوامل حصول این نتیجه می باشند که امید است در سنوات آتی نیز با تاثیر گذاری بیشتر، تداوم داشته باشد.

 

علایی نیا افزود دولت در مرحله اول بدون هیچ مشکلی مطالبات گندم کاران را در زمان مقرر پرداخت کرده و برای مرحله دوم نیز تدابیر لازم اندیشیده شده است و اگر کشاورزی دوماه از آخرین تحویل دهی محصولش گذشته باشد پرداخت این بخش از مطالبات وی نیز شروع شده است.

 

علایی نیا در مورد بذر مورد نیاز کشاورزان نیز گفت: سیستم متمرکزی برای بدهی و بستانکاری پول کشاورزان وجود ندارد، یعنی کشاورز گندم خود را به یک مرکز خرید تحویل می دهد و با در دست داشتن حواله تا زمان وصول مطالبات بایستی صبر کند که این سیستم جدا از سیتم خرید بذر در زمان و مکان دیگری است. همچنین با هدف بهره وری بیشتر از کشت و زرع ، کشاورزان بایستی حتما از بذر گواهی شده استفاده نمایند و بذر گواهی شده گندمی فرآوری شده، با کیفیت مناسب تر نسبت به گندم های دریافتی است و به همین دلیل اختلاف قابل ملاحظه ای نیز میان قیمت این دو وجود دارد.

 

علایی نیا در ارتباط با کود مورد نیاز کشاورزان نیز گفت: کود هم به تبع سایر اقلام کشاورزی افزایش قیمت داشته است و به همین دلیل نظارت های دقیق تری بر روی این کالا صورت می گیرد، از جمله اینکه دریافت با خرید حواله صورت می گیرد تا شکل گیری بازار سیاه به حداقل خود ممکن برسد. همچنین میزان کودی که در نظر گرفته شده است نسبت به سال گذشته کمتر نخواهد نبوده و تلاش مجموعه بر این است که از حداقل مشکلات جلوگیری به عمل آید.

 

با تمام اینها باید گفت از آنجا که در منطقه و شهرستان ما کشاورزی شغل غالب روستاییان است و از سویی نیز فشار اقتصادی در تمامی بخش ها خود را نشان داده است لازم است مدیران تمام تلاش خود را برای پرداخت مطالبات کشاورزان در اسرع وقت به کار برند، چراکه قیمت تضمینی ۱۳۵۰ تومان در حال حاضر عملا به یک سوم کاهش یافته و دود این بی تدبیری ها تنها در چشم تولید کننده خواهد رفت و موجب بی انگیزگی وی در سال های بعد خواهد شد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا