کوچههایی که پارکینگ شدهاند/ شهرداری: قوه قهریه نداریم، فقط تذکر میدهیم
بسیاری از کوچه پس کوچههای شهر به دلیل ترافیک زیاد به پارکینگ خودروها تبدیل شدهاند و این موضوع مختص هستهی مرکزی شهر نیست.
حساب کنید در کوچهای که ۳۰ منزل مسکونی در آن جای گرفته و به سبب نیاز، اکثر خانوادهها نیز دارای خودرو هستند، اگر بر حسب اتفاق تعدادی زیادی از آنها ماشین سنگین داشته باشند و همگی آن را در کوچه پارک کنند تصور کنید حق عابر پیاده و سایر ماشینهای عبوری چه میشود؟
ماده ۲۴ قانون مدنی میگوید: «هیچ کس نمیتواند طُرُق و شوارع عامه و کوچههایی را که آخر آنها مسدود نیست تملّک نماید» و با رعایت سایر قوانین، هر کسی میتواند از منافع آن بهرهمند شود (ماده ۹۲ قانون مدنی). پس تا زمانی که سد معبر نکرده باشید یا در محل توقف ممنوع توقف نکرده باشید، پارک کردن در کوچه حق و سهم شماست چون کوچه به عموم مردم تعلق دارد.
حال، اگرچه کوچه در مالکیت عموم است ولی خانههایی که آن کوچه هستند در حد رفت و آمد خود نسبت به آن حق دارند که به آن «حق ارتفاق نسبت به ملک غیر» میگویند. (مواد ۹۳ تا ۱۰۸ قانون مدنی). اما حق ارتفاق برای ساکنین تا چهقدر؟ آیا میتوان با استناد به آن، حق دیگران را تضییع کرد؟ بنابر این پارک خودرو نباید مانع رفت و آمد شود و یا رفت و آمد را برای عابران سخت و غیرممکن کند. پس تکلیف در چنین مواردی چیست؟ قانونگذار چه میگوید و نهاد قانونی که مردم باید به آن مراجعه کنند کجاست؟
در این باره معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری سقز به واکاوی گفت: شاید پارک خودروهای سواری در کوچهها چندان محل بحث نباشد، اما خودروهای سنگین و نیمه سنگین حتما باید در پارکینگ پارک شوند و حضور آنها در داخل کوچه مصداق تضییع حقوق شهروندی است. این مقام مسئول افزود: شهرداری قوه قهریه ندارد و فقط میتواند به صاحبان چنین خودروهایی تذکر دهد، برخورد با این قبیل موضوعات علاوه بر همکاری نهادهای انتظامی، مستلزم رعایت حقوق شهروندی از سوی تمامی شهروندان است.
قابل ذکر است که این مشکل در هسته مرکزی شهر بیشتر دیده میشود و خوب است هم شهروندان نسبت به رعایت حقوق همشهریان خود کوشا باشند و هم مجریان قانون و نهادهای مرتبط با این موضوع در اجرای قانون جدیتر باشند.