۲۳ مهر؛ روزی برای نابینایان
۲۳ مهر که به روز “عصای سفید” نامگذاری شده به عنوان یک نماد بینالمللی برای رعایت و تدوین حقوق نابینایان جهان شناخته شده تا فعالان این حوزه بتوانند فرهنگسازی و نحوه برخورد شایسته با نابینایان را نهادینه کنند.
در همین شهر سقز تعداد نابینایانی که اتفاقا عزت نفس، اعتماد به نفس و سبک زندگی معنوی شان برای همگان قابل ستایش است کم نیستند، اما امکانات و حقوق شهروندی این افراد که باید توسط مسئولین و سایر شهروندان رعایت و فراهم شود به چه میزان است؟ همین موضوع نابینایان و کمبینایان سقز را در این روز خاص دور هم جمع کرد تا از مطالبات خود بگویند.
احمد یاراحمدی از اعضای مؤسسه رفاه نابینایان با اشاره به وضعیت معلولین و بهویژه نابینایان گفت: خود را بالاتر و یا پایینتر از سایر شهروندان نمیدانیم، بلکه شهروندانی عادی هستیم با نیازهای ویژه. تجربههای زیسته ما نشان میدهد که بسیاری از شهروندان به انواع مختلف از جمله سد معبر توجهی به حقوق معلولین به ویژه نابینایان ندارند.
وی با اشاره به اینکه مناسبسازی معابر وظیفه مسئولین است گفت: مناسبسازی اذهان وظیفه اصحاب رسانه است و امیدواریم این کار به بهترین شیوه صورت گیرد.
در این جلسه دکتر ناصر سرگران حقوقدان و از فعالین حوزه معلولین گفت: دسترسپذیری صرفا مناسبسازی معابر نیست، بلکه شامل ایجاد محیط بدون مانع وقابل دسترس جهت مشارکت افراد دارای معلولیت در همه حوزههای زندگی و فراهم آوردن فرصتهای برابر برای آنها در برخورداری از امکانات زندگی اجتماعی همانند سایر افراد انجام میشود که شامل حمل و نقل، محیط فیزیکی، اطلاعات، آموزش و پرورش، اشتغال و… میباشد. اما مهم این است که در شهرستان سقز چه میزان این موضوع پیگیری شده است.
سرگران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تلاشهایی که برای ایجاد کتابخانه گویا و بریل صورت گرفته گفت: شهرستانها محدودیتهای زیادی برای این موضوع قایلاند، اما خودمان در مؤسسه توانستهایم بخشی از منابع کتابخانهای در بخش کوردی و فارسی را تأمین کنیم و آموزش آن نیز در همین مؤسسه توسط ماموستا فیضبخش صورت میگیرد.
اعضای مؤسسه با بیان اینکه از دو هفته قبل از شورا و شهرداری دعوت بعمل آمد تا در این روز و در این جمع حضور یابند تا بتوانند گزارش عملکردی از فعالیتهای انجام شده در حوزه مناسبسازی ارایه دهند اما متأسفانه حاضر نشدند در این جلسه حضور یابند.
رئیس اداره بهزیستی نیز در سخنانی به اقداماتی که برای بهبود وضعیت نابینایان به لحاظ بهداشت، درمان، بیمه، اشتغال و… انجام شده شاره کرد.
بحث مناسبسازی پیادهروها با موزاییکهای مخصوص در هر فصل به میزان ۲۵۰ متر، آموزش کارمندان ادارات در نحوه برخورد با معلولان، نظارت بیشتر فرمانداری بر پیگیری چضعیت معلولان، مسکن معلولان در روستای کهریزه و تجمع یک قشر در یک مکان بدون توجه به زیرساختهای لازم، عدم حضور شورا و شهرداری، بنیاد مسکن، مسکن و شهرسازی و سایر ارگانهای مربوطه در این نشست، تأکید بر اتمام ساختمان مؤسسه، بی توجهی بازاریان در سطح شهر و به ویژه پیادهروها به حقوق معلولین و… از سوی حاضرین مطرح شد.
محمد فیروزی مدیرعامل موسسه نیز با تشریح فعالیتهای مؤسسه رفاه نابینایان به خبرنگاران گفت:
احداث ساختمان ۳ طبقه موسسه با ۷۵ درصد پیشرفت، جذب کمک های مالی دولتی و غیردولتی، دریافت پرونده های مددجویان از اداره بهزیستی، حمایت های پزشکی و درمانی از اعضا، پیگیری مناسب سازی معابر شهری، برگزاری برنامه های فرهنگی و ورزشی و در نهایت مشارکت در فعالیت های مدنی و اجتماعی جزو اولویتهای مؤسسه است.
اعضای مؤسسه در پایان حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه را محکوم کردند.