از تالار شیشهای به خیابان
برای چندمین بار مردمی که بخاطر حضور در بورس سرمایهاشان را از دست دادهاند امروز در مقابل ساختمان بورس به ریزش سهام اعتراض کردند. افرادی که در کردستان و در سقز هم بخاطر بورس زیان دیدهاند، کم نیستند.
سجام، کد بورسی، سهام عدالت، آزادسازی، روش مستقیم و غیر مستقیم،عرضه اولیه و … کلیدواژههایی بودند که در گرماگرم تیر و مردادماه سال جاری در صفهای عریض و طویل مقابل نمایندگی کارگزاریهای بورس مابین شهروندان رد و بدل میشد و همه سرمست از اینکه بلأخره جایی پیدا شد که در آن در عرض چند ماه پولشان چند برابر میشود سر از پا نمیشناختند.
اما دیری نپایید و بورس نیز همچون سایر بازارها در ایران آن روی دیگرش را نشان داد. شاخصی که به واسطه آزادسازی سهام عدالت و استقبال مردم به دو میلیون رسید با چند ریزش پی در پی اکنون به حدود یک میلیون و صد هزار رسیده است.
با وضعیت پیشآمده ، آنکه متضرر شد مردم بودند و سرخورده از اینکه بعضا کُل سرمایهاشان را از دست دادهاند و صدایشان به جایی نمیرسد؛ با این تفاوت که این بار بدون آگاهی و هیچ شناختی تصمیم به ورود به این بازار گرفتند و کمتر کسی از آنها به حرف کارشناسان توجه کرد.
در همین شهر سقز، چه کسانی و چرا به بورس پناه بردند؟ چه میزان ضرر کردند؟ آیا امیدی به جبران ضرر وجود دارد؟
در همین ارتباط یک کارشناس بازار سرمایه به واکاوی گفت: آمار دقیقی از شهروندان سقزی که به بورس روی آوردهاند وجود ندارد، اما میتوان حدس زد که این آمار بین ۵۰ تا ۶۰ هزار نفر باشد که صرفا به خاطر سهام عدالت به این بازار روی آوردند.
بختیار آهنی گفت: اما میتوان حدس زد که حدود ۵ هزار سرمایهگذار سقزی در بورس حضور داشته باشند که هر کدام حداقل ۵۰۰ هزار تومان پول به بازار ریختهاند و آنهایی که تازه وارد هستند چیزی حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد سرمایه خود را از دست دادهاند.
آهنی در مورد مشتریان قدیمی بورس در سقز گفت: شمار این افراد که سابقه حضور آنها به قبل از ۹۸ بر میگردد شاید حدود یک هزار نفر باشد که این افراد هم کم و بیش در ضرر هستند.
وی در مورد روند این بازار گفت: با توجه به وضعیت کلیه بازارها اعم از دلار، طلا، مسکن و … که نزولی هستند بورس هم روندی نزولی دارد و دلیل این وضعیت کاهش انتظارات تورمی به دلیل آمدن رئیس جمهور جدید آمریکا و انتظار توافق احتمالی است. اما با توجه به بودجه سال آینده و شدت خلق نقدینگی و پایه پولی و نظر اکثر کارشناسان اقتصادی انتظار تورمی بالا ۵۰ درصد برای سال آینده میرود که به فرض توافق و آزاد شدن منابع بلوکه شده ایران، تورم کمتر از ۳۵ درصد قابل تصور نیست و به همین دلیل بورس در میان مدت صعودی خواهد بود. از طرفی با توجه به فصل مجامع در تیرماه سال آینده، اکثرا افرادی که تا آن زمان در بازار میمانند میتوانند امیدوار باشند که از ضرر خارج میشوند که البته این نیز بستگی به پرتفوی آنها و شرکتهایی دارد که هم سودهی بالایی دارند و هم تقسیم سود در آنها به خوبی صورت میگیرد.
این کارشناس بورس در پایان گفت: افرادی که میخواهند از بازار خارج شوند به جای فروش سهام در صف فروش، منتظر بمانند و در چند روز آینده و در بازاری مثبتتر سهمها را بفروشند چرا که شرایط فعلی هیجانی است و به هیچ وجه زمان خوبی برای تصمیمگیری نیست. با کمی صبر میتوانند همان سهم را با ده تا بیست درصد بالاتر بفروشند و از بازار خارج شوند.