گرانی صاحب پیدا کرد، رکود نه!
استوری منتشر شده چند روز پیش شهردار سقز در اینستاگرام واکنشهایی در پی داشته است. محتوایی که سنگینی هزینەهای نظام مهندسی بر دوش شهروندان را برجسته کرده است و پا را فراتر هم نهاد و گرانی مسکن و رکورد ساخت و ساز را هم ناشی از عملکرد آن سازمان دانست.
در طرف مقابل اما، برخی اعضای نظام مهندسی بیکار ننشستند و با نامەای تحت عنوان “از کوتاهی ماست که دیوار بلند است!” به مصاف مجموعه شهرداری رفتند. در پی ارسال نامه و اسامی امضاکنندگان به فضای گروه تلگرامی داهاتووی سقز هم چند تن از اعضای گروه نکات قابل تأملی را بیان کردند.
در یک مورد گفته شده است “الزام به تعیین مهندسان مجری باعث ایجاد هزینەهای گزاف برای شهروندان شده است در صورتیکه قبلاً تکالیفی مانند مجری برای عرصەهای کم متراژ الزامی نبود یا اگر بوده لااقل سختگیری نمیشد و مراحل ساخت مسکن دهکهای پایین سادەتر بود”.
گفتنی فعالان حوزه مسکن بارها در فضای مجازی به حضور کمرنگ مهندسان مجری انتقاد کردەاند که در نگاه اول فقط همین یک ایراد میتواند بیشتر ماده تبصرەهایی که مهندسان برای ساخت مسکن الزام میکنند را با تردید مواجه کند! اگر این افراد مبدأ خیرند چرا حضورشان کمرنگ یا ناچیز است؟ و اگر نبودنشان چندان هم لازم نیست پس دستمزدهای گزاف براساس تعرفه متراژی فاقد توجیه است.
در عرصه اجرا نیز برخی افراد دارای مدارک دانشگاهی هستند که تعیین سطح شدهاند ولی بعضاً تجربه لازم را ندارند و در برخی موارد خسارات جبران ناپذیر را روی دست مالک گذاشتهاند که اسباب تمسخر نیز شده است.
به رغم اینکه جمعی از مهندسان در بیانیه صادره خود اذعان کردەاند که هزینەها گزاف و روند اجرا فرسایشی است ولی خوب یا بد هرچه هست به نیابت از وزارت راه و شهرسازی و هیأت مدیره استان, مجری فرامین هستند و بصورت کارشناسی ملاحظاتی هم داشتەاند اما در موضوع تعرفه قیافه حق به جانب گرفتەاند! در ادامه مجموعه شهرداری را بینصیب نگذاشتهاند و با انتقاد از بروکراسی پیچیده و “سیر قهقرایی” عمران شهری، گویلی را متهم به عوامفریبی کرده و او را به مناظره در حضور کارشناسان و معتمدان بی طرف دعوت و زیر بیانیه را امضا کردەاند.
آنسوتر اما به مجموعه شهرداری نیز انبوه انتقادات وارد است! هرچند اطلاعرسانی شهردار درخور تقدیر است اما نمیتوان منکر گلایهها و انتقادهایی بود که شهروندان به کرّات از بدنه کارشناسی شهرداری و معاونین این نهاد و حتی نحوه مدیریت شهردار دارند.
مشاهدات میدانی واکاوی حاکیست دستگاه عریض و طویل شهرداری و نظام مهندسی دارای ظرفیتهای خوبی هستند که در صورت تعامل علمی و حبّ دیار میتوانند چهره کهن شهر را بَزَک و بهبود بخشند، اما به ندرت میتوان آثار فاخر مهندسی و شهرسازی مدرن در سقز مشاهده کرد و به نظر میرسد شهرداران ادوار هم که متولی اصلی عمران شهری بودەاند جز در یکی دو مورد نتوانسته یا نخواستەاند از قابلیتهای مهندسان نخبه بهره لازم را به نفع شهر حاصل کنند. چنان که به هر کجای این شهر مینگرید بی شباهت به نوسانات تابلوی بورس نیست و این عارضه حتی در مناطق شهری نوساز هم به چشم میخورد و در حالی که هر دو نهاد اکثرا اوقات دگمه گردنگیرشان خراب است هر کدام دیگری را مقصر جلوه میدهد و تعبیر بهتر “این شهر برآیندی عینی از عملکرد شهرداری و نظام مهندسی است”.