افزایش فقر و بیکاری
چندی است که هیلیکوپترهای مختلفی بر فراز شهرستان سقز به پرواز در می آیند که ارتفاع چندانی نیز از سطح زمین ندارند و به همین دلیل ممکن است موجب رعب و وحشت میان شهروندان نیز بشود. در همین ارتباط رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان سقز به واکاوی گفت: سازمان زمین شناسی کشور و زیر مجموعه آن در استان طبق برنامه هایی که دارند هرچندسال یکبار مطالعاتی را در زمینه پایش منطقه و شناسایی معادن و اکتشافات به عمل می آورد که طبق پیگیری هایی که انجام داده ایم امسال نیز بر روی حدود ۴۵۰۰ کیلومتر از زمینهای شهرستان سقز پیمایش صورت خواهد پذیرفت و متعاقب آن مطالعات تکمیلی صورت خواهد گرفت هرچند این مطالعات ممکن است زمانبر باشد که نمونه آن معدن طلای قلقله است که نتیجه یک سری مطالعاتی است که در سال ۷۲ انجام گرفت و اکنون به نتیجه رسیده است. نوروزی اظهار امیدواری کرد معادن طلا و آهن سقز موجب رشد اشتغال در شهرستان سقز شود.
بار اول نیست و مطمئنا بار آخر نیز نخواهد بود که این هلیکوپترها بر فراز این منطقه به پرواز در میآیند، اما سوال اینجاست: نتیجه و عایدی آن برای کردستان و سقز چه بوده است؟ بعد از پایش، مطالعه، اکتشاف و نهایتا برداشت ذخایر معدنی چه تغییر ملموسی در وضعیت فقر، بیکاری، توسعه نیافتگی و بیبرنامگی استان که خود معضلات و مشکلات متعدد دیگری به دنبال دارند روی داده است؟
همگان اذعان دارند که جای جای این منطقه محل ذخیره انواع معادن از جمله طلا، آهن، سیلیس و … است، بهره برداری یک طرفه و خام فروشی از این معادن تا جایی افزایش یافت که در چند سال اخیر به یکی از مهمترین مباحث حوزه اقتصاد استان تبدیل شده است. عدم نتایج ملموس و دستاوردی قابل توجه مردم را به این فکر واداشته است که چرا شهرستان و منطقه با وجود این ذخایر همچنان در فقر اقتصادی به سر می برند و هیچگونه تغییری در زندگی آنان ایجاد نشده است؟ علی رغم قول هایی که داده شده است اما پروژه هایی که قرار است به این خام فروشی ها پایان دهند همچنان مسکوت مانده اند! از جمله ذوب آهن سقز که قرار بود سال گذشته با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت کلنگ زنی شود و در حوزه اشتغال تحولی ایجاد کند اما تاکنون پیشرفت چندانی در پروژه ایجاد نشده و تنها به دیوارکشی محوطه بسنده شده است.
توسعه استان و بازگشت ارزش افزوده این معادن و ایجاد صنایع پایدار در منطقه یکی از خواسته های بحق مردمی است که هر روز زیر پایشان خالی می شود و بیش از پیش زمین گیر می شوند. لازم است یک بار برای همیشه نوع نگاه به کردستان تغییر و جلوی سوءاستفاده هایی که از ظرفیت های بالقوه استان میشود گرفته شود تا بیش از این واژه هایی همچون توسعه، پیشرفت، عدالت و… نزد این مردم غریب نماند.