معدن طلای قلقله و نگرانی اهالی مازوجداره

سقز- واکاوی- معدن قلقله که در سال ۱۳۹۶ کلنگ زنی شد به دلیل برخی نگرانی‌ها، بهره‌برداری از آن به تعویق افتاد که با مکان‌یابی مجدد خارج از حوزه سد چراغ‌ویس و همخوان سازی با شرایط و استانداردهای محیط‌ زیستی، مکان جدید (پایین‌تر از روستای مازوجداره) مورد تایید وزارت نیرو و سازمان محیط زیست و … قرار گرفت و قرار بر این شد تا عملیات اجرایی آن نیز شروع شود.

اما اکنون اهالی این روستا نسبت به احداث کارگاه‌های استحصال طلا ابراز نگرانی کرده‌اند. یکی از اهالی در گفتگو با واکاوی با تأیید این موضوع گفت: کارگاهی که قرار است احداث شود کمتر از یک کیلومتر با روستای فاصله دارد و علاوه بر این تعداد زیادی از چشمه‌هایی که منبع تأمین آب شرب و کشاورزی روستا هستند در اطراف این کارگاه قرار دارند و طبیعی است که اهالی نسبت به تبعات ناشی از فرآیند استحصال طلا و تأثیر آن بر سلامت، اقتصاد و معیشت‌شان نگران باشند.

این فرد همچنین افزود: برای بررسی بیشتر موضوعِ آلایندگی و آلودگی معادن طلا، هیأتی از روستای مازوجداره طی هفته گذشته به روستاهای اطراف قروه و تکاب رفته و با مشاهده و صحبت با اهالی آن منطقه متوجه وضعیتی شده و به همین دلیل نگرانی‌ها نسبت به سلامت، اقتصاد و سایر موضوعات که با آینده اهالی مرتبط است بیشتر شده است و در همین راستا خواستار بررسی بیشتر موضوع احداث کارگاه در این منطقه هستیم.

در این ارتباط نیز یک فعال محیط زیستی و از اهالی منطقه به واکاوی گفت: با مکان‌یابی مجدد برخی نگرانی‌های محیط زیستی رفع شده و اگر قبلا این نگرانی ۶۰ درصد بود اکنون به کمتر از ۳۰ درصد رسیده، اما با این وجود اهالی مازوجداره و حتی روستای جراغ‌ویس نگران تبعات ناشی از این کارگاه هستند و موضوع را طی نامه‌های جداگانه به نهادهای مربوطه از جمله فرمانداری، دفتر نماینده، بخشداری، محیط‌زیست و … ارائه داده‌اند.

پیگیری‌های واکاوی از فرمانداری و محیط‌ زیست شهرستان سقز نشان می‌دهد که نامه اعتراضی اهالی به دست این ارگان‌ها رسیده است. رئیس محیط زیست سقز به واکاوی گفت: در راستای کاهش تبعات محیط‌زیستی این معدن، کارخانه فرآوری از بالادست سد به پایین‌دست منتقل و پس از بررسی‌های سازمان محیط‌زیست در تهران و اداره‌کل استان مجوزهای لازم صادر شده است و اکنون نیز آنچه مدنظر اهالی است باید توسط محیط زیست استان بررسی و نتایج اعلام شود.

قابل ذکر است که در ماه‌های اخیر مباحث مربوط به معادن شهرستان سقز از جمله استفاده یا عدم استفاده از آنها، خام‌فروشی، احداث کارخانه‌های فراوری در مبدأ، اشتغال مردم، تبعات زیست محیطی و… پررنگ‌تر شده و نظرات مختلفی پیرامون آنها مطرح شده که نیازمند بحث کارشناسی است.

سقز-واکاوی- فرهاد محمدجانی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا