عبور خط لوله گاز ایران به ترکیه از روی آثار باستانی سقز؛ از شایعه تا واقعیت

خط لوله گازی که قرار است از ایران به ترکیه برود، منطقه و شهر ما سقر را نیز می پیماید، برای همگان جای تعجب است که چرا شرکت مجری با چنین سرعتی مشغول به کار است؟ که ظاهرا ایران برای جلوگیری از تحمیل جریمه دیرکرد در پروژه مذکور اینگونه سرعت عمل به خرج میدهد. اما از آنجا که این منطقه دارای تاریخی کهن و با سابقه است خط لوله مذکور نیز از منطقه تاریخی نزدیک به زیویه میگذرد، در روزهای اخیر شایعاتی مبنی بر پیدا شدن آثار تاریخی در مناطقی از جمله آدینان، قیلسون و.. به گوش رسیده است.
طبق شنیده ها شرکت مجری طرح می بایست برای ایجاد حفاری های لازم مجوز پژوهشکده باستانشناسی کشور را در دست داشته باشد اما تاکنون اقدام به این کار نکرده و به همین دلیل پژوهشکدهی مذکور از آنان شکایت بعمل آورده است. همچنین شایعاتی مبنی بر پیدا شدن آثار و اشیای قدیمی که ممکن است دارای ارزش تاریخی باشند در سایر حوزه های استحفاظی از جمله در مسیر دیواندره و حتی دهگلان به گوش می رسد اما واکاوی به صورت مستقل نمیتواند این موارد را تأیید و یا رد کند.
در همین ارتباط رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان سقز به واکاوی گفت: در ارتباط با پروژه خط لوله انتقال گاز ایران به ترکیه، حوزهی استحفاظی شهرستان که از دو راهی تکاب تا بوکان را شامل می شود توسط تیم میراث فرهنگی شهرستان به دقت پایش شده و تاکنون هیچ موردی از آثار تاریخی در مسیر مذکور مشاهده نشده است و آسیبی نیز به حریم آثار تاریخی سقز وارد نشده است.
گلالی پور افزود: از شرکت مجری تعهد محضری اخذ شده است که در صورت برخورد با هرنوع آثاری که به نوعی ارزش تارخی داشته باشد بلافاصله کار تعطیل خواهد شد و دادستانی به محض اطلاع به قضیه ورود خواهد کرد و اگر افرادی چنین ادعایی مبنی بر پیدا شدن مورد یا مواردی از اشیای قدیمی دارند بهتر است با سند و مدرک معتبر آن را در مراجع قانونی مطرح کنند.
فارغ از این باید گفت: از آنجا که در شهرستان سقز آثار تاریخی و باستانی خاصی از جمله غار کرفتو، قلعه زیویه و… وجود دارد و پیدا شدن اشیای باستانی در این منطقه مسبوق به سابقه است و همچنین تیم میراث فرهنگی شهرستان سقز نمی تواند به صورت تمام وقت ناظر بر اجرای عملیات باشد، بهتر است در این زمینه این اطمینان حاصل شود که در صورت برخورد به مواردی که دارای ارزش تاریخی و باستانی هستند تدابیر لازم اخذ گردد تا همچون گذشته جفایی در حق این آثار صورت نگیرد و از تاریخ این مرز و بوم به خوبی محافظت شود.