استاد مصطفی هنرمند بانه ای و ۵۰ سال نازک کاری

مصطفی فتحی از استادان مشهور و قدیمی نازک کاری در بانه است که ۵۰ سال از عمر خود را صرف هنر نازک کاری کرده و بدلیل علاقه ای که به این هنر سنتی دارد هنوز در مغازه کوچک خود، وسایل ساده، کوچک و تزئینی می سازد و به دوستان هدیه می دهد.

به گزارش واکاوی و به نقل از ایرنا، استاد مصطفی ۷۵ سال سن دارد و بیش از ۵۰ سال از عمر خود را صرف هنر نازک کاری کرده است و اکنون با وجود کهولت سن از سر علاقه، همچنان در مغازه کوچک و قدیمی اش در محله مسجد سید کارهای ساده و زیبایی درست می کند و هدیه می دهد تا اثر ماندگار و به یادماندنی از خود نزد دوستان به یادگار داشته باشد.
استاد مصطفی زمانی یکی از معروف ترین نازک کاران و بناهای منطقه بانه بود و بیشتر بناهای قدیمی شهر و شهرهای اطراف آثار دست این هنرمند قدیمی و چیره دست است.
وی شغل بنایی و نجاری را در ۱۰ سالگی از پدرش یاد گرفت اما بعدها بدلیل علاقه فراوان به هنر نازک کاری، این حرفه را آموخت و سال ها در کنار بنایی و نجاری، نازک کاری را ادامه داد و به یکی از استادان حرفه ای و چیره دست هنر نازک کاری شهر بانه تبدیل شد.
این هنرمند ۷۵ ساله روز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: پدرم از بناها و نجارهای معروف بانه بود من نیز این حرفه را از پدر آموختم و از ۱۰ سالگی مشغول کار شدم.
وی افزود: پدرم بیشتر در و پنجره چوبی می ساخت و من با علاقه زیادی که به نازک کاری داشتم به صورت خود آموز و با الهام از هنر استادان بزرگ این حرفه را فرا گرفتم و بیش از ۵۰ سال به آن اشتغال دارم.
استاد فتحی می گوید: برای یادگیری حرفه نازک کاری، آموزش ندیدم اما علاقه ام به این کار باعث شد به آسانی آن را فرا بگیریم.
وی افزود: حدود ۶ سال است بدلیل ضعف بینایی و ناتوانی جسمی دیگر نمی توانم کار سنگین انجام دهم لذا در مغازه برای سرگرم شدن کارهای ساده درست کرده و به دوستان و آشناین هدیه می دهم.
فتحی اظهار کرد: تحت حمایت هیچ نهادی نیستم و بدلیل ناآگاهی نیز از خدمات بیمه محروم هستم اما یکی از پسرانم که معلم است کمک خرجم است.
این استاد نازک کار بانه ای می گوید: بنا بر خواست و نیاز مشتریان در کنار کار نازک کاری مبل، کمد، در، پنجره، میز و صندلی نیز درست می کردم اما از نازک کاری لذت بیشتری می بردم و بیشتر وقتم را صرف این حرفه کردم.
وی به تجربه های خود در حرفه نازک کاری اشاره کرد و یاد آور شد: علاقه به هنر باعث می شود انسان در انجام کار هنری روز به روز مهارتش بیشتر شود و تجربه تازه ای کسب کند.
فتحی به عدم علاقه جوانان به این حرفه ها اشاره کرد و گفت: تاکنون به پنج نفر نجاری و نازک کاری آموزش داده ام اما هیچکدام از آنها کارشان را ادامه ندادند.
به گفته این استاد نازک کاری، بسیاری از کارهایم در نمایشگاه های استانی و کشوری به نمایش گذاشته شد و تعدادی از آنها را هم نگهداشته ام اما برخی کارهای کوچک را به دوستان هدیه دادم.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بانه در خصوص وضعیت این هنرمندان گفت: بیش از سه هزار نفر در بانه در زمینه صنایع دستی مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد، ۱۵۶ نفر از خدمات بیمه صنایع دستی برخوردار هستند.
سعدالله رحیمی خواه افزود: افرادی که در زمینه صنایع دستی فعالیت می کنند و سن آنها کمتر از ۵۰ سال باشد می توانند از خدمات بیمه تامین اجتماعی بهره مند شوند اما صنعتگران بالای ۵۰ سال با تواجه به قوانین بیمه نمی توانند از خدمات بیمه استفاده کنند.
به گفته وی، ۳۰ نفر در رشته نازک کاری در سطح عالی آموزش دیده اند و ۱۰ نفر هم مستقیم به حرفه نازک کاری اشتغال دارند که نمونه کارهای این نازک کاران حرفه ای در نمایشگاه های کشوری و استانی به نمایش گذاشته شده است.
رحیمی خواه اظهار کرد: امسال دوره اموزش رشته های صنایع دستی در بانه با استقبال خوبی مواجه شد و ۴۰۰ نفر کارآموز در ۶ رشته صنایع دستی آموزش دیدند.
وی یادآور شد: امسال سه میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال تسهیلات اشتغال فراگیر و مشاغل خانگی در قالب صنایع دستی برای پرداخت به متقاضیان این رشته ها در بانه تصویب شده ست.
رحیمی خواه اضافه کرد: در رشته های سنتی و بومی بانه مانند پستک بافی و شالبافی نیز بیش از ۲۰۰ نفر فعالیت می کنند.
به گزارش ایرنا، نازک کاری یکی از مهمترین صنایع دستی استان کردستان است و سنندج از مراکز مهم نازک کاری ایران و حتی دنیا محسوب می شود، بسیاری از هنرمندان حرفه نازک کاری از طریق این هنر سنتی امرار معاش می کنند.
تخته بازی، رحل قرآن، قاب عکس و آینه، قلمدان، عصا، جعبه جواهرات و وسایل تزینی از جمله اشیایی هستند که نازک کاران کردستانی با ظرافت و زیبایی خاصی آنها را می سازند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا