اما و اگرهای لباس فُرم مدارس دخترانه در آستانه سال تحصیلی جدید

با نزدیکی به فصل مدارس بازار خرید لباس فُرم داغ میشود و خانواده ها ملزم به تهیه آن هستند. هر ساله نحوه تهیه این لباس ها عده زیادی از جمله دانش آموزان، والدین، آموزش و پرورش، فروشندگان پارچه، دوزندگان و تولیدی ها را درگیر می کند که لازم است ضمن در نظرداشتن منافع طرفین، این امر در نهایت آرامش و با کمترین دغدغه برای همگان به سرانجام برسد.
در سال های گذشته آموزش و پرورش و مدیران مدارس والدین را ملزم می کردند که لباس مورد نظر را از تولیدی معینی تهیه کنند که این نحوه ارجاع آنچنان که لازم بود رضایت خانوادهها را به همراه نداشت و گزارش هایی نیز وجود داشت که برخی مدیران مدارس با عقد قراردادهایی مابین مدرسه و یک یا چند تولیدی معین پورسانتی را برای خود در نظر می گرفتند، به گونه ای که قیمت تمام شده اگر ۴۵ هزار تومان بود با این نحوه ارجاع تا ۶۵ هزار تومان نیز می رسید که واکاوی به صورت مستقل نمی تواند این قضیه را تأیید یا رد کند.
همچنین توزیع پارچه ها در سال های گذشته در انحصار یک یا چند نفر خاص بود و این انحصار رانتی را برای افراد موردنظر ایجاد کرده بود که پارچه ها را با قیمتی بیشتر از قیمت واقعی به تولیدی ها عرضه کنند بدون آنکه کیفیت لازم را داشته باشد و همین امر در کیفیت مانتوها نیز تأثیرگذار بود و خانواده ها این را از چشم دوزندگان می دیدند. حال آنکه تعدادی از دوزندگان و تولیدی ها در گفتگو با #واکاوی ضمن تأیید وجود رانت در فروش پارچه و عقد قرارداد مدارس با برخی تولیدی ها در گذشته اعلام داشتند که آموزش و پرورش و نیز مدیران مدارس با ارائه مشخصات و نوع پارچه ما را حواله بازار می کردند، در بازار نیز پارچه موردنظر تنها نزد یک نفر یافت می شد و همان یک نفر نیز پارچه با کیفیتی به تولیدکنندگان ارایه نمی داد و اینگونه تمامی عواقب عدم کیفیت مانتوها متوجه تولیدی ها می شد و به نحو غیرقابل وصفی اعتبار بسیاری از دوزندگان و تولیدی ها زیر سوال رفت و اگر به سبب رانت مذکور نبود با توجه به اعتباری که طی سالها در بازار کسب کرده ایم می توانستیم مناسب ترین و با کیفیت ترین پارچه ها را جهت دوخت مانتوها سفارش دهیم تا ضمن حفظ عزت و اعتبار خود خانواده ها را نیز راضی نگه داریم.
اما ظاهرا امسال برخلاف روال سال های قبل و بنا به تصمیم هایی که اتخاذ شده است دست والدین در تهیه لباس فُرم باز بوده و به شرط رعایت رنگ موردنظر، می توانند از هر تولیدی که خود صلاح می دانند این لباس ها را تهیه کنند.
در همین ارتباط رییس آموزش و پرورش شهرستان سقز در گفتگو با واکاوی ضمن تأیید این موضوع گفت: در نشست مشترک با ادره صنعت، معدن و تجارت، رییس اصناف، روسای اتحادیه های مرتبط عنوان شده است که هیچ مدرسه ای حق عقد قرارداد با تولیدی و یا تولیدی های خاصی نخواهد داشت و تأکید کرده ایم حتما در شهرستان سقز تهیه شود چراکه لازم است در این موضوع آرامش خاطر والدین و شرایط کاری تولیدکنندگان نیز لحاظ شود.
رحمان سیدیان افزود: همچنین در نشست با مدیران مدارس و نیز کارشناسان مربوطه بر روی رنگ مشکی برای متوسطه دوم، سرمه ای برای متوسطه اول و برای مقطع ابتدایی رنگ کالباسی انتخاب شده است و در صورت رعایت عُرف لباس مدارس، سخت گیری زیادی در مدل ها بعمل نخواهد آمد و در مقنعه ها نیز علایمی که دانش آموز مدارس تیزهوشان را از سایر دانش آموزان جدا کند حذف شد تا تأثیرات روانی این نوع تمایز به حداقل برسد.
همچنین رییس اتحادیه پارچه فروشان و دوزندگان به واکاوی گفت: در سالهای گذشته پیشنهادهایی از جانب اتحادیه ما به آموزش و پرورش مبنی بر اعلام آمادگی جهت تهیه مانتوهای مدارس اعلام شد، به گونه ای که آموزش و پرورش تنها با اتحادیه طرف باشد و اتحادیه نیز ضمن تهیه تعداد مانتوهای مورد نیاز شاید در صحبت با خیرین می توانست مانتوی دخترانی که خانواده آنها وضعیت مالی مناسبی ندارند را به صورت رایگان تهیه کند که این امر مورد قبول آموزش و پرورش واقع نشد.
مختار کریم زاده گفت: با توجه به آسیب شناسی هایی که نسبت به سال های قبل انجام شد در راستای جلوگیری از هرنوع سوءاستفاده ای، آموزش و پرورش مدارس را از عقد قرارداد برحذر داشت و اینگونه با ایجاد بازار رقابتی ضمن نظارت بر حفظ کیفیت کارها از سوی این اتحادیه، قیمت ها نیز به پایین تر از ۴۰ هزار تومان و حتی به ۳۰ هزار تومان نیز نزدیک شده است.
لازم به ذکر است این امر مزایایی را برای خانواده ها به دنبال خواهد داشت چراکه بازار از حالت انحصاری خارج شده و تبدیل به رقابتی خواهد گشت و حتی می توان گفت در کیفیت کار نیز تأثیرگذار خواهد بود. از سویی نیز قیمت تمام شده لباس های فرم کمتر خواهد شد و به گفته صاحبان تولیدی ها قیمت تمام شده کمتر از قیمت سال گذشته و کمتر از ۴۰ هزار تومان است.
این امر اما بر خلاف خانواده ها تا حدی می تواند به ضرر تولیدی ها باشد، چرا که در کنار افزایش کیفیت، برای ماندن در رقابت و جذب مشتریِ بیشتر قیمت ها را پایین نگه دارند، این در صورتی است که قیمت پارچه و سایر ملزومات مانتودوزی بسیار افزایش پیدا کرده و با این حساب ضررهایی متوجه آنها خواهد شد.
در هرحال این روالی است که دانش آموز و خانواده بایستی طی کنند و با توجه به وضعیتی که در بازار وجود دارد بایستی آموزش و پرورش و اتحادیه دوزندگان بر این امر نظارت کافی داشته باشند تا ضمن رعایت انصاف ضرری متوجه طرفین نگردد.