بازار حال خوشی ندارد
این روزها فضای مهآلوده کسب و کار در بازار سقز حکایت از وخامتی بی سابقه دارد. وخامتی که افق روشنی نیز برای آن دیده نمی شود. گذری به بازار نشان می دهد که دیگر آن جنب و جوش سابق وجود ندارد، مغازه داران به دلیل نبود مشتری سر در گریبان فرو برده و یا چند نفر با هم ایستاده و از کسادی بازار می گویند، راهروهای بازار دیگر مملو از جمعیتی که قبلا جای سوزان انداختن در میان آنان نبود نیست و از حجم مراجعین به شدت کاسته شده است، درصد قابل توجهی از مراجعین نیز جهت گذراندن اوقات فراغت خود از آنجا تردد می کنند و همین باعث می شود مغازه داران دل و دماغ ماندن در مغازه را نداشته و زودتر از موعد کرکره را پایین بکشند.
یکی از مغازه داران که مغازه اش در ابتدای راسته بازار است ضمن تأکید بر رکود حاکم بر بازار به واکاوی می گوید: آنچه اکنون به فروش می رسد خرید ماههای گذشته بوده و در آینده ای نزدیک اجناس در مغازه ها کمیاب خواهد شد، چرا که عمده فروشان سرمایه هایشان را به بازار ارز روانه کرده و جهت حفظ ارزش دارایی های خود حاضر به متضرر شدن نیستند و تعدادی از آنها نیز قادر به تسویه حساب خود نبوده و روز به روز بر حجم چک های برگشتی افزوده می شود.
زاهد عبداللهی می گوید: برخلاف سایر قشرهای جامعه، بازاریان بلندگوی مشخصی ندارند تا صدایشان به گوش مسئولین برسد و به همین دلیل در چنین وضعیتی نخستین قشری که آسیب می بیند کسبه و بازاریان هستند و متأسفانه در این بین متولیان امر نیز با عدم نظارت بر وخامت اوضاع افزوده اند و به عنوان مثال در بحث اجاره مغازه ها که تورم قابل توجهی به خود دیده است نظارتی وجود ندارد.
سراغ یکی از بوتیک داران در یکی از پاساژهای بازار می رویم، عباس نادری با اینکه یکی دو نفر مشتری در مغازه اش حضور دارند اما تأکید می کند که در این موقع از سال که بارش و سرما نیز به مراتب زودتر از ۹۶ شروع شده است اما فروش لباس زمستانه خصوصا کاپشن بسیار کمتر است به گونه ای که سال گذشته با وجود هوای معتدل در این فصل از سال بیش از ۱۵۰ کاپشن فروخته بودم اما امسال این فروش هنوز به ۵۰ عدد نرسیده است. این بوتیک دار تأکید می کند که قادر به خرید جنس نیستیم و قبلا اگر با سرمایه ای اندک به تولیدی ها سفارش می دادیم در عرض کمتر از یک هفته اجناس در مغازه حاضر بود، اما اکنون به کمتر سفارشی ترتیب اثر داده می شود چراکه علاوه بر تورم، مواد اولیه نیز برای تولیدی ها به آسانی قابل دسترس نیست.
بحث لوازم خانگی که بیشترین تورم را به خود دیده است نیز شنیدنی است. مغازه دار می گوید: بخش عمده ای از فروش ما مختص به جهیزیه هاست، در سال های گذشته چون ازدواج به مراتب آسان تر از امسال بود فروش ما نیز به نسبت بهتر بود، اما امسال می توان گفت خرید لوازم خانگی به بیش از نصف رسیده است و کمنتر زوجی پیدا می شود که به مغازه قدم بگذارد.
بازار لوازم لوکس نیز به همین منوال است و با وجودی که این نوع لوازم هیچوقت در اولویت سبد خرید شهروندان نبوده اند اما بازار نسبتا گرمی داشتند. یکی از ساعت فروش های سطح بازار می گوید: سابق بر این اگر یک ساعت را با قیمت دویست هزار تومان می خریدیم می توانستیم بالای ۲۵۰ و حتی نزدیک به ۳۰۰ هزار تومان بفروشیم، اما اکنون همان ساعت را ما با ۵۰۰ تومان خرید می کنیم و برای اینکه جنس به فروش برسد از بخشی از سود خود خواهیم گذشته و نهایتا ساعت را با ۵۳۰ تومان می فروشیم.
این وضعیتی است که هم اکنون در بازار سقز مشاهده می شود که نشان می دهد نگرانی های بازاریان نیز به حق بوده و اگر اوضاع به همین منوال پیش برود ممکن است بخش عمده ای از بازار تعطیل شود.
همین چند روز پیش بود که فرماندار سقز خود شخصا به میان بازاریان رفت و از نزدیک جویای وضعیت آنان شد، مشاهدات فرماندار نیز مؤید وضعیت نامطلوب بازار بود مشاهدات فرماندار نیز مؤید وضعیت نامطلوب بازار بود و مشاهدات وی حاکی از کم توجهی مسئولین و در صدر آن اصناف و صنعت معدن و تجارت است. در این مورد می توان به نبود برچسب قیمت، برخی گرانفروشی و … اشاره کرد. فرماندار سقز در این راستا هشدار داده است که بایستی متوجه وضعیت بود و به همین دلیل قرار است بازدید از بازار را در برنامه کاری و ماهانه خود قرار داده است.
اینکه فرماندار دست به چنین کاری زده و خود از نزدیک شاهد وضعیت بوده امر مطلوبی است،اما با این وجود نظارت ها از سوی ادارات متولی بایستی بیشتر باشد و یا این ادارات در صدد جذب مردم به بازار برآیند. از جمله اتاق اصناف می تواند به جای مهندسی هر دوره انتخابات، توان خود را در راهی به کار برد که بازار برای شهروندان و مسافرین جذاب به نظر آید و در این راه همراه شهرداری و… هزینه هایی را متحمل شود.