تغييرات اساسی در عرضه گوشت در سقز
احتمالا برای تعداد زیادی از شهروندان سقزی که دوست دارند هر از گاهی به همراه خانواده برای صرف غذا به یکی از رستوران های سطح شهر مراجعه کنند این موضوع مطرح شده است که مدتی است مزه گوشت و مشتقات آن از جمله کوبیده نسبت به گذشته تغییراتی پیدا کرده است، این موضوع برای سایر شهروندانی که از مراکز عرضه گوشت دام از جمله قصابی ها اقدام به تهیه گوشت مورد نیاز خود می کنند نیز رخ داده است و این همزمان است با افزایش چشمگیر قیمت این ماده خوراکی. اما جریان از چه قرار است؟ ماجرا بر می گردد به اواخر سال گذشته و دستوری مبنی بر ممنوعیت ذبح و عرضه گوشت #دام_ماده در سطح شهر که واکاوی به صورت مفصل به این بحث پرداخته است.
یکی از رستوران داران سطح شهر در این باره به واکاوی می گوید: طبق قانونی که اعلام شده کشتار را منحصر به دام نر کرده اند و دلیل خود را نیز وفور پروتئین در حیوان نر، کم چرب بودن و سایر خواص این قبیل حیوانات دانسته اند، اما باید در نظر گرفت که کیفیت گوشت حیوان نر به مراتب پایین تر بوده و این مهم بر کاهش رضایت مشتریان نیز به شدت تأثیر گذار بوده چرا که مشتری برای بار اول متوجه این تغییر کیفیت شده و برای بار دوم مراجعه نخواهد کرد. این رستوران دار همچنین گفت: نکته دیگر در این باره این است که سقز تنها شهری است که این قانون را اجرا کرده و موجب افزایش چشمگیر قیمت گوشت یعنی در حدود ۸ هزار تومان شده است در حالی که شهر بوکان که بیشترین مراودات در عرصه دام را با سقز داراست این قانون را اجرایی نکرده است. این رستوران دار در پایان گفت: بعد از این ماجرا تصمیم بر آن شد تا سی درصد کشتار را به خاطر مصارف غذاخوری ها به روال سابق برگردانند که این مورد نیز تا کنون اجرایی نشده است.
در این قانون جدید قصابی ها نیز متضرر شده اند چرا که سابق بر این روزانه با ذبح یک حیوان به عرضه گوشت تازه اقدام می کردند اما اکنون چون میزان گوشت استحصالی یک حیوان نر به مراتب از حیوان ماده بیشتر است ممکن است بیش از یک روز در قصابی بماند. در همین ارتباط یکی از قصابان سطح شهر نیز می گوید: از اوایل اسفند گوشت حیوان ماده عرضه نکرده ایم و با این وجود یک کیلو گوشت نرمه که قبلا ۳۶ هزار تومان بود اکنون به ۴۲ هزار تومان رسیده که با توجه به قدرت پایین خرید مردم این قیمت بسیار زیاد است و کاهش مشتری را به دنبال داشته است.
در همین حال رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سقز می گوید: بر اساس بررسی هایی که در سال گذشته داشتیم و جلساتی که با حضور مسئولین ذیربط از جمله جهاد، دامپزشکی، فرمانداری، شهرداری، اتحادیه و اتاق اصناف تشکیل شد که بر اساس اعلام جهاد و دامپزشکی کیفیت گوشت گاو ماده در حد پایین تری نسبت به گاو نربوده و دامپزشکی بر اساس یک بخشنامه کشتار گوشت گاو ماده را منوط به اجازه این سازمان دانست. نوروزی همچنین افزود: از طرفی در شهر سقز بدون اینکه تفاوتی بین گوشت مرغوب و نامرغوب قائل شوند در قصابی ها قیمت گوشت یکسان بود بنابر این در جلسات تصمیم بر این گرفته شد یا باید تفاوت بین نوع گوشت و قیمت آنها باشد یا فقط گوشت مرغوب در اختیار مردم قرار گیرد که با توجه به اینکه روی اختلاف قیمت و نوع گوشت به توافق چندانی نرسیدند قرار شد فعلا فقط گاو نر در کشتارگاه ذبح شده و گوشت آن در قصابی ها عرضه شود که البته تصمیم گیری و اجرای آن در بازه زمانی محدودی بوده و در آینده نزدیک مجددا موضوع بررسی و تصمیم گیری خواهد شد.
این در حالی است که رییس دامپزشکی شهرستا سقز این برنامه را دستورالعمل جهاد کشاورزی برای جلوگیری از کاهش دام مولد دانست و گفت: دامپزشکی در این مورد تنها وظیفه نظارت بهداشتی بر گوشت استحصالی را بر عهده دارد و نوع دام اعم از نر یا ماده برای مسئول فنی این اداره مهم نبوده و تنها اطمینان از سلامت گوشتی که عرضه می شود مدنظر است و از نظر این اداره غیر از حیوان ماده آبستن و مولد هیچ نوع کشتاری محدودیت ندارد. باباییان افزود: تعیین قیمت گوشت نیز بر عهده ستاد تنظیم بازار بوده که این اداره هیچ نماینده ای در این ستاد ندارد.
حال سوال اینجاست که چرا باید در این وضعیت اقتصادی دود اختلاف نظر میان مسئولین به چشم مردمی برود که روز به روز سفره هایشان کوچک تر می شود؟ آیا این صرفا یک اختلاف سلیقه است یا تلاش برای تأمین نظر کسانی است که ممکن است از این جریان سود ببرند؟