حدود ۶ درصد جمعیت ۱۰ تا ۴۹ سال در کردستان بیسواد هستند

در کردستان کمتر از ۵۰ هزار نفر بیسواد وجود دارد! این خبری بود که روز گذشته مدیرکل آموزش و پرورش کردستان در نشست خبری هفته سوادآموزی اعلام کرد. رشید قربانی همچنین گفته است: میانگین باسوادی در جمعیت ۱۰ تا ۳۵ سال در کردستان، از میانگین کشوری بالاتر است و با برنامههای راهبردی، نرخ با سوادی در کردستان در پنج سال آینده از میانگین کشوری بالاتر خواهد رفت.
اما چندی قبل، معاون سوادآموزی استان کردستان با اشاره به میانگین کشوریِ سواد جمعیت ۱۰ تا ۴۹ سال که ۹۴٫۷۳ درصد است، اعلام کرد: “با توجه به اینکه میانگین سواد جمعیت جامعه هدف استان ۹۲٫۱۸ درصد میباشد، لذا کردستان یکی از ۱۰ استانی است که میانگین سواد جمعیت ۱۰ تا ۴۹ سال آن پایینتر از میانگین کشوری است”.
با اینکه مدیرکل آ.پ از جمعیت ۱۰ تا ۳۵ سال سخن میگوید و آن را از میانگین کشوری بالاتر میداند اما جامعه هدف سوادآموزی ۱۰ تا ۴۹ سال است و با استناد به سخنان معاون سوادآموزی استان، کردستان جزو استانهایی است که از میانگین کشوری پایینتر است و این علاوه بر دوگانگی، به معنی شکست نسبی در سوادآموزی و یا حداقل عقبماندگی نسبت به میانگین کشوری است که فارغ از معنا و مفهوم “سواد” و “باسواد”، به این آمار باید جامعه ۵۰ سال به بالا را نیز اضافه کرد که آمار دقیقی از آن در دست نیست.
از طرفی، مرکز آمار تأیید کرده که میزان «ترک تحصیل» در مقطع متوسطه در چهار سال گذشته تقریبا ۲ برابر شده است. موضوعی که بخشی از همان رده سنی را که مدیرکل به آن اشاره کرده است در بر میگیرد و این به معنی زنگ خطر در آموزش و پرورش است. نتایجی که مرکز آمار اعلام کرده است مربوط به سال تحصیلی ۹۸-۹۷ است که هنوز ویروس کرونا شیوع پیدا نکرده بود. در ایران بیش از سه میلیون دانشآموز به گوشی هوشمند یا اینترنت دسترسی ندارند و با توجه به وضعیت ارتباطات اینترنتی در کردستان تصمیم در مورد ترک تحصیل میتواند بیشتر باشد. البته عدم دسترسی به اینترنت نمیتواند عامل اصلی باشد، بلکه تعصبات فرهنگی، صعبالعبور بودن برخی مناطق و مشکلات اقتصادی نیز میتواند عوامل تأثیرگذار در ترک تحصیل دانشآموزان باشد که همگی در کردستان میتواند مورد بحث قرار بگیرد.
بنابر این، و به مناسبت هفته سوادآموزی، واکاوی از کارشناسان میخواهد تا تحلیل خود را نسبت به بحث سوادآموزی، ترک تحصیل و وضعیت آموزش و پرورش در کردستان با ما به آدرس
@Vakawii_admin
در میان بگذارند. همچنین اگر فردی ترک تحصیل کرده و یا بالعکس اگر از طریق نهضت سوادآموزی با سواد شده است میتواند از دلایل تصمیم به ترک تحصیل و یا تجارب سوادآموزی خود برای ما بگوید.