حضور مدیران امور آب آذربایجان غربی در محل سد چراغویس؟
روز گذشته و در سکوت خبری، “باقرزاده کریمی” رئیس حوزه آبریز دریاچه ارومیه به همراه مدیران عامل و جمعی دیگر از مدیران و معاونین شرکتهای آب منطقهای استانهای آذربایجان غربی و کردستان در محل سد چراغویس سقز حضور پیدا کردهاند.
با توجه به سیاست احیای دریاچه ارومیه از یک سو و از طرفی وضعیت نامناسب بارندگی در سال جاری و همچنین سخنان مسئولان در مورد وضعیت نامناسب آب، از جمله این سخن عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست که گفته است؛ “جنگ آب که از استانها آغاز شده به روستاها خواهد رسید”، این سؤال را در میان افکار عمومی شهرستان سقز بوجود دارد که آیا ممکن است آبی از سد چراغویس روانه دریاچه ارومیه شود؟
در این باره مسئول روابط عمومی امور آب کردستان به واکاوی گفت: با توجه به اینکه از چند ماه قبل ساختار جدیدی برای شرکت مدیریت منابع آب تعریف شده و در این ساختار جدید مناطق بر اساس حوضههای آبریز تقسیم شده، لذا “باقرزاده کریمی” رئیس حوزه آبریز دریاچه ارومیه بازدیدی از بخشهای مختلف حوزه از جمله سد چراغویس و تصفیهخانه سقز داشتهاند. کامران سهرابی گفت: این بازدید صرفا برای بررسی وضعیت موجود بوده و در آن هیچ صحبتی از رهاسازی آب چراغویس به سمت دریاچه ارومیه نشده است.
پینوشت:
البته شاید در نگاه اول این تقسیم بندی مناسب به نظر برسد و اگر به فرض مثال مشکلی برای یکی از استانها و شهرها پیش آمد آب مورد نیاز از شهر دیگر در همان حوزه تأمین شود، اما اگر دقیقتر به موضوع نگاه کنیم چنین تقسیمبندیهایی نه تنها به نفع کردستان و از جمله سقز نیست بلکه ممکن است به ضرر نیز باشد، یعنی همان که عیسی کلانتری گفته است: “طبیعت قربانی سیاستهای کلان کشور شده است”.
همه میدانند که بیشتر شهرهای استان کردستان و خصوصا سقز به لحاظ تأمین آب مورد نیاز خود برای شُرب و برای کشاورزی مشکلی ندارند، مشکل آنجاست که این آب صرف آبادانی در این شهر و استان نمیشود و مردم منطقه به صورت عام و کشاورزان به صورت خاص سهم چندانی از این آب ندارند و چه بسا اگر مناطقی از آذربایجان دچار بحران شود اولین جایی که توجهات را جلب میکند آب موجود در سقز است و ترس آن میرود بازدیدهای اخیر نیز در همین راستا باشد،
هرچند مسئولان امور آب استان در این زمینه اطمینان خاطر دادند که چنین تصمیمی اتخاذ نخواهد شد اما کیست که نداند مسئولان و نمایندگان کردستان توانایی چانهزنی چندانی در مقابل مسئولان و نمایندگان آذربایجانات ندارند! آیا باید منتظر این بخش دیگر از سخنان عیسی کلانتری باشیم که گفته: “با این روند ۲۰ سال دیگر ( ۱۴۲۰ ) اطراف زاگرس دیگر اثری از کشاورزی نخواهد بود چون منابع آب را غارت میکنیم”!