در کنار احیای دریاچه‌ی ارومیه، گوشه چشمی هم به کشاورزی سقز داشته باشید

معمولا در نشر اخباری که حساسیت عمومی را به دنبال دارد، تلاش واکاوی بر طرح موضوع با لحنی ملایم و شکل دادن یک گفتگو برای رسیدن به یک راهکار اساسی متمرکز می‌شود، از جمله در موضوع آب که علیرغم اینکه به یک مطالبه عمومی تبدیل شده اما با پاسخ نسبتا سرد مسئولان مواجه شده است.

در چند روز گذشته دو مسئول در آذربایجان غربی اظهار نظرهایی داشته‌اند که در نوع خود جالب توجه است؛ مسعود تجریشی مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در گفتگو با ایسنا از عدم رهاسازی آب‌های پشت سدهای حوزه آبریز این دریاچه انتقاد کرده و گفته “متاسفانه طی سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ دریچه سدها را به روی ارومیه بسته و اجازه نداده‌اند آبی به دریاچه برسد”.

همزمان مسعود طالبیان سرپرست شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی در گفتگو با همین خبرگزاری از رهاسازی ۲۲۰ میلیون مترمکعب آب از سدهای آذربایجان غربی در سال آبی جاری به سمت دریاچه ارومیه خبر داده که ۱۳۲میلیون مترمکعب آن از سد شهید کاظمی تأمین شده و گفته است: “رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه از سدهای در دست بهره‌برداری واقع در حوضه آبریز دقیقاً مطابق با برنامه مدیریت منابع و مصارف ابلاغی از سوی وزارت نیرو اعمال می‌شود”.

با این حساب، آب قابل توجهی از سقز سرچشمه گرفته و وارد آذربایجان می‌شود، اما در این بین کشاورزی سقز که سهم بسیار کمی از این حجم عظیم آب دارد و مقام‌های شهرستانی و استانی در سقز و کردستان و نماینده مجلس نیز واکنش چندانی نسبت به چنین موضوعاتی ندارند.

با آنکه فرماندار و نماینده سقز در مصاحبه‌های اخیر خود با واکاوی بر اهمیت آب و تلاش‌هایشان در این حوزه تأکید کرده‌اند اما نه از تبدیل شدن ۶ هزار هکتار از زمین‌های پایاب سد چراغ‌ویس به آبی خبری است و نه از افزایش سهم کشاورزان از آب سد شهید کاظمی. در عوض، این آب که از سقز سرچشمه می‌گیرد نه تنها دریاچه ارومیه (۱۳۲ میلیون مترمکعب) را احیا کرده، بلکه مردم و زمین‌های منطقه آذربایجانات را هم سیراب و عمران و آبادانی قابل توجهی برای آنها به دنبال داشته است. این در حالی است که سقز سهمی در این عمران و اشتغال ندارد. بنابراین درست است که احیای دریاچه ارومیه ضروری و حیاتی است، اما سهم کشاورزی سقز بسته به نقشی که این شهرستان در تأمین آب دارد هم باید دیده شود.

شواهد حکایت از سالی کم آب و کم رونق در کردستان و خصوصا شهرستان سقز دارد. کاهش بارندگی‌های امسال نسبت به سال قبل و سهم بسیار ناچیز کشاورزان سقزی از دو سد در دو طرف شهرستان، آنان را نسبت به ادامه این وضعیت نگران کرده است. به زودی واکاوی گزارش مبسوطی در این باره منتشر خواهد کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا