دیگر اجاره نشینی خوش نشینی نیست

“اجاره نشین، خوش نشین است”. این ضرب المثل قدیمی که در باب آسوده خاطر بودن مستاجران ساخته شده، حکایت از این دارد که افرادی که صاحب خانه نیستند، با وسایل مختصر و ذهن راحت می توانند هر سال هر جای شهر که بخواهند، زندگی کنند.
از آنجا که بحث مسکن با حجم سنگینی از فشار روحی برای خانواده ها همراه است به نظر می رسد این ضرب المثل دیگر کاربرد ندارد، چراکه دیگر وسایل یک خانوار مختصر نیست و زندگی به گونه ایست که کمتر خانواری بتواند بدون امکانات رفاهی زندگی کند، همچنین ذهن و خیال مستأجر نیز راحت نیست، از یک سو هر سال در فصل جابجایی خانه ها تنها به لرزه افتاده و از سوی دیگر فرد و خانوادهاش نمی توانند در هرجایی ساکن شوند و پیدا کردن یک خانه با توجه به توان مالی بسیار به سختی امکان پذیراست.
رکودی که در سالهای اخیر در بازار زمین و مسکن حاکم شده نیز نتوانسته است در پایین آمدن اجارهبها مؤثر واقع شود. همچنین قاعده و قانون خاصی بر اجارهبها حاکم نیست، در همین ارتباط اسعد شیخی رییس اتحادیه مشاور املاک به واکاوی می گوید افرادی که صاحب ملک هستند قیمت های خود را برای اجاره پیشنهاد می دهند و مستأجرین نیز با توجه به توان مالی خود در قبول یا رد آن مختارند هرچند این امر باید به گونه ای باشد که تناسبی میان امکانات و قیمت پیشنهادی باشد اما بیشتر قیمت ها عُرفی و یا توافقی است و در این زمینه اتحادیه قدرت اجرایی و یا قهری جهت تأثیرگذاری بر قیمت ها ندارد. از نظر وی اگر تعاونی های زمین و مسکن بر اساس قانون عمل کنند تا حد زیادی می توانند وضعیت زمین و مسکن را سامان دهند هرچند ممکن است در این تعاونی ها نیز تخلفاتی صورت گیرد.
از سویی نیز پروژه مسکن مهر که هزینه ها و تورم فوق العاده ای نه تنها در بخش مسکن بلکه در سایر بخش های اقتصاد کشور ایجاد کرد نتوانست به وضعیت مسکن سامان دهد و کماکان شمار زیادی از شهروندان که بیشتر آنان زوجهای جوانی هستند که تازه تشکیل خانواده داده اند فاقد مسکن هستند.
اما خبرها از پایان نسبی رکود زمین و مسکن در شهرستان حکایت دارد، در همین ارتباط جمال توپچی از آپارتمانسازان سقز می گوید: در روزهای اخیر تحرکاتی در بازار زمین و مسکن پیدا شده است هرچند این مهم در شهرهای بزرگ زودتر خود را نشان خواهد داد اما از آنجا که نقدینگی بیشتر به سمت بازار سکه و ارز هدایت شده است و از سوی دیگر مصالح ساختمانی نیز افزایش قابل توجهی داشته است ممکن است در شهرهای کوچکتر چند ماه دیگر طول بکشد تا مسکن و زمین رونق نسبی به خود ببیند.
همچنین صابر زارعی معاون شهرسازی شهردار سقز می گوید: برای اولین بار در سال ۹۷ قیمت ارزش منطقهای بر اساس بلوک بندی صورت گرفت و از آنجا که در لایحه درآمدی شهرداری در تعدادی از کدهای درآمدی اختلاف سالهای ۹۶ و ۹۷ قابل توجه و خارج از عرف بود، با هماهنگی شورا و شهرداری روند متعارفی برای این کار تصویب و در روزهای اخیر حالت اجرایی به خود گرفته است و تقاضای صدور مجوز بیشتر شده است. زارعی افزود این تصمیم در مناطق حاشیه هزینه صدور مجوز را حدود ۶۰ درصد و در مناطق بیشتربرخوردار نیز بیست الی سی درصد کاهش داده است که می تواند تا حدی ولو اندک هزینهی افزایش قیمت مصالح را جبران کند.
در پایان باید گفت برای سامان دادن نسبی وضعیت مسکن و در رأس آن اجاره بها در شهرستان سقز لازم است مسئولین نسبت به ایجاد بانک اطلاعاتی در مورد خانه هایی که خالی هستند تهیه کنند که این مهم می تواند به کسانی که دنبال مسکن اجاره ای هستند کمک شایانی داشته باشد، همچنین نظارتی بر نحوه اجارهبها صورت گیرد تا هم قیمتهای خارج از عرف کمتر شود و هم دست دلالان از عرصه مسکن کوتاهتر شود، هرچند این مهم سخت مینماید.