زمستانی سرد با چاشنی تُرشی

فصلش فرا رسیده. هر کوچه، خیابان، سوپر مارکت، فروشگاه، میادین عرضه میوه و تره بار و … را که نگاه می کنی مقدار انبوهی از مایعات، سبزیجات و صیفی جات تشکیل دهنده آن از دبههای سرکه گرفته تا کلم، هویج، فلفل، خیار، خیار چنبر، سیر،موسیر، بادمجان قرمز و سیاه، مرزه، ترخون، گشنیز، نعناع، پونه، آویشن، سیاه دانه، گلپر، فلفل سیاه، گل سرخ و … به صورت عمده و خُرده تلنبار شده و خریدار و فروشنده بر سر قیمت ها بحث می کنند.
با اینکه در هر فصل از سال و بسته به ذائقه فرد و خانوار میتوان از انواع تُرشی بهره بُرد اما این فصل یعنی اواخر مهرماه تا اوایل دیماه فصل فروش و تهیه تُرشی و متعلقات آن است. تُرشی گذاشتن یکی از فرایندهای نگهداری طولانی مدت ترهبار است که خوراکی مورد نظر را درون محلول آب نمک یا سرکه قرار میدهند و بعد از مدتی نگهداری، از این چاشنی در کنار انواع غذاهای گرم زمستانی حظّ می برند و آن را زینت بخش سفره های خود می دانند.
اقتصاد تهیه تُرشی نیز مورد توجه است، فروشندگان مواد اولیه این چاشنی چند روزیست در جلو میدان ترهبار خیمه زده و انواع وسایل تُرشی را در معرض دید علاقمندان و خریداران قرار دادهاند. اما ترکش نوسانت اقتصادی اخیر به تن این کار نیز خورده است. فروشندگان و یا کسانی که تُرشی را در مقدار انبوه تولید و سپس به فروش میرسانند از وضعیت قیمت مواد تشکیل دهنده آن میگویند. اینکه علاوه بر افزایش قیمتها، رویهم رفته میزان فروش نیز نسبت به سال گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
در این زمینه بیشترین جهش قیمت را سرکه به عنوان اصلی ترین بخش تشکیل دهنده تُرشی از آن خود کرده است. با اینکه موسیر از ۱۸ هزار به ۳۵ هزار تومان رسید است اما قیمت سیر به این دلیل که در سال های اخیر در برخی مناطق شهرستان و استان کاشت و برداشت شده است اُفت قابل توجهی داشته و این مهم می تواند مورد توجه قرار گیرد که اگر صرفه اقتصادی به دنبال داشته روستاییان از تولید و صادر کردن آن بهره ببرند.
در جدول زیر قیمت برخی مواد تشکیل دهنده تُرشی و تفاوت قیمتها در سال ۹۶ و ۹۷ را مشاهده می کنید. لازم به ذکر است که قیمت های مذکور ممکن است در عمده فروشیها و خرده فروشیها مقداری بالا و پایین باشد، اما بیشتر حول این میزان قیمت گذاری شده اند.
در ادامه عکس های بیشتری از این بازار نه چندان داغ را می بینید: