زیستگاه سمندر خال‌زرد کردستانی در معرض تهدید

هفته محیط زیست است و یکی از موضوعات داغ این حوزه در سالهای اخیر در سقز بهره‌برداری از معدن طلای قلقله و بحث‌های پیرامون آن از جمله امکان ورود آلاینده‌های شیمیایی به منابع آبی بالادست سقز و همچنین خطر تخریب زیستگاه سمندر خال‌زرد کردستانی و نابودی این گونه‌ی حیوانی در اطراف روستاهای قلقله، پیرعمران، کنده‌سوره و… است.

هرگونە آلودگی آب، زندگی این دو زیست را با خطر مواجە می‌سازد و بر همین اساس، مسئولان برای جلوگیری از نابودی این گونه‌ی کمیاب تعدادی از آنها را به مراتع روستای سنج و سرسنج بانە انتقال داده‌اند. این موضوع مورد اعتراض حامیان و فعالان محیط زیستی قرار گرفته است چرا که از نظر آنها چنین کاری حداقل به ۱۰ سال مطالعه نیاز دارد.

به گفته‌ی علی قادری از اعضای اعضای انجمن “ژینگە پارێزان ژیانی سەوز سەقز” مکان و یا اکوسیستم جدید از نظر اقلیم، خاک، گیاه و بویژه از لحاظ وجود سایر جانوران دیگر که نقش پرِداتور (شکارچی) را دارند مناسب گونه جدید نیست و یا گونه جدید با شکار کردن خود باعث از بین رفتن سایر گونه‌های دیگر می شود.

به گفته‌ی اعضای این انجمن؛ پایین دست معدن طلای قلقلە یکی از مهمترین زیستگاه‌های سمندر خال‌زرد کردستانی است و بە محض شروع بە کار معدن و یا حتی جادە‌سازی، این قسمت تحت تاثیر قرار میگیرد. وجود سد باطلەی معدن در داخل زیستگاە و دقیق بر روی کوهی کە زیر آن غاری آبی وجود دارد، همچنین چالەی حفر شدە‌ای کە هزاران لیتر ٱب آلودە در خود جای دادە است بە محض نفوذ در خاک و نشت این آب کل آب پایین دست را برای مدتی آلودە میکنند و هر آنچه از سمندر خال‌زرد در آن منطقه وجود داشته باشد نابود می‌کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا