«شفافسازی» که چندان «شفاف» نیست

✍یادگار فرجی کسنزان
روز گذشته (۶ فروردین ۴۰۱) مطلبی تحت عنوان «میزان دریافتی اعضای شورای شهر سقز» با تیتری بزرگ در برخی سایتهای خبری سطح شهر سقز منتشر شد که گویا برای اولین بار است و به نیّت شفافسازی توسط رئیس شورا اقدام به انتشار آن صورت گرفته است.
ابتدا باید گفت که ارائه یک سری اعداد و ارقام که برخی قسمتهای آن با یک جمع و تفریق ساده با ادعاهای مطرح شده یکی نمیشود را نباید شفافسازی نامید، چون میبایست جزئیات دقیقتری از آن طی یک جدول و یا نمودار قابل فهم و مستند و در حد امکان در حضور اهالی مطبوعات و رسانه منتشر میشد تا اینگونه ظاهری از شفافسازی را دارا باشد.
اما در اصل سؤال اینجاست که آیا هدف از انتشار این مطلب شفافسازی است یا به حاشیه راندن مطالبات از شورا و مشغول کردن اذهان عمومی به اعداد و ارقام؟ چون شاید میزان دریافتیها برای مردم مهم باشد، اما مهمتر از آن شفافیت در عملکرد و نتایج ملموس این عملکرد در وضعیت شهر است.
اگر شفاف سازی است مناسب است نسبت بە موارد ذیل نیز این امر صورت پذیرد تا در راستای مشروعیت بخشی به سیاستهای شورای شهر، اقدامات آنان با بیشترین پذیرش اجتماعی مواجهه گردد و قضاوت فعالین اجتماعی و مدنی و انتظارات شهروندان از شهرداری و اعضای شورا بر اساس داده هایی باشد که شفافیت آن از منابع موثق قابل استناد باشد؛
۱- هزینەهای جاری شهرداری
۲- درآمد پایدارو درآمدهای ناپایدار شهرداری
۳- میزان بدهیهای شهرداری
۴- هزینە تشریفات شهرداری و شورای شهر
۵- تعداد پرسنل رسمی، پیمانی، قراردادی و شرکتی در شهرداری
۶- ارزش تقریبی منابع قابل دسترس شهرداری و چگونگی دسترسی شهروندان به اسناد مزایده و مناقصه و سایر قرارداها
امید است اعضای محترم شورای شهر از طریق مجاری رسمی در راستای شفاف سازی به انتشار اسناد و اطلاعات و امار موارد ذکر شده اقدام نمایند تا هیچ امری که اطلاع از آن برای قضاوت مردم پیرامون عملکرد شورای شهر و شهرداری لازم است پنهان نماند. بیگمان اقدام به چنین امر حسنهای موجب ترمیم اعتماد اسیب دیده مردم به شورای شهر و شهرداری خواهد شد و توسعه پایدار شهری با اعتماد متقابل شهرداری و مردم به عنوان ذینفعان اصلی این سازمان به تحقق خواهد پیوست.