نگاهی به مسابقات فوتبال جام روستایی
کیوان عبدخدا| فعال حوزه روستا
بیش از سی سال است که مسابقاتی تحت عنوان فوتبال جام روستایی برگزار میگردد و هرساله تیمهای زیادی از روستاهای چهار بخش شهرستان سقز در این مسابقات شرکت میکنند. ضمن ارج نهادن به زحمات مسئولین برگزاری این مسابقات نگاهی گذرا به شرایط و نحوه برگزاری و زمان انجام آن و همچنین راهکارهای پیش رو جهت برگزاری بهتر این مسابقات آن خواهیم انداخت.
با وجود اینکه چندین سال از عمر این مسابقات میگذرد هنوز به طور کامل شرایط شرکت در مسابقات مشخص نیست و هر ساله دستخوش تغییر می شود و اینکه کدام بازیکن روستایی است و کدام بازیکن غیر روستایی به کلافی سر در گم تبدیل شده است، هر چند شرایطی از جمله شناسنامه روستایی، دفترچه بیمه روستایی و سند مالکیت زمین کشاورزی برای ورود به بازی ها پیش بینی شده اما با وجود اینها هنوز به شرایط ثابتی دست نیافته اند. نحوه برگزاری مسابقات نیز هر چند وقت یک بار بنا به سلیقه های غالب تغییر کرده است، برای نمونه بعضی اوقات به صورت منطقه ای و گاهی وقت به صورت جمعی برگزار شده است. امسال حدود ۶۷ تیم به صورت منطقه ای در این بازیها شرکت کرده اند. زمان برگزاری این مسابقات از اواخر اسفند و با شروع تعطیلات نوروزی همراه است و گاهی وقت تا اواسط فروردین ماه به طول می انجامد. اما از نکات مثبت برگزاری چنین مسابقاتی در سطح روستاها می توان به ایجاد شور و نشاط ، پر کردن اوقات فراغت جوانان روستایی، ایجاد فضای مناسب برای نشان دادن استعداد جوانان ورزشکار روستایی، ایجاد مکانهای ورزشی در محیط روستاها و … اشاره کرد.
اما نکات قابل تامل که به آن توجه کمتری شده است عدم توجه به استعدادهای ورزش روستایی به عنوان سرمایه های اجتماعی است، به طوری که می بینیم در استانهای دیگر و حتی در سایر شهرستانهای استان بازیکنان بزرگی از همین روستاها کشف و مورد توجه قرار گرفته اند که اکنون در سطح ملی و کشوری مطرح هستند. نکته دیگری که باز به آن توجه کمتری شده است عدم پرورش تیمهای منتخب روستایی است، به طوری که با وجود گذشت سالهای متمادی از این مسابقات هرگز یک تیم منسجم و یکدست از بازیکنان منتخب روستاهای شهرستان سقز یا منتخب بخشهای چهارگانه به طوری که هر بخش تیم منتخب خود را داشته باشد مورد توجه قرار نگرفته است و هر گاه قصد اعزام و شرکت چنین تیمی در المپیادهای منطقه ای و کشوری داشته اند در عرض یکی دو هفته تیمی آماده و به این تورنمنتها اعزام نموده اند که عدم برنامه ریزی بلند مدت و حتی نیمه حرفه ای در این زمینه کاملاً مشهود و مشخص است و دود این عدم برنامه ریزی اول در چشم جوانان روستایی رفته است و با وجود این همه استعداد در جوانان روستایی هنوز نتوانسته ایم چهره ای را به فوتبال و ورزش کشور معرفی کنیم.
در پایان ضمن تقدیر و تشکر دوباره از مسئولین برگزاری مسابقات و در راس آن هیات روستایی عشایری سقز و آرزوی موفقیت در جهت خدمت بیشتر به ورزش روستایی از مسئولین خواهشمند است از وضع قوانین دست و پا گیر که باعث عدم رغبت جوانان روستایی به ورزش خواهد شد از جمله دریافت هزینه های نسبتا زیاد برای شرکت تیمها و نیز عدم اجازه به تشکلهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد برای برگزاری این گونه مسابقات کوتاه آمده و توجه بیشتری به حوزه ورزش روستایی داشته باشند.
کیوان عبد خدا فعال حوزه ورزش روستایی