هدف سعید جلیلی از سفر به شهرهای مرزی چه بود؟

بستن معابر کولبری از سوی دولت که ظاهرا با هدف ساماندهی کولبران، جلوگیری از قاچاق و حمایت از تولید داخل بود در روزهای اخیر واکنش بازاریان، مردم، فعالین مدنی، سیاسی و اقتصادی را به صورت گسترده در پی داشت. اقدام اخیر دولت که به گفته بسیاری از فعالین این حوزه ها یک اقدام کارشناسی نشده بود ناشی از چیدن یک صغری و کبری با یک نتیجه گیری غلط بود، آنجا که دولت برای کاهش فشار بر کولبران و اعتراضاتی که نسبت به کشتار آنان در مناطق مرزی روی داد دست به اقدامی زد که در مناطق مرزی به نوعی خودزنی و یا خودکشی سیاسی قلمداد می شود و این تنها ناشی از عدم کار کارشناسی بر روی این طرح و نیز عدم شناخت از وضعیت اقتصادی حاکم برمنطقه بود که به اقرار و اعتقاد اکثر مردم زندگی بسیاری از آنان وابسته به معابر مرزی بود.

اعتراض بازاریان واقداماتی از جمله پهن کردن سفره های خالی به صورت نمادین واکنش های عمده ای به دنبال داشت و فرمانداران شهرهای مرزی، نمایندگان و استاندار کردستان از تشکیل جلسات و رایزنی های خود جهت حل این مشکل سخن گفتند. یکی دیگر از این واکنش ها ورود سعید جلیلی از اعضای شورای عالی امنیت ملی به شهرهای مرزی و به صورت مشخص شهرهای سقز، بانه و مریوان بود. جلیلی در جلساتی که در این سه شهر داشته و با توجه به اینکه سعید جلیلی نماینده رهبر در شورای عالی امنیت ملی است از طرف ایشان مأمور گشته در سفر خود ضمن بررسی اوضاع این سه شهر، بازتاب اتفاقات اخیر را در شورای عالی امنیت ملی مطرح کند. رییس شورای شهر سقز در گفتگو با واکاوی ضمن تأیید این موضوع تأکید کرد که سعید جلیلی در این جلسات موضوع دیگری را مطرح نکردند و حاضرین نیز با تأکید بر اینکه وضعیت و موقعیت متفاوت این استان با سایر استان ها از لحاظ اقتصادی و با اشاره به عدم زیر ساخت های لازم برای اجرای طرح بستن معابر کولبری و نیز افزایش تعرفه های گمرکی افزودند: اجرای چنین طرحی ممکن است پیامدهای ناخواسته ای به دنبال داشته باشد و بهتر است با تدبیر بیشتری در این راستا گام نهاد.

شنیده ها حکایت از آن دارد که ورود سعید جلیلی به سقز و دیدارش با طیف ها و گروههای مختلف از جمله شورای شهر سقز زیاد خوشایند فرماندار این شهر نبوده و با واکنش مواجه شده و در تماس با تعدادی از اعضای شورا از چند و چون ماجرا مطلع و نسبت به آن واکنش نشان داده است.

اما در پایان باید گفت که مردم شهرهای مرزی و خصوصا سقز در استان کردستان با رأی ۸۵ درصدی به روحانی منتظر اقدامات ویژه در این مناطق بودند اما وزارت کشور دولت روحانی و عوامل آن از یک سو و از سوی دیگر نمایندگان استان نیز در یک رکود و رخوت بی مثال به سر برده و با عدم ارائه یک مطالعه و کار کارشناسی کافی به مرکز باعث به وجود آمدن چنین وضعیتی در این مناطق شدند و همانگونه که در ابتدا اشاره شد دست به یک خودکشی سیاسی زدند و عملا مردم مردم را از رأی خود دلسرد کرده و کار را به جایی رساندند که خود در وضعیتی که عامل ایجاد آن بود گرفتار گشته و زمینه های ورود برخی نهادها و افراد دیگر را فراهم نمودند، حال آنکه می توانستند با درک درست از شرایط و وضعیت منطقه از این امر جلوگیری و کماکان رابطه خود را با مردم حفظ کند،اما دریغ از فرصتی که از دست می رود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا