پایانه ها و بازارچه های مرزی فرصتی برای توسعه مناطق محروم کردستان

پایانه ها و بازارچه های مرزی به عنوان فرصتی برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته کردستان به شمار می روند و بهره گیری از این ظرفیت ها می تواند عامل توسعه استان باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در طول تاریخ همیشه از مرزها به عنوان مناطقی نامتعادل از نظر تراکم جمعیتی، امنیت پایدار و کسب درآمد یاد می شد، همین امر انگیزه را برای حضور سرمایه گذاران در مناطق مرزی کمتر کرده بود اما وجود ۲۲۷کیلومتر مرز در استان کردستان با کشور عراق اگر تا دیروز تهدیدی علیه منافع ملی ما در اوایل انقلاب و جنگ تحمیلی محسوب می شد امروز با وجود امنیت پایدار به فرصتی طلایی برای ورود به تجارت جهانی و دسترسی به بازارهای بزرگ دنیا تبدیل شده است.
در استان کردستان چهار شهرستان مریوان، بانه، سروآباد و سقز با کشور عراق (منطقه اقلیم کردستان عراق) مرز دارند، وجود مشابهت های قومی، فرهنگی و ارتباط خویشاوندی بین مردم استان کردستان با مناطق کُردنشین عراق و قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی جنوب و شمال غرب کشور از جمله ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه ای استان کردستان برای مبادلات تجاری و اقتصادی با اقلیم کردستان عراق است.
دولت برای کمک به اشتغالزایی و کسب درآمد مرز نشینان معابری را برای ورود و خروج آنها باز گذاشته و ساکنان این مناطق می توانند با حضور در این بازارچه ها و داد و ستد، کالاها زندگی و خانواده های خود را تامین کنند.

**بازارچه های مرزی و معابر کولبری
براساس تعاریف، ساکنان روستاهای شعاع ۳۰ کیلومتری مرز می توانند عضو تعاونی های مرزنشین شوند و در قالب بازارچه های مرزی در حد قوانین و مقررات این بازارچه ها، اقدام به واردات کالا کنند.
در استان کردستان ۱۹ تعاونی مرزنشین با ۱۵۰ هزار عضو فعال است و برای این افراد، کارت مرزنشینی صادر شده است.
با توجه به اینکه این بازارچه ها زیر نظارت و کنترل مرزبانی و نیروی انتظامی است قاچاق کالا صورت نمی گیرد و به صورت قانونی داد و ستد انجام می شود.
این افراد (کولبران) در قبال کارتی که دریافت می کنند می توانند تا سقف مشخصی کالا وارد کرده و به فروش برسانند و از این طریق امرار معاش نمایند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان کردستان گفت: ۲ مرز رسمی باشماق مریوان و سیرانبند بانه به صورت کامل زیر نظارت و کنترل نهادهای نظامی، انتظامی و امنیتی و همچنین گمرکی بوده و ورود و خروج کالا از این مرزها به صورت کامل کنترل می شود.
محی الدین محمودیان افزود: سه معبر کولبری در مناطق مرزی مریوان و بانه نیز وجود دارد و با توجه به قوانین حاکم بر فعالیت بازارچه های مرزی و کنترل و نظارت دستگاه های ذیربط ، در این معابر و بازارچه ها، کالا به صورت قاچاق وارد و یا خارج نمی شود.
به گفته وی در بازارچه های مرزی استان کردستان اکنون حدود پنج هزار نفر در زمینه تخلیه و بارگیری کالاها مشغول به کار هستند و ۱۵۰ نفر به عنوان پرسنل ترخیص کار شرکت های مختلف، فعالیت دارند.
وی اظهار کرد: ۳۰۰ نفر دارای کارت بازرگانی در استان کردستان بوده و از این تعداد تنها۱۵۰نفر فعال هستند.

**۱۹۸هزار نفر از ساکنان مناطق مرزی کردستان کارت الکترونیکی مرزنشینی دارند
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان گفت: در استان پنج معبر کولبری وجود دارد و ۱۹۸هزار نفر از ساکنان مناطق مرزی کردستان کارت الکترونیکی مرزنشینی دارند.
علیرضا آشناگر افزود: ۱۲هزار خانوار با جمعیتی معادل ۶۰هزار نفر دارای دفترچه مرزی هستند و مردم ساکن در مناطق مرزی از این معابر ارتزاق می کنند.
وی اضافه کرد: از این معابر کالاهای ممنوعه و ضدفرهنگی وارد نمی شود و واردات با نظارت مسئولان بوده و تنها کالاهای مورد استفاده مردم مجوز ورود پیدا می کنند.
آشناگر، سهیمه ارزی به ازای هر نفر که کارت الکترونیکی مرزنشینی دارد را ۱۶۰دلار در سال ذکر کرد و افزود: واردات کالا از معبر مرزی برای دارندگان این کارت از تخفیف ۴۰درصدی عوارض برخوردار است.

**ورود و خروج ۳۵۷ هزار تُن کالا از گمرک کردستان
مدیرکل گمرک استان کردستان گفت: در سال جاری بیش از ۳۵۷ هزار تُن انواع کالا از گمرک استان ورود و خروج پیدا کرده است.
بختیار رحمانی پور افزود: صادرات گمرکات استان در سال جاری ۱۸۴ میلیون دلار به وزن ۳۴۳ هزار تن بوده که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی یک درصد و از لحاظ ارزش ریالی ۲۷ درصد کاهش داشته است.
وی اضافه کرد: در این مدت ۲۲۷ هزار تن کالا به ارزش ۱۷۴ میلیون دلار از گمرک مبدا و ۵۴۲ تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۵۶۷ میلیون دلار از ترانزیت مقصد جابجا شده است.
رحمانی پور گفت: در سال جاری ۱۶۳ هزار و ۳۷۳ نفر مسافر از طریق گمرک استان وارد کشور شده و در این مدت ۱۶۵ هزار نفر نیز از کشور خارج شدند.
مدیرکل گمرک استان کردستان گفت: در این مدت هشت هزار خودرو از طریق مرز باشماق مریوان به مقصد اقلیم کردستان عراق خارج شده است.
وی عمده محصولات صادراتی استان را شامل محصولات کشاورزی و مصالح ساختمانی مانند کاشی و سرامیک عنوان کرد و گفت: بیشتر کالاهای وارداتی به داخل استان را کالاهای مورد نیاز شرکت پتروشیمی، کالاهای مورد نیاز شرکت خورشید زریوار و ضایعات کاغذ تشکیل می دهد.
گمرک باشماق چهارمین گمرک ترانزیتی کشور است و سالانه حدود چهار تا ۶ میلیارد دلار ترانزیت کالا از این مرز انجام می شود.
با تمام این جزئیات باز هم زندگی در مناطق مرزی کردستان که بیشتر مناطق سخت گذر با دوره زمستانی طولانی هستند، نیازمند توجه بیشتر بوده و لازم است برای جلب توجه سرمایه گذاران به این مناطق از سوی دولت تسهیلات و یارانه هایی داده شود تا انگیزه ها برای حضور در این مناطق بیشتر شود.
دسترسی سخت به این مناطق به دلیل فراهم نبودن زیرساخت ها از جمله جاده مناسب، کمبود امکانات رفاهی، بهداشتی، درمانی و آموزشی همواره مرزنشینان را برای ترک این مناطق ترغیب می کند.
توجه به فرهنگ غنی بومی، استفاده از صنعت گردشگری و بوم گردی نیز از جمله پتانسیل های این مناطق است که تاکنون توجه چندانی به آن نشده است.

منبع : ایرنا

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا