چرا گوشت قرمز در سقز گرانتر است؟
مدتهاست سقزیها گوشت را گرانتر از سایر شهرها چه در استان و چه در خارج از استان خریداری میکنند. در حال حاضر هرکیلو گوشت گوساله درجه یک با استخوان ۸۵ هزار تومان و گوشت بدون استخوان ۱۱۰ هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد. از طرفی پایین آمدن قدرت خرید مردم و گران شدن سایر کالایهای جایگزین همچون مرغ، تغییراتی را مصرف گوشت ایجاد کرده است و احیانا سهم این مادهی غذایی در سفره مردم هر روز کمتر خواهد شد. این در حالی است که سقز با تولید سالانه ۴ هزار و ۶۰۰ تُن گوشت قرمز رتبه دوم در استان را داراست و انتظار میرود قیمت به نسبت ارزانتری را شاهد باشیم، اما چرا اینگونه نیست؟
در این باره رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سقز میگوید: بحث گرانتر بودن گوشت در سقز چند دلیل دارد؛ اول اینکه سقز فاقد میدان دام است و این موضوع هزینهی بیشتری بر دوش قصابیها میگذارد. همچنین در سقز تنها گوساله نر درجه یک کشتار میشود که گرانتر از گوشت گاو ماده است و از همین رو گوشت سقز به خاطر کیفیتی که دارد به یک برند در منطقه تبدیل شده است. بهنام میرزایی افزود: در نهایت اینکه قاچاق دام و یا خروج دام از منطقه به سمت مرکز کشور و نیز احیانا قاچاق آن به خارج از کشور دلیلی دیگر بر گران بودن گوشت است.
رئیس اتحادیه فروشندگان مواد پروتئینی نیز میگوید: از مدتها قبل برای تولید مثل بیشتر، ذبح گاو مولد ممنوع شده، فلذا فقط گوشت گوساله در قصابیها عرضه میشود که طبیعی است قیمت آن بیشتر باشد. در حال حاضر نیز هرکیلو “گوشت گوساله درجه یک با استخوان ۸۵ هزار تومان” و “گوشت بدون استخوان ۱۱۰ هزار تومان” به دست مصرف کننده میرسد.
لطیف قادرزاده افزود: در کنار وضعیت موجود و همهگیری کرونا، و محدودیتهای بازار و همچنین گرانی مرغ و عدم گوشت منجمد، مردم ناچارا به خرید گوشت گرم روی آوردهاند و میتوان گفت تغییری نسبت به چند ماه قبل در میزان مصرف صورت نگرفته است که روزانه بطور میانگین ۲ و نیم تن گوشت در بازار سقز عرضه میگردد که مصرف هر نفر در ماه چیزی حدود۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم در ماه میباشد که از این میزان روزانه به صورت میانگین ۱۰ رأس گوساله نر کشتار میشود و درحال حاضر گوشت سقز با این کیفیت از کل شهرهایی که گوساله نر و گوسفند جوان ذبح میکنند ارزانتر میباشد.
اما کردستان به علت شرایط جغرافیایی خود از قطبهای تولید دام کشور محسوب میشود و سالانه حدود ۳۰ هزار تُن گوشت تولید میکند که به گفته رئیس اداره جهاد کشاورزی سقز سهم این شهرستان ۴ هزار و ۶۱۴ تُن است که پس از دیواندره در رتبه دوم قرار دارد. محمد نافع علایینیا به واکاوی گفت: شهرستان سقز در حال حاضر حدود ۲۸۵ هزار رأس دام سبک و ۴۱ هزار رأس دام سنگین دارد که برای تحقق امنیت غذایی فرآیند هویتدار کردن آنها آغاز شده، بنابر این امکان قاچاق و یا حمل آن به استانهای دیگر و یا خارج از کشور یا به صورت آشکار وجود ندارد، اما این دلیلی بر عدم قاچاق نیست و با توجه به موقعیت جغرافیایی و صعبالعبور بودن منطقه اگر قاچاقی صورت بگیرد بیشتر به صورت پیاده انجام میشود.
با اینکه مسئولان سقزی هیچکدام مستقیما قاچاق دام را تأیید نمیکنند اما احتمالا شرایط جغرافیایی و کیفیت مناسب پرورش دام و همچنین اختلاف قیمت در دو طرف مرز عامل قاچاق دام زنده باشد. از آنجا که سقز گذرگاه مرزی برای عبور احشام ندارد احتمال اینکه دامهای سقز از طریق دو شهرستان بانه و مریوان قاچاق شود زیاد است. در همین ارتباط فرمانده مرزبانی کردستان میگوید: مرزبانان در مناطق مرزی بانه و مریوان در چندین عملیات توانستهاند ۱۱ هزار رأس دام سبک و سنگین قاچاق با ارزش تقریبی ۲۵۰ میلیارد ریال را توقیف و از خروج غیر قانونی آنها جلوگیری کنند.
در هر صورت گرانی گوشت متأثر از عوامل مختلفی است و مسئولان میتوانند با برنامهریزی مناسب و تنظیم قیمتها هم مانع زیان تولید کننده شوند و هم مانع حذف گوشت از سفره مردم.