گفتگوی واکاوی با رضا اسعدی عضو جدید شورای اسلامی شهر سقز

رضا اسعدی عضو جدید شورای شهر سقز پس از استعفای سردار دوغی وارد شورا شد. در هنگامی که مباحث پیرامون شورا و شهرداری به اوج رسیده انتقادات به این دو مجموعه به این جهت که بیشتر پروژههای عمرانی در شهر متوقف شده است روز به روز بیشتر میشود. فرصتهای متناوب شورا به شهرداری همچنان ادامه دارد و این مردم و فعالین مدنی را کلافه کرده است که چه هنگام به این وضعیت پایان داده خواهد شد. همزمان زمزمههایی مبنی بر استیضاح احتمالی شهردار به گوش میرسد اما از آن جهت که تعدادی از اعضای شورا موافق به این امر نیستند کار را برای گروه مقابل سخت کرده است.
واکاوی این موارد را در گفتگو با رضا اسعدی مطرح کرده است که در ادامه میخوانید:
واکاوی: ورود شما به شورا از این لحاظ که پس از استعفای یکی از اعضا و پذیرش آن، ورودی متفاوت بود. دیدگاه و نظر شما نسبت به ترکیب شورا و نیز نسبت به ماهیت شورا و کارکرد و کارایی آن در قبل و بعد از ورود به شورا چگونه بود؟ آیا در این مدت در دیدگاه شما نسبت به این دو موضوع تغییری ایجاد شده است؟
اسعدی: قبل از هرچیز باید اعلام کنم که مفتخر به این هستم که در خدمت مردم هستم و چه خوب که این خدمتگزاری به واسطه یک انتخاب روی داده است، شاید سالهاست که من مترصد فرصتی هستم تا از رهگذر آن بتوانم برای مردم قدمی بردارم و امروز که به این جایگاه رسیده ام امیدوارم آن چیزی را که برایش تلاش کرده ام به مردم ثابت کنم.
از روز انتخابات و آنچه در محل های رأی گیری صورت گرفت تا رسد به انتخابات الکترونیک که به دلیل تازه بودن و تا حدی عدم آشنایی با سیستم جدید انتخابات باعث شد عده زیادی به نتایج معترض شوند، هرچند اعتراضات راه به جایی نبرد و من نیز نمی خواهم در اینجا به این مباحث بپردازم، اما بعد از یک سال از عمر شورا، یکی از اعضا بنا بە دلایلی استعفا دادند و بندە ورود پیداکردم کە این عدم حضورشان برای بندە و بسیاری از دوستان خوشایند نبود.
اما در مورد اعضای شورا، من تا زمانی که فرد را نشناسم در مورد وی نظر نخواهم داد و اگر نیز وی را بشناسم نظر سوء در مورد وی نخواهم داد و آنچه مهم است عملکرد فرد است. اما نکته حایز اهمیت این است که مردم از ما به عنوان کسانی که در جریان انتخابات خود را در معرض انتخاب آنان قرار دادیم انتظاراتی داشتند، شورا حداقلِ این انتظارات را برآورده نکرده است، شورا مطابق جایگاه و پایگاه خود بایستی بتواند در بسیار از امور تأثیرگذار باشد اما امروز می بینیم که نیست و تلاش اعضای شورا برای دست یافتن به جایگاه واقعی شورا کافی و وافی نبوده است پس مردم حق دارند ناراحتی و شکایتی از این بابت داشته باشند. من نیز اگر به این نتیجه برسم که در این مجموعه مفید واقع نخواهم شد کناره گیری خواهم کرد.
واکاوی: اختلاف و چند دستگی در شورا مسبوق به سابقه است و شاید عدم دستیابی به جایگاه واقعی نیز ناشی از این امر باشد، آیا این چند دستگی را شما در شورا دیده اید؟ همچنین با توجه به اینکه شخص شهردار از روز ورود به شهرداری عملکرد درخوری از خود نشان نداده اند، اگر شورا از آن دفاع می کند دلیل این دفاع چیست و اگر منتقد هستید دلیل این انتقادات چیست؟
اسعدی: دو دستگی در میان شورا به معنای واقعی وجود ندارد، اختلافات بیشتر حول محور شهردار و نحوه عملکرد وی است به این صورت که برخی اعضا بر این باورند که به دلیل بحران های مالی و اقتصادی شهرداری نمی تواند کاری از پیش ببرد وگرنه تلاش خود را انجام داده است، اما برخی دیگر بر این باورند که این موارد نباید موجب مختل شدن مدیریت گردد. ما مدیری می خواهیم که بتواند شهر و شهرداری را در حین بحران مدیریت کند وگرنه در شرایط عادی هر کسی می تواند وضعیت را اداره کند. متاسفانه تعدادی از اعضای شورا وقتی سایر اعضا کم و کاستی های شهرداری را به وی تذکر می دهند این تذکرات را به کینه و کدورت با شهرداری تعبیر می کنند که برداشتی اشتباه است.
واکاوی: صحبت ها شما به نوعی از سوی برخی اعضای فعلی و سابق شورا مطرح شده است و به همین دلیل فرصتی مجدد به شهردار داده شد تا در صدد جبران برآید، اما به اذعان فعالان مدنی و رسانه های مستقل همچنان در بر همان پاشنه می چرخد، چیزی که اینجا به ذهن می رسد یک نوع بازی سیاسی است، به اینگونه که به دلیل وجود یک نوع قدرت که شاید از بیرون نیز هدایت می شود شهردار پشت گرم به این قضیه بوده که هیچوقت چهار نفر مخالف به پنج نفر نخواهد رسید و مصونیت وی از استیضاح کماکان برقرار است. شما به عنوان کسانی که شهردار را انتخاب کرده اید و مردم در مرحله اول ممکن است شما را مورد عتاب و خطاب قرار دهند، برای پایان دادن و برون رفت از این وضعیت چه راهکاری اندیشیده اید؟ آیا اگر برخی از اعضا بر اثر فشارهایی از بیرون همچنان بر ماندن شهردار تأکید کنند تکلیف مردمی که شاهد هیچ نوع تغییری نیستند چیست؟
اسعدی: کار شورا صرفا مصوب کردن برخی امور معمولی و روتین نیست بلکه ارائه راهکار، ایده و فکر به شهردار است، آنچه امروز بر همگان عیان است این است که کاری صورت نگرفته و مردم نیز حق دارند که منتقد شورا باشند، بر همین اساس در این مدت با تلاش و همت جمعی شورا و برای اولین بار برنامه ای جامع در حوزه های مختلف به شهرداری ارائه شد تا منبعد شهردار بهانه ای مبنی بر عدم تعامل و عدم ارائه برنامه از سوی شورا به شهرداری نداشته باشد که اگر پنجاه درصد این برنامه نیز به سرانجام برسد مردم شاهد تحول خواهند بود. ما برای این کار فرصتی یک ماهه به مجموعه شهرداری دادیم که اکنون این فرصت به سر آمده و زمان پاسخگویی شهردار و مجموعه فرا رسیده است و بر اساس سنجش شرایط موجود تصمیم نهایی را اتخاذ خواهیم کرد. جدیت لازم را در اینباره به خرج خواهیم داد.
بحث جناح بندی و باند بازی یکی از دغدغه های شخص من در شورا و شهرداری است و شهردار نیز بر دوری از دسته بندی ها تأکید کردند، اما رفتار و عملکرد ایشان در ادامه این ادعا را زیر سوال برد، از جمله اینکه در یک مصاحبه به صراحت از شهردار اسبق که به فردی کاری و دلسوز شهره است نام بردند و این در شرایطی است که فضای موجود و نزدیک شدن به انتخابات این ذهنیت را در مردم بوجود می آورد که شاید به سفارش و پیشنهاد جناح و گروهی دیگر دست به تخریب شهردار اسبق زده اند. باید تأکید کرد که شهردار و شهرداری جایگاهی نیست که وارد این قسم از مباحث گردد، اینکه شهردار و یا هر کس دیگری بخشی از توان و نیروی خود را صرف شرکت در جلسات و محافل سیاسی کند و با این کار از امکانات حداقلی شهرداری بهره ببرد برایم قابل تحمل نبوده و در مقابل آن خواهم ایستاد.
در مورد قسمت پایانی سوال نیز باید عرض کنم که شهردار کنونی یا هر کس دیگری که جای ایشان باشد تا زمانی که کار کند حمایت شورا را پشت سر خود خواهد داشت، اما اگر وضع به گونه ای دیگر پیش برود و عملا چیزی عاید مردم نشود هرکسی که باشد باید برود، اگر قرار بر استیضاح باشد و برخی از اعضا بدون سند و مدرک و تنها به این دلیل که شهردار دلبخواه آنان است از وی حمایت کنند ما صراحتا این موضوع را به مردم اعلام می کنیم چرا که در مقابل خواست و اراده مردمی که خواهان تغییر هستند نمیتوان ایستادگی کرد.
واکاوی: رییس ستاد نماینده در مصاحبه ای که با واکاوی داشت اعلام کرد که نظرات مشورتی خود را به اکثراعضای شورا ارائه می دهیم، آیا تا کنون از سوی ستاد و یا شخص نماینده پیشنهاد، مشورت و یا هر عنوان دیگری به شما ارائه شده است؟ اگر بله، محوریت آن چه بوده و شما چگونه با آن برخورد کرده اید؟
اسعدی: ضمن احترام به نماینده و جایگاه ایشان که منتخب مردم هستند، از آنجا که در دو دوره نمایندگی ایشان تلاشی از ناحیه من برایشان صورت نگرفته است و بنا به ویژگی های فکری و شخصیتی که من دارم و ایشان نیز از آن با خبرند تا کنون مورد خاصی را با من در میان نگذاشته اند، سایر اعضای ستاد نیز هیچگونه همراهی و مشورتی با من نداشته اند. اگر از اعضای شورا نیز در این باره مطالبی را با من در میان گذاشته باشند به گونه ای با قضیه برخورد کرده ام که آن فرد بار دیگر چنین مسایلی را مطرح نکند. اما اگر مشورت ها در راستای منافع عامه باشد من نیز از این امر خوشحال خواهم شد و به همین دلیل باید از فکر و مشورت نماینده، فرماندار، مسئولین و صاحب نظران بهره گیری کرد، نه اینکه فکری نادرست از ناحیه یک مجموعه بر شورا و شهرداری سایه افکند و اهداف مجموعه را به بیراهه ببرد.
واکاوی: یکی از مطالبات مردم وجود المان های مشخص در میادین اصلی شهر است و در این میان المان ههلو بسیار مورد توجه است. در این راستا شهردار در سه مصاحبه به صراحت اعلام کرده که شخصا موافق این المان بوده و به شورا نیز پیشنهاد خواهم داد تا در صورت تصویب به مرحله اجرا درآید، نظر شما چیست؟ آیا شهردار درخواست داده است؟
اسعدی: با توجه به فرصتی که در شورا داشته ام تا کنون سندیت این موضوع برایم مسجل نشده است، المان ههلو نیز با توجه به اینکه در دوره های اخیر بر روی آن بحث شده اما بنا به دلایلی به سرانجام نرسیده است. در همین راستا نازل بودن المان ها در میادین اصلی جزو دغدغه هایم بوده و بر اساس خواست و مطالبه مردم نصب ههلو نیز می تواند مورد توجه مجموعه قرار گیرد.
واکاوی: اخیرا اخباری مبنی بر استخدام چند نفر و آنهم بدون ضابطه مطرح شده است، این دوگانگی چگونه قابل حل است؟ پیشنهادهایی قطعا از سوی اعضا صورت گرفته و اگر شهردار به آنها ترتیب اثر داده باشد آیا بر اساس یک روند قانونی و فیلترهای خاصی صورت گرفته است؟
اسعدی: از طرف مجموعه شورا و شهرداری در مجموع حدود ۲۰ نفر به عنوان کارگر فصلی بکارگیری شد که این افراد با آغاز بارندگی ها و نهایتا تا آذرماه قراردادشان تمام خواهد شد، در این میان تنها یک نفر که یک نیروی جوان است به دلیل شرایط خاصی که داشته به واحد سد معبر منتقل شده است. اما اینکه فردی با لابی گری و از سوی اعضای شورا به بدنه شهرداری اضافه شده باشد من چنین چیزی را به تأکید رد می کنم چرا که با بررسی هایی که انجام داده ام چنین اتفاقی نیفتاده است، اما اگر صحت چنین موضوعی برایم مسجل گردد اقدامات و برخورد قانونی لازم صورت خواهد گرفت.
واکاوی: تمامی اعضای شورا، شهردار، پرسنل شهرداری اعم از کارمند و کارگر و … حقوقشان را از شهرداری دریافت می کنند، آیا به زعم شما اینکه شهردار و اعضای شورا که همگی از یک یا چند جای دیگر حقوق دریافت می کنند، در موعد مقرر حقوق خود را دریافت کنند حال آنکه کارگران شهرداری چند ماه حقوق دریافت نمی کنند و یا معوقاتی دارند؟ این در کجای عدالت می گنجد؟ شورا و شهرداری کِی می خواهد برای رفاه پرسنل خود کمترین کار یعنی تأمین حقوق آنها و مشکلات بیمه آنها را تأمین کند؟
اسعدی: شهر را بدون حضور کارگران نمی توان تصور کرد، به گونه ای که کار و تلاش آنان در یک ساعت و دقیقه نیز مهم است و اینکه حقوقشان در ازای کاری که انجام می دهند دریافت نمی شود برای ما نیز جای نگرانی است، توجیه اینکه پول کارگران را نمی توانیم پرداخت کنیم توجیه درستی نیست چرا که در عوض نه کار عمرانی صورت گرفته و نه بدهی ها پرداخت شده است، پس در این میان چه کاری انجام شده است؟ اینگونه شرمنده کارگران زحمت کش شهرداری شده ایم. اینجا مدیریت وضعیت مهم است و شهردار و مجموعه باید همت کنند و مشکلات را به حداقل برساند.
واکاوی: به عنوان سوال آخر، آیا حقوق شهردار را متعارف می دانید؟
اسعدی: به دوستان شورا گفتم چگونه است که حقوق دریافتی شهردار از دید من و شهروندان نامتعارف به حساب می آید؟ دوستان از زبان رییس قبلی شورا اعلام کردند کە ایشان موضوع را بە مدیر کل امور شهری ارجاع دادە است اما نامە ای در این زمینە بە شورا نرسیدە و بندە از آن بی خبرم.