آیا امسال منتظر سرریز شدن سد چراغویس باشیم؟

تکمیل و بهرهبرداری کامل از سد چراغویس از آرزوهای دیرینه مردم سقز و منطقه است شواهد حاکی است که این سد و تصفیهخانه آب شرب آن برای بهرهبرداری کامل در مهر امسال آماده میشود.
اجرای خط انتقال آب شرب از تصفیه خانه شماره ۲ به شماره یک نیز اگرچه شهروندان را در داخل شهر به زحمت انداخت و آثار آن هنوز در چاله چولههای مسیر اجرا باقی مانده اما توانست نشانه خوبی برای از بین رفتن بو و طعم نامناسب آب باشد، موضوعی که در سالهای گذشته مردم را به چشمهها حواله میداد و ظواهر امر نشان میدهد که امسال تا این لحظه خبری از این موضوع نبوده است.
بر اساس اعلام مسئول روابط عمومی آب منطقهای کردستان، در حال حاضر بیش از ۵۴ میلیون متر مکعب آب پشت سد چراغویس است که نسبت به سال گذشته ۲ میلیون متر مکعب بیشتر است اگر بارندگی در سال آب پیشرو مناسب باشد شاهد سرریز شدن سد چراغویس خواهیم بود.
اما نباید فراموش شود که تأمین آب شُرب سقز تنها یکی از اهداف احداث سد چراغویس بود که خود مقدمات دیگری ازجمله تأمین جاده دسترسی به چند روستاهای بالادست، جابجایی روستای بلهجر و بخشی از روستای میرده میطلبید.
جابجایی روستای بلهجر چند سال پیش به طور کامل اتفاق افتاد. در مورد جابجایی بخشی از روستای میرده کیوان عبدخدا رئیس شورای بخش مرکزی سقز گفت زمین برای این کار تخصیص داده شده اما به دلیل بلاتکلیفی در امتیازات آب و برق و… نتوانستهاند اقدام به ساخت نمایند. جادههای جایگزین به دو روستای تەمووتە و کەنهسوره هم به طول ۴٫۷ کیلومتر احداث و آسفالت شده و جاده چهار روستای قەرەچەر، قەبەغڵووجە، کەرەویان و پیرەومەران در حال احداث است و احتمالا تا میانه پاییز آماده آسفالت شود.
اگرچه مدیران استانی، ایجاد زیرساختهای مناسب برای بخش کشاورزی، افزایش اشتغال در منطقه، مهاجرت معکوس و تأمین نیاز آبی حدود پنج هزار هکتار از ارضی پایاب سد چراغویس را از دیگر اهداف این پروژه عنوان میکنند، اما علاوه بر آب شرب هنوز گزارشی از دیگر اهداف ذکر اده ارائه نشده و مهمترین آن که تأمین نیاز آبی زمینهای پایاب است بسیار به کندی پیش میرود.
با این وجود و ضمن اینکه روی خوش سد چراغویس به منطقه میتواند بیش از اینها باشد، نباید از سهم سقز از سد بزرگ شهید کاظمی هم غافل ماند که خود ظرفیت مناسبی برای بهبود کشاورزی منطقه محسوب میشود.