آیا این رویا به حقیقت خواهد پیوست؟

به گزارش واکاوی، فردا پنجشنبه با حضور وزیر صنعت معدن و تجارت، طرح زنجیره فولاد کردستان کلنگ زنی می شود. این طرح که از آن به عنوان بزرگترین طرح صنعتی تاریخ کردستان نام برده می شود در سه شهرستان سقز، قروه و بیجار خواهد بود که کارخانه آهن اسفنجی سقز با سرمایه‌گذاری خارجی بیش از ٨۰۰ میلیارد تومان قسمتی از این زنجیره خواهد بود. همچنین در شهرستان بیجار طرح فرآوری سنگ آهن و زنجیره فولاد مشابه پلنت بیجار در شهرستان قروه نیز کلنگ‌زنی خواهد شد.

به گفته مسئولین از محل این طرحها برای ٦ هزار نفر به صورت مستقیم و ۶هزار نفر دیگر به صورت غیر مستقیم ایجاد اشتغال خواهد شد، امری که می تواند تا حدی وضعیت اشتغال به عنوان مهم ترین و اصلی ترین دلیل نابسامانی های استان را تغییر دهد.
اما باید اذعان کرد که مردم بنا به سابقه ای که در ذهن دارند ضمن آنکه نسبت به بسیاری از وعده وعیدهای مسئولین که تا کنون به بار ننشسته است نا امید شده اند، نظاره گر این وضعیت خواهند بود و تا زمانی که این طرح رنگ و بوی اجرایی به خود نگیرد و آمار و ارقامی که داده می شود رنگ واقعیت نگیرد آسوده خاطر نخواهند شد.

سوی دیگر ماجرا مشکلاتی است که در این زمینه وجود دارد، طرح کارخانه آهن اسفنجی سقز نیاز به زیرساخت هایی اساسی دارد که در حال حاضر بحث اصلی در کشور را به خود اختصاص داده اند. تأمین آب، برق و گاز لازم برای این پروژه از اهمیت اساسی برخوردار بوده و در این میان شایعاتی مطرح است که تأمین برق و گاز کارخانه آهن اسفنجی سقز از عهده شهرستان خارج و احتمالا از تبریز برای این امر خطوط جداگانه ای تعبیه شود که تا کنون مسئولین مربوطه پاسخ درخوری به این مهم نداده اند.

در مورد تأمین آب نیز باید گفت که وضعیت آب در کردستان به نسبت سایر استان ها از وضعیت مطلوبی برخوردار است، اما آنچه مایه نگرانی است سهم آب استان است که عدالتی در اختصاص آن دیده نمی شود و بخش عمده ای از آب استان به سایر استان ها سرازیر می شود و تا کنون با وجود اعتراض ها به این روند تجدید نظری در این باره از سوی مراجع بالادستی خصوصا وزارت نیرو شکل نگرفته است. همچنین وضعیت فروچاله ها در دشت های قروه و دهگلان نیز نگرانی هایی نسبت به برداشت آب های زیرزمینی ایجاد کرده است و بایستی مسئولین دغدغه فعالین محیط زیست و اطمینان خاطر آنان را از عدم برداشت آب های زیرزمینی با وجود آب ذخیره در پشت سدها فراهم کنند.

در این زمینه حسین فیروزی معاون اقتصادی استاندار کردستان گفته است: در ایجاد زنجیره فولاد به هیچ وجه از منابع آب زیر زمینی استفاده نخواهد شد و همه آب مورد نیاز برای این طرح‌های بزرگ صنعتی از محل روان آب‌ها و ذخیره پشت سدها استفاده می‌شود که میزان مصرف سالانه آب برای زنجیره فولاد کردستان حداكثر ۱۵ میلیون متر مکعب است و این مقدار آب مصرفی برای صنایع فولاد کردستان در قیاس با ذخیره چند میلیارد متر مکعبی سدهای استان رقم چشمگیری نیست و همچنین رقيبی برای کشاورزی استان بە شمار نمی‌رود.

در صورت اجرایی شدن این طرح ها، بحث #راه به عنوان یک زیرساخت مورد نیاز چنین طرح هایی مطرح می شود که به هیچ وجه وضعیت مطلوبی در استان کردستان ندارد و آمار تصادفات و تلفات جاده ای در این استان خود گویای همه چیز است.

همچنین با توجه به اینکه طرح کارخانه آهن اسفنجی سقز توسط سرمایه گذار خارجی ایجاد می شود لازم است امکانات و تمهیدات لازم جهت اطمینان خاطر یافتن سرمایه گذار برای ادامه کار و اتمام آن در سریعترین زمان ممکن فراهم شود که اگر این مهم به نتیجه برسد می تواند سرمایه گذاری بیشتر را به دنبال داشته باشد.

به امید آنکه چنین طرح هایی همانند #فرودگاه_سقز به یک آرزو و خاطره برای مردم تبدیل نشود و مدیران در این راه همت و تلاش خود را معطوف به رفع نابرابری ها کرده تا این استان رنگ توسعه به خود ببیند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا