درج “قیمت تولید کننده” بر روی کالاها برای چیست؟

طرح درج قیمت تولیدکننده به جای قیمت مصرف کننده بر روی کالا یا همان «پویش خرید شفاف» با تصمیم وزارت صنعت ، معدن و تجارت به منظور شفاف سازی قیمت انواع کالا از چهارم دی ماه امسال اجرایی شده است.
براساس این طرح، تولیدکننده باید قیمت تمام شده کالاهای تولیدی را بر روی کالا ثبت و فروشگاهها و واحدهای صنفی نیز مکلف به درج قیمت مصرف کننده براساس سود متعارف تعیین شده هستند که درصد ضرایب سود کالاها پیوست می باشد.
واقعیت امر این است که فرآیندهایی که هزینه اضافی به مصرفکننده نهایی تحمیل میکند در واقع باعث بوجود آمدن آمدن گرانی میشود که مبنای پروژه درج قیمت تولیدکننده به جای قیمت مصرفکننده نیز مدیریت همین موضوع است.
با علم به اینکه رقابت در حوزه توزیع و فروش باید شکل بگیرد، بزرگترین اقدام در جهت حمایت از حقوق مصرفکننده، کاهش هزینههای بعد از درب کارخانه است که با این پروژه محقق شده و با ایجاد رقابت در حلقههای توزیع و فروش حقوق مصرف کننده به خوبی رعایت میشود.
وزارت صنعت، معدن و تجارت برای مقابله با گران فروشی، طرح درج قیمت تولید کننده را با کالاهای مصرفی و سرمایهای نظیر آب معدنی، نوشابه گازدار، ماءالشعیر، آب میوه، پودر ماشین لباس شویی، دستمال کاغذی، غذاساز، نوشیدنی ساز، چرخ گوشت، مایکرویو، تلویزیون، یخچال و فریزر و غیره را آغاز کرد و به سرعت کالاهای مشمول این طرح را افزایش داد و همچنان رو به افزایش است.
در این طرح که قرار است فقط قیمت تولیدکننده بر روی کالا درج شود برای کنترل قیمت مصرفکننده نیز در سطح عرضه تمهیداتی اندیشیده شده است بر این ترتیب که حداکثر قیمت مصرفکننده برای کالاهای مصرفی کمتر از ۳۰ درصد بیشتر از قیمت تولید کننده آن کالا و حداکثر قیمت مصرفکننده در مورد کالاهای سرمایهای و با دوام کمتر از ۲۰ درصد بیشتر از قیمت تولید کننده آن کالا در اقصی نقاط کشور تعیین شده است.
براین اساس مصرف کننده کالا با مشاهده قیمت تولیدکننده درج شده بر روی کالا میتواند قیمت خرید خود را تخمین بزند ضمن اینکه فروشندگان برای ایجاد بازار رقابتی میتوانند از سود قانونی در نظر گرفته شده درصدی را نیز به عنوان تخفیف لحاظ کنند، اما با توجه به سود مشخص نسبت به قیمت تولیدکننده بساط تخفیفهای غیرواقعی ۴۰ و ۵۰ درصدی از روی کالاها نیز برداشته میشود.
یکی از اهداف اساسی وزارت صمت در رابطه با اجرای طرح درج قیمت تولید کننده بر روی کالا، کنترل قیمت کالا و جلوگیری از گران فروشی بوده است که در مورد نتایج این طرح از زمان اجرا تاکنون، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولید کنندگان اعلام کرده است که از ۳۳۰۰ قلم کالایی که فعلا مشمول درج قیمت تولیدکننده شدهاند، ۱۷۰۰ قلم کالا از ۳ درصد تا ۶۵ درصد کاهش قیمت داشتهاند.
مهمترین نتیجه طرح درج قیمت تولید کننده بر روی کالا خرید شفاف است، اما باید به این نکته توجه داشت که هر اقدام بزرگی در ابتدا ممکن است یک سری مشکلات داشته باشد که با گذشت زمان حل می شود، که در مورد اجرای این طرح نیز مسائلی مطرح است.
وی در پایان تأکید کرد: اجرای طرح درج قیمت تولیدکننده بر روی کالا یا همان خرید شفاف با تمام محاسنی که مطرح است نیازمند اطلاع رسانی دقیق به مردم به عنوان مصرف کننده نهایی کالا است. با توجه به اینکه سالهاست، مصرفکننده قیمت روی جلد کالا را مبنای قیمت خرید آن کالا قرار داده در مواردی ممکن است، منجر به ابهاماتی برای خریدار شود که قیمت مصرفکننده همان قیمت روی جلد کالا است.