رشد نجومی قیمت‌ها: این‌بار مرغ

مدت‌هاست شاهد رشد قیمت‌ها هستیم، اما در چند ماه اخیر این گرانی‌ها سرسام‌آور شده به طوری‌که زنجیری از نگرانی بر دست و پای مردم افکنده و هر طور حساب می‌کنند دخل و خرج‌‌شان با هم نمی‌خواند؛ به عنوان مثال یک کارگر با حداقل حقوق تنها یک هفته را می‌تواند با این حقوق سر کند. در آخرین مورد از موج گرانی‌ها، امروز قیمت مرغ در سقز به ۳۳ هزار تومان رسید.

صنعت مرغ به عنوان یک صنعت آغشته به انواع مسایل رانتی، پیچیده‌تر از آن است که بتوان مقصر یا مقصرین وضعیتی که این صنعت را به این روز انداخته‌اند پیدا کرد، اما به خوبی می‌توان رد پای وعده‌های بی‌عمل از یک طرف و در طرف دیگر عدم نظارت در چرخه‌ای که مرغ به دست مصرف کننده می‌رسد را دید.

مرغ امروز در سقز کیلویی ۳۳ هزار تومان را رد کرد و اگر مسئولان همینگونه دست روی دست بگذارند باید منتظر قیمت‌های بالاتر از این نیز باشیم این وضعیت در حالی است که سقز قطب تولید مرغ در استان و منطقه محسوب می‌شود.

یکی از مرغداران در گفتگو با واکاوی، وعده وعیدهای وزارت‌های کشاورزی و صمت در تأمین نهاده‌های دامی و تخصیص ارز را عامل اصلی این وضعیت عنوان کرد و افزود: هم نهاده‌های دامی و هم دارو و واکسن‌های مورد استفاده در صنعت مرغداری افزایش تا چهار برابری داشته و همین موضوع قیمت تمام شده هر کیلو مرغ را به بیش از ۲۰ هزار تومان رسانده است.

این مرغدار افزود: همین موضوع باعث شده تا کمتر مرغداری حاضر به جوجه‌ریزی باشد و تعداد مرغداری‌هایی که دست به جوجه‌ریزی زده‌اند به خاطر بدهی‌هایی است که به بازار و یا بانک‌ها دارند، در نتیجه وضعیت عرضه و تقاضا به هم خورده و شرایط امروز پیش آمده است.

اما چرا مرغی که به دست مصرف کننده می‌رسد باید ۳۳ هزار تومان باشد؟ در این ارتباط، رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سقز گفت: مرغی که آماده فروش است باید برای کشتار به کشتارگاه سپرده شود و چون سقز فاقد کشتارگاه است طبیعتا این هزینه بیشتر از حد معمول است. همچنین در فرآیند کشتار مرغ یک چهارم آن اُفت می‌کند. در ادامه، مرغ کشتار شده به دست عمده فروش، سپس خرده فروش و در نهایت به دست مصرف کننده می‌رسد که در هر مرحله از این فرآیند مبلغی به قیمت تمام شده افزوده می‌شود.

اما عدم و یا کمبود نظارتی که از آن بحث می‌شود در این مرحله است، آیا مرغی که در مرغداری آماده فروش است مستقیما به دست کشتارگاه می‌رسد یا دست واسطه‌ها همه دست‌ها را کوتاه می‌کند؟ گزینه دوم به احتمال نزدیکتر است، طبیعی است که بخش زیادی از مرغ تولید شده به صورت زنده به فروش می‌رسد و همگان آگاهیم که مردم نیز بیشتر خواهان خرید مرغ زنده هستند، همین امروز مرغ زنده در جلو درب مرغداری‌های سقز با قیمت هر کیلو ۲۳ هزار تومان به کشتارگاه‌ها فروخته شده است. احتمالا بخشی از فروش‌ها نیز به واسطه‌ها و به خارج از استان خصوصا مناطق آذربایجانات فرستاده شده است، اینجاست که ورود نهاد ناظر یک الزام است و باید مانع چند لایه واسطه‌ و فروش آن به مناطق دیگر شود.

میرزایی لازمه این کار را همکاری نهادهایی همچون جهاد کشاورزی، دامپزشکی و سایر نهادهای مربوطه دانست و تأکید کرد که باید آمار مرغداری‌هایی که در حال جوجه‌ریزی هستند به آنها داده شود تا مانع از فروش مرغ به صورت زنده و در حجم گسترده شوند.

رئیس اداره صمت در پایان گفت: طی دو روز آتی جلسه کارگروه تنظیم بازار تشکیل و اظهار امیدواری کرد که راه‌های ممانعت از افزایش بی‌رویه قیمت مرغ در این جلسه بررسی و منتج به نتیجه شود، اما در راستای تنظیم بازار، تا پایان هفته ۱۰ تُن مرغ منجمد در سطح شهرستان توزیع خواهد شد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا