زندگینامه دکتر محمد صالح ابراهیمی (شه‌پۆل)

دکتر محمد صالح ابراهیمی (شه‌پۆل) در تاریخ چهارم خرداد ماه‌ ۱۳۱۲ خورشیدی در شهر مهاباد دیده‌ به جهان گشود. او از نوادگان ایل شوانکاره‌ است که‌ نزدیک به‌ صد و پنجاه‌ سال در جنوب کردستان حکومت کرده‌اند. او از همان اوان کودکی نزد پدرش ابراهیم به‌ فراگیری قرآن و ادبیات فارسی و عربی پرداخت. در سن هفت سالگی به‌ مدرسه‌ رفت و نزد برادرش سعید ابراهیمی و عمویش طه ابرا‌هیمی به‌ فراگیری علوم عمومی پرداخت. استاد طه‌ موسس و بانی چندین مدرسه‌ در کردستان آنزمان می‌باشد.
ابراهیمی برای فراگیری علوم در نزد استادان بزرگ کردستان منجمله‌ استادان  جسیم سعادتی، حاجی صالح رحیمی، افخمی زاده‌، علی ربانی، حاج بابا شیخ سیادت، محمد ماورانی و فیلسوف نامدار استاد حسین مجدی  به‌ آموختن پرداخت.
ابراهیمی از دهه‌ ۵۰ میلادی به‌ سمت دبیری مشغول بود تا در سال ۱۹۶۱ میلادی به‌ تهران آمد و دوران تحصیلات دانشگاهی خود را در همان سال آغاز کرد. در سال ۱۹۶۵ میلادی به‌ اخذ مدرک لیسانس و در سال ۱۹۶۹ میلادی به‌ اخذ مدرک فوق لیسانس در ادبیات و الهیات اسلامی نائل شد. او دکترای خودش را در ادبیات عرب در سال ۱۹۹۲ دریافت نمود. در سالهای ۱۹۶۱ تا ۱۹۸۹ به‌ تدریس در دبیرستانهای نامی تهران از جمله‌ البرز پرداخته‌ است.
از سال ۱۳۴۱ با رادیو کردی تهران همکاری داشته‌ و مقالات و گفتارهای زیادی را بصورت روزانه‌ در جنبه‌های فرهنگی و ادبی نوشته‌ است. در سال ۱۳۴۸ با همکاری استاد جمیل روژبیانی، سواره‌ ایلخانی زاده‌ ، دکتر صدیق مفتی زاده‌، احمد مفتی زاده‌، خسرو شیخکانلو و محمد غفاری انجمن زبان کردی را بنیاد نهادند.
ابراهیمی از سالهای ۱۹۹۴ میلادی  به‌ تدریس در دانشگاه تهران در قسمت حقوق قضائی و ادبیات عرب پرداخته‌ است. در سال ۱۹۸۱ به‌ صورت ماهانه‌ مجله‌ی بنام‌ گرشه‌ی کردستان در نه‌ شماره‌ چاپ کرد.
او بیشتر از ۴۰ کتاب نوشته‌ و دارای دەها ترجمه و صدها مقاله می‌باشد، از آثار ایشان می توانیم به‌ ترجمه‌ قرآن کریم به‌ زبان کردی که‌ تاکنون چندین بار تجدید چاپ شده‌ است  یاد نمود‌.
دکتر ابراهیمی از بانیان و موسسان دو انجمن کردی می‌باشد و سرپرست و مدیر انجمن زبان و فرهنگ و هنر کردی بوده است که‌ تا کنون توانسته‌اند بیشتر از صد سمینار برای شکوفایی فرهنگ و زبان کردی برپا نمایند. ‌
دکتر محمدصالح ابراهیمی سرانجام امروز شنبه ۹۷/۳/٥ در تهران درگذشت.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا