آیا سهم سقز از سد شهید کاظمی کمتر میشود؟
عدم آبگیری کامل سد چراغویس سقز روز گذشته محور بحث مدیران شهرستان و استانی بود.
آنگونه که واکاوی اطلاع پیدا کرده، قرار بود در این جلسه چند مدیر کل استانی حضور یابند، که عدم حضور مدیران آب منطقهای و آبفا و حضور معاونین به جای آنها با واکنش نماینده سقز و بانه روبرو شده و رحیمی عافیت طلبی و عدم مسئولیتپذیری برخی از مدیران را عامل اصلی توسعه نیافتگی استان عنوان کرده است.
آنطور که ایرنا خبر داده، در این جلسه مدیرکل پدافند غیرعامل استان با اشاره به ضرورت تامین مستمر آب شرب شهرستان سقز گفته است: “تا آبگیری نهایی سد چراغ ویس، نباید سد شهید کاظمی به عنوان منبع فعلی تامین آب شرب این شهر از مدار خارج شود”، این سخن میتواند این پیام را داشته باشد که به محض اتمام سد چراغویس، شاهد کاهش بیش از پیش سهم سقز از سد شهید کاظمی خواهیم بود و این در حالی است که مردم منطقه همیشه خواهان توزیع عادلانه آب از این سد بودهاند.
دو روز قبل، جلسهای در فرمانداری سقز تحت عنوان “بررسی مخاطرات زیستمحیطی دریاچه سد چراغویس” برگزار شد. این سد که در حال حاضر منبع تأمین عمده آب شرب سقز است به دلایلی از جمله عدم جانمایی بخشی از روستای میرده و نیز عدم تأمین جاده جایگزین جهت دسترسی به چند روستای بالادست، هنوز بطور کامل آبگیری نشده است.. از طرفی ورود فاضلاب چند روستا به داخل سد که از عوامل اصلی مشکل تغذیه گرایی در سد چراغ ویس است مدیران را به برگزاری چنین جلسهای واداشت.
فرماندار سقز نیز در این جلسه اظهار داشت: از محل اعتبارات مناطق کمترتوسعه یافته ریاست جمهوری برای جلوگیری از مخاطرات زیست محیطی، رایزنی های لازم را انجام خواهم داد.
کریمیان یکی از گلایه های جدی مردم شهرستان سقز را طعم و بوی آب برشمرد و ادامه داد: شهروندان به دلیل وجود دو سد در شهرستان، برایشان قابل درک نیست که چطور با وجود این همه منابع آبی آب باید دارای طعم نامناسب باشد.
وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات آبی، ناشی از ورود فضولات حیوانی، انسانی و سموم کشاورزی ۱۹ روستای به داخل سد چراغ ویس است، اضافه کرد: پایین آمدن سطح آب به دلیل تنش آبی و خشکسالی و عدم احداث ۲ مخزن ۵ هزار مترمکعبی توسط شرکت آب و فاضلاب استان کردستان از دیگر دلایل است.
وی اضافه کرد: به دلیل عدم احداث این دو مخزن مجبور هستیم که ۵٫۵ کیلومتر در سطح شهر برای انتقال آب از تصفیه خانه شماره ۲ برای بازتوزیع در سطح شهر، خط انتقال احداث کنیم. کریمیان از مدیران استانی دانشگاه علوم پزشکی و محیط زیست خواست تا در بحث نظارت بر کیفیت آب و از مدیران آب منطقه ای و آب خواست در در بحث تامین منابع و تامین آب، به جد تلاش کنند. فرماندار سقز همچنین از مدیر کل پدافند غیر عامل و دفتر امور روستایی استانداری کردستان نیز خواست تا پیگیرهای استانی در راستای موضوع انجام دهند.
ایرنا نیز در اینباره نوشته است: در این جلسه مدیرکل پدافند غیرعامل استان کردستان با اشاره به ضرورت تامین مستمر آب شرب شهرستان سقز گفت: تا آبگیری نهایی سد چراغ ویس، نباید سد شهید کاظمی به عنوان منبع فعلی تامین آب شرب این شهر از مدار خارج شود.
احمد محمدرضایی عصر دوشنبه در جلسه بررسی مخاطرات زیست محیطی دریاچه سد چراغ ویس سقز در فرمانداری این شهر اظهار داشت: صیانت از سلامت مردم از اهداف پدافند غیرعامل است و مدیران باید با دید پدافند غیرعامل مسایل تهدید کننده حوزه زیست محیطی را رصد کنند.
وی با اشاره به مشکلات ناشی از کمبود آب بر عدم استفاده از آب شرب برای ساخت و ساز، نظارت بر مصرف آب، توجه به آموزش و فرهنگ سازی، برخورد با آلوده کنندگان منابع آبی، رهاسازی ماهیان در سد چراغ ویس برای پاکسازی منابع آبی و توجه به الگوی کشت برای کشت های کم آب تاکید کرد.
تصفیه فاضلاب ۱۴ روستای اولویت دار سقز بیش از ۶۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب کردستان نیز در این نشست گفت: برای جمع آوری فضولات و تصفیه فاضلاب ۱۴ روستای اولویت دار بالا دست سد چراغ ویس بیش از ۶۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
محمد فرهاد کمبود اعتبارات و عدم تناسب آن در مقابل حجم پروژهها را مشکلی جدی برشمرد و اضافه کرد: ورود فضولات حیوانی از عوامل اصلی مشکل تغذیه گرایی در سد چراغ ویس است که اداراتی چون جهاد کشاورزی و دهیاری ها باید برای ساماندهی فضولات حیوانی چاره اندیشی کنند.
وی بر تامین اعتبار برای ساخت مخزن ۲۴ هزار متر مکعبی ذخیره آب و ارتقا تصفیه خانه فاضلاب سقز هم تاکید کرد.
فرهاد افزود: کاهش ۳۵ درصدی بارش ها، کاهش ذخیره آب سدها، خشک شدن تقریبی سدهای بانه و عباس آباد این شهر و برخی شهرها، کاهش روان آب ها، رانش چاه های آب در دهگلان، نیاز به چاه های عمیق در برخی از شهرها برای تامین آب مردم، کاهش ذخیره سدها و افزایش رشد جلبک ها از مشکلات و تهدیدهای حوزه تامین آب در استان کردستان است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان بر آبگیری کامل سدچراغ ویس و پایدار کردن اعتبارات این سد تا تکمیل نهایی آن تاکید کرد.
راغب الفت مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری کردستان نیز از اعلام آمادگی دهیاری ها و همچنین بخش خصوصی برای تولید کود ورمی کمپوست از فضولات حیوانی خبر داد و افزود: باید برای دهیاری های روستاهای بالادست سد چراغ ویس سقز اعتبارات ویژه جذب کرد و بخش خصوصی هم توان مالی و بانکی جهت اجرای پروژه را داشته باشد.
بهروز اخوان، سرپرست معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم با بیان اینکه سلامت آب از همه چیز مهم تر است از تشدید نظارت بر منابع آبی خبر داد.
کیوان عبد خدا، رییس شورای اسلامی بخش مرکزی سقز هم با بیان اینکه جمع آوری فضولات حیوانی توسط دهیاری ها امکانپذیر است، بر اختصاص اعتبارات ویژه به دهیاریهای ۱۹ روستای بالا دست سد تاکید کرد.
اهمیت ایمنی آب، تدوین بانک اطلاعاتی در حوزه کیفیت آب و بررسی چالش های مدیریت کیفی و زیست محیطی در حوضه های آبریز از دیگر مواردی بود که پیرامون آن بحث شد.