سقز و بازتابهای یک شایعه

بازتابهای شایعه تکذیب شده «بازداشت فرماندار سقز» در هفته گذشته، همچنان در افکار عمومی و محافل سیاسی شهر ادامه دارد و سئوالات گوناگونی را دامن زده است که ذکر نکاتی را در این زمینه لازم میدانیم:
۱. سخن نخست با فرماندار محترم سقز است و آن اینکه؛ مردم تا زمانی مشکلات کمرشکن موجود را تحمل میکنند که مدیران جامعه با سلامت و صداقت کامل با آنان رفتار کرده و از موقعیت و قدرتشان سؤاستفاده نکنند. شما علیرغم وجود مشکلات شدید در جامعه و شهر سقز، همچنان از اقبال مناسبی نزد افکار عمومی برخوردارید پس مراقب باشید این سرمایه را نابود نکنید و با عملکرد سالم و صادقانه خود از آن حفاظت نمایید. باید با افکار عمومی صادق باشید و واقعیتها را به آنها بگویید. باید در مورد وضعیت مدیریت شهر و فشارهای برخی جریانها و افراد با مردم و رسانهها حرف بزنید و آنان را از آسیبهایی که شهر را تهدید میکند مطلع کنید. شما در یکسال گذشته از فعالین مدنی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و شخصیتهای خوشنام و با سابقه که دارای تجربههای خوب و برنامههای مفیدی هستند دور شدهاید و از مشورتهای آنان بینصیب ماندهاید. شاید اکنون بیش از همیشه به حمایت و همراهی این طیف از جامعه نیاز داشته باشید.
۲. طرح شایعهی دستگیری فرماندار از سوی فردی که تحت عنوان خبرنگار فعالیت میکند سئوالاتی را در اذهان مطرح کرده است. وی بر چه اساسی و با استناد به اطلاعات و گفتههای چه نهاد و سازمانی اقدام به انتشار این خبر نموده است؟ چگونه است که پس از تکذیب خبر منتشر شده از سوی ریاست دادگستری سقز، واکنشی توامان با نصیحت و یا تذکر با شخص خاطی که بهنوعی فضای روانی جامعه را مشوش ساخته و موضوعی با این حساسیت را راجع به بالاترین مسئول اجرایی شهر مطرح میکند صورت نمیگیرد؟ آیا عملکرد چنین اشخاصی منجر به تنزل و تهدید مشروعیت و جایگاه حقوقی شخص اول شهرستان و رئیس شورای تامین نمیشود؟
۳. مردم انتظار دارند متولیان برخورد با مفاسد اقتصادی یعنی نهادهای انتظامی، امنیتی و قضایی، در صورت وجود تخلف، آن را به صورت دقیق و شفاف به مردم و رسانهها اعلام نمایند، و خود مدیریت اعلام چنین اخبار حساسی را به عهده بگیرند و اجازه ندهند اشخاصی که از کمترین استانداردهای فعالیت رسانهای برخوردار نیستند میداندارِ این امرِ حساس و مقدس شوند و فضای روانی جامعه را ناامن ساخته و اعتماد مردم نسبت به نهادهای امنیتی، انتظامی و قضایی را در برخورد با مقولهی مهم فساد اقتصادی تضعیف و خدشهدار نمایند.
۴. ظاهراً تبعات برگزاری انتخابات مجلس یازدهم در سقز و شکست نمایندهی پیشین از یکسو و استیضاح شهردار معزول این شهر یعنی چیا صالحی بابامیری از سوی دیگر و همچنین مسائل مطرح شده برای اعضای شورای شهر، همچنان گریبان فرماندار سقز را رها نمیکند و مخالفان وی اکنون منسجمتر و متحدتر از هر زمان دیگری بر وی میتازند و با سازماندهی هر چه بیشتر خود در فضای مجازی و برخی محافل شهر و انتشار اخبار و شایعات گسترده و اکثراً خلاف واقع، کمر به حذف وی به هر طریقی بستهاند. کریمیان که علیرغم ناکامی شدید دولت روحانی در اداره اقتصادی کشور و مدیریت کرونا، همچنان نزد افکار عمومی شهر جایگاه نسبتاً مناسبی دارد، تاکنون سعی کرده است با تخریبها و فشارهای ایجاد شده از سوی مخالفان خود، برخوردی خویشتندارانه داشته باشد که انتشار شایعه اخیر نشان داد این راهبرد و کوتاه آمدن در برابر آنها، ناکام مانده و ظاهراً به عنوان ضعف و ناتوانی وی تعبیر شده است.
۵. در پایان اینکه؛ اخبار و شایعههای مربوط به شورای شهر سقز در هفتههای گذشته و بازداشت سرپرست سابق شهرداری سقز به دلیل تخلفات مالی و شایعات فراوان در این زمینه، فضای روانی جامعه را به اندازهی کافی نگران و اعتماد افکار عمومی را نسبت به نهادهای مدیریتی بسیار آسیبپذیر ساخته است. لذا در وضعیت دشوار کنونی که مردم زیر فشار شدید اقتصادی و گسترش روزافزون اپیدمی کرونا روزهای سختی را سپری میکنند، جامعه و شهرمان بیش از هر زمان دیگری به آرامش و امنیت روانی و ثبات و انسجام مدیریتی نیاز دارد. ضروری است که نهادهای مسئول، هم با مفاسد اقتصادی و هم با شایعهسازان و برهم زنندگان امنیت روانی جامعه، همزمان قاطعانه برخورد نمایند. اگر شخصی در هر مقام و جایگاهی مرتکب تخلفی شده، خود با او برخورد کرده و افکار عمومی و رسانهها را بهصورت دقیق و شفاف در جریان قرار دهند و اجازه ندهند اعتبار و جایگاه مهم و حساس چنین نهادهایی توسط برخی افراد خدشهدار شود. همچنین افراد و جریانهای مخالف مدیریت اجرایی شهر باید وضعیت دشوار کنونی جامعه را درک کرده و همه ناکامیها و فشارهایی را که غالباً سراسری بوده و تمام کشور با آن درگیر است، تنها به خاطر منافع سیاسی و گروهی یا کینههای سیاسی، متوجه مدیریت فعلی شهر نکنند و در نقد عملکردها منصف باشند و معیارهای اخلاقی را رعایت نمایند.