به مناسبت روز اصناف؛
چرا بازار سقزیها کساد است؟

در دو سال اخیر خصوصا از زمانی که کرونا بر زندگی اجتماعی ما سایه انداخت نام اصناف بیشتر به گوش شهروندان خورده است و تعطیلی گاه و بیگاه آنها به بهانه کاهش شیوع کرونا مورد انتقاد زیادی واقع میشد.
از طرفی در سالهای اخیر وضعیت اقتصادی شهرستان سقز نسبت به سایر شهرهای مجاور اُفت قابل ملاحظهای داشته و اگر در شهرهای اطراف جاذبههایی برای حضور در بازار فراهم باشد در سقز خبری از هیچ نوع جاذبهای نیست.
مضافا در سقز مطرح شدن پروندههایی در ارتباط با تخلفات احتمالی در اتاق اصناف این شهر باعث شد تا هر از گاهی نام اصناف و بازاریان سقز ورد زبانها شود.
همهی اینها دست به دست هم دادهاند تا زمینههای مقایسه بازار و قیمتها در سقز با شهرهای اطراف فراهم شود و سیل انتقادها به سمت اصناف سقز روانه شود. موضوعی که به اعتقاد رئیس اتاق اصناف سقز باعث کاهش اعتماد به بازار و بازاریان سقز شده و در مقابل راهکاری برای بهبود این وضعیت از سوی منتقدان ارائه نمیشود و خروجی همهی این مباحث کسادی در بازار سقز است.
بهزاد یزدانی در گفتگو با واکاوی به وضعیت اصناف سقز در دو سال گذشته پرداخت و گفت: نوسانات بازار، افزایش اجارهبها، کاهش قدرت خرید مردم، کرونا و… ضررهای جبران ناپذیری بر دوش بازاریان گذاشت و در نتیجه در این سالها نه تنها متقاضی دریافت پروانه کسب کم شده بلکه افراد زیادی نسبت به ابطال پروانه کسب خود اقدام کردهاند.
یزدانی گفت: شاید صنوفی مانند مواد غذایی که تأمین مایحتاج مردم را برعهده دارند وضعیت به نسبت مناسبتری داشتهاند اما صنوفی همچون پوشاک، کیف و کفش، وسایل الکتریکی، لوازم خانگی، خدمات صنفی ساختمان و… به شدت در مضیقه قرار گرفتهاند، در عوض و با وجود رکود در بازار املاک و خودرو، در حوزه مشاور املاک متقاضی پروانه کسب بیشتر شده است.
رئیس اتاق اصناف سقز در ادامه گفت: در کل وضعیت اقتصادی مردم بغرنج است و همانطور که قدرت خرید آنها کاهش یافته قدرت مانور اصناف نیز کم شده و اگر قرار است مقایسهای با شهرهای دیگر صورت بگیرد خوب است منصفانه و توأم با راهکار باشد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهرات سقز به موضوع پلمپ چند واحد طلا فروشی اشاره کرد و گفت: ماجرا به خطای آزمایشگاه سنجش و عیار در یکی از استانها اطراف برمیگردد و این موضوع که از یک شکایت خصوصی شروع شد کماکان در مرجع قضایی در حال رسیدگی است.
یزدانی به موضوع پروندههای مطرح در حوزهی اصناف پرداخت و افزود: فعالیت تشکیلات صنفی توسط کمیسیون نظارت در اداره صمت رصد میشود، مگر اینکه شاکی خصوصی پیدا شود و یا دادستان به عنوان مدعیالعموم به موضوعی ورود پیدا کند.
رئیس اداره صمت هم در گفتگو با واکاوی در مورد این پروندهها گفت: جمعا یازده پرونده در این حوزه تشکیل شده که تاکنون هیچ کدام از احکام صادره و پروندههای در جریان منجر به صدور حکم قطعی نشده است.
میرزایی در توضیح بیشتر گفت: سه اتحادیه هنوز هیچ حکمی دریافت نکردهاند، سه مورد که منجر به صدور حکم شده مورد اعتراض رؤسای مربوطه قرار گرفته است. همچنین ۴ مورد تبرئه شدند اما با اعتراض شاکیان به هیئت تجدید نظر رفته و یکی از آنها مجددا حکم بر برائت قطعی شده خورده و سایر پرونده ها نیز روند رسیدگی مثبت است و یکی از پروندهها هم که از همان اول حکم بر برائت خورد.
اما چرا بازار کساد است؟ بازاریان در گفتگو با واکاوی پاسخ به این سؤال را در عدم ثبات در قیمتها اعلام میکنند. یکی از بازاریان به واکاوی گفت: نوساناتی که در قیمتها رخ میدهد شرايط را برای بسياری از مردم سخت و گاهی غير ممکن کرده است، خیلیها به امید کاهش حداقلی قیمتها بسیاری از امورات خود را به تعویق میاندازند و یا شاید به حداقلها اکتفا کنند، به عنوان مثال اکنون زوجهای جوان در آستانهی ازدواج کمتر تمایل به خرید طلا دارند و یا از خرید برخی اقلام دیگر صرفهنظر میکنند.
همچنین به گفتهی بازاریان، بسیاری از کسبه در واحدهای اجارهای مشغول به فعالیت هستند و به دلیل تعطیلیهای چند باره بازار در یکسال گذشته حتی قادر به تأمین اجارهبها نشدند و در نتیجه کسادی و ورشکستگی دامن بسیاری از بازاریان را گرفته است.