تأسیس موزه در سقز ره به کجا می برد؟

آثار تاریخی به عنوان میراث نیاکان و هویت گذشتگان به ما می گویند ریشه هریک از مظاهر زندگی، از چه زمانی بوده اند؟ مظاهر این آثار در جای جای این منطقه، استان و شهرستان دیده می شود و به همین دلیل در شهرستان سقز بحث ایجاد و یا احداث موزه از مدتها قبل مطرح بوده اما تاکنون این مهم راه به جایی نبرده است. در روزهای اخیر و در پی درخواست خبرنگاران شهرستان سقز از مسئولین استانی و شهرستانی بحث احداث موزه برای این شهرستان بالا گرفت که متعاقب آن رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان سقز در پاسخ به این خواسته خبرنگاران پیشینه ایجاد موزه را تشریح کرد که ظاهرا تاکنون به نتیجه نرسیده است، به دنبال آن بود که نماینده شهرستان های سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی نیز از نامه نگاری به مسئولین در پاسخ به دغدغه خبرنگاران خبر داد و آخرین خبرها حکایت از این دارد که شهرداری سقز در توافقی با مسئولین شهرستانی و استانی قرار است حمام حاج صالح را به موزه تبدیل کند.

به گزارش واکاوی، حمام حاج صالح در سالهای اخیر فراز و نشیبهایی را پشت سر گذاشته است و همانگونه که در سال ۹۴ و به دنبال آنکه قرار بود این حمام به سفره خانه تبدیل شود واکنش به دنبال داشت ممکن است تصمیم اخیر شهرداری نیز واکنش هایی را به دنبال داشته باشد، از جمله این واکنش ها مخالفت انجمن معماری “مانا شهر” است که طبق اخبار رسیده به واکاوی در صدد مخالفت  با این کار برآمده است و سعی دارد با اقناع مسئولین از این امر جلوگیری کند. حمام ها که از قدیم الایام دارای کارکردهای مختلفی بوده اند بیانگر نقش و اهمیت این مکان ها به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در تاریخ تحولات اجتماعی بوده است که برای نمونه می توان به حمام فین کاشان و قتل میرزا تقی خان امیر کبیر اشاره کرد. به علاوه این نوع اماکن یکی از جلوه‌گاه‌های هنر ایرانی-اسلامی نیز به حساب می‌آیند که موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن آن در مرکز شهر و روستا و در کنار نهادها و موسسات اثر گذار شهری ازجمله بازار، مسجد و … موجب می‌شد تا همواره به‌عنوان یکی از کانون‌های مهم در طول تاریخ ایران مطرح باشد.

بیشترین بازسازی حمام های تاریخی و تغییر کاربری آن ها در قالب موزه مردم شناسی بوده است. ایجاد موزه برای نمایش آثاری که ارزش تاریخی و نیز اقتصادی بالایی دارند در مورد حمام های تاریخی صدق نمی کند. این گونه موزه ها نیازمند ساختمان هایی ست با میزان امنیت و استحکام بسیار بالا در برابر انواع خطرات انسانی و طبیعی که حمام حاج صالح فاقد چنین امکانی است. در اردیبهشت ۹۴ بازدید فرماندار محترم، شهردار وقت و معاونین ایشان از مراکز تاریخی شهر از جمله حمام مذکور، مهندس ورمقانی دستور دادند اکیپی کارشناس متشکل از کارشناسان میراث فرهنگی استان و کارشناسان این حوزه در شهرستان ضمن تشکیل جلسه راههای تغییر کاربری به شکلی که به بنیان اثر لطمه ای وارد نکند بررسی و بهترین پیشنهاد ارائه شود تا از طریق فراخوان نسبت به جلب سرمایه گذار اقدام شود که نتایج این امر هنوز به درستی روشن نشده است.

با این حال خواسته شهروندان مبنی بر احداث و یا ایجاد موزه همچنان پا برجاست اما در کنار آن بحث کارشناسی تام و تمام در این ارتباط و پرهیز از هر نوع عجله و کار غیر کارشناسی نیز مورد انتظار است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا